Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:12
OnLine: 128, statystyki
index > Technologia > Internet
Temat: Facebook: Groźba od Anonymous
Dodane: 08-08-2011 12:20 - Edytowane przez KamiLLenTe dnia 05-11-2011 17:56
Krążą plotki, iż hakerzy "Anonymous", ci którzy zaatakowali dość niedawno PlayStation Network, zamierzają zniszczyć Facebooka. Oto kilka informacji:
Anonymous, najślijniejsza grupa hackerów, która dokonała włamu na PlayStation Network planuje 5 Listopada tego roku zniszczyć Facebooka. Wraz z Facebookiem zniszczą nasze konta i kontaty. Anonymous wydali oświadczenie ostrzegające, że najważniejsza sieć społeczna "przestanie istnieć", dlatego że oni twierdza ze Facebook sprzedaje dane i prywatne informacje użytkowników.

http://www.youtub...WQTS8zqYXU

Oto ich przekaz dla całego świata.

Tłumaczenie na polski:

Uwaga obywatele świata. Jesteśmy Anonymous.

Chcemy zwrócić waszą uwagę, mając nadzieję, że usłyszycie ostrzeżenia, jak następują: Twoje medium komunikacji, tak bardzo przez was wszystkich uwielbiane, zostanie zniszczone. Jeśli jesteś hakiwistą lub po prostu facetem, który chce bronić wolności informacji, przyłącz się do sprawy, do zabicia Facebooka w imię waszej własnej prywatności. Facebook prowadzi sprzedaż informacji agencjom rządowym i udziela dostępu do zabezpieczonych danych, tak, aby można było szpiegować ludzi z całego świata. Niektóre z tych tak zwanych „whitehat infosec” firm („białokapeluszowych firm zdobywających informacje bezpieczeństwa”), pracują dla rządów autorytarnych, takich jak Egipt czy Syria. Wszystko, co robisz na Facebooku pozostaje w Facebooku, niezależnie od ustawień „prywatności”. I usunięcie twojego konta jest niemożliwe, nawet jeśli „usuniesz” konto, wszystkie twoje dane osobowe i informacje na twój temat pozostają w Facebooku i mogą być odzyskane w dowolnym czasie. Zmiana ustawień prywatności konta Facebook także jest złudzeniem. Facebook wie o tobie więcej niż twoja własna rodzina. Nie możesz się ukryć przed rzeczywistością, w której wy, ludzie z Internetu, żyją. Facebook jest przeciwieństwem sprawy Antisec. Nie jesteś bezpieczny, ani przed nimi, ani przed żadnym rządem. Pewnego dnia spojrzysz wstecz i uświadomisz sobie, że to, co zrobiliśmy, było właściwe. Przemyśl to, a my się w tym czasie przygotujemy. Przejdziemy do historii, 5 listopada 2011 roku.

Jesteśmy Anonymous. Jesteśmy Legionem. Nie przebaczamy. Nie zapominamy. Oczekujcie nas.

Podobno Facebook oferuje 500$ za każdy błąd wykryty na ich portalu.

Źródło: http://forum.gram...=69946&u=5

A tu kolejna rzecz:
http://kwejk.pl/o...sbuka.html

Nie wiem czy to wszystko to prawda, że Anonimowi naprawdę chcą zaatakować Facebooka, ale zapraszam do dyskusji. ;)

Dodane: 08-08-2011 12:36
#Sala8 - user - 80%
Ciekawe, jednak z tego co ja wiem to mieli oni przedtem zamiary atakować i ośmieszać systemy zabezpieczeń innych gigantów którzy sa w rynku elektronicznym na czele, ale raczej chodzilo o wlasnie cos w stylu Sony, Ubisoft itd.

Co do fc ciężko powiedzieć czy zrobią coś takiego, ale zobaczymy :)

Dodane: 08-08-2011 13:03 - Edytowane przez Fire-Chidori dnia 08-08-2011 13:05
Jeśli to prawda, to fiu, że się tam rejstrowali, ale hakerom nie można ufać.
Lecz, coś tu jest nie tak...
...skoro mają zamiar zniszczyś fc, największy portal społecznościowy, to dlaczego o tym rozpowiadają, i na dodatek mówią kiedy to będzie...?
Przcierz to tego czasu ludzie z fc mogą wykupić sobie najlepszego firewalla na świecie...
...coś tu jest nie tak...(Mroczna sprawa...).

--------------------
Jeszcze tylko post...!
Jeszcze tylko post...!
Jeszcze tylko poooost!!!!
Dodane: 08-08-2011 13:06
Sala8 napisał/a:
Ciekawe, jednak z tego co ja wiem to mieli oni przedtem zamiary atakować i ośmieszać systemy zabezpieczeń innych gigantów którzy sa w rynku elektronicznym na czele, ale raczej chodzilo o wlasnie cos w stylu Sony, Ubisoft itd.

Co do fc ciężko powiedzieć czy zrobią coś takiego, ale zobaczymy :)

Tak zdecydowanie się z tym zgadzam jeśli rozpowiadają takie rzeczy to facebook sie do tego na wszelki wypadek przygotuje ale i tak wątpie zeby zniszczyli face

--------------------
Dodane: 08-08-2011 13:07 - Edytowane przez KamiLLenTe dnia 08-08-2011 13:07
Być może tak bardzo wierzą w swoje umiejętności, że nikt ich nie powstrzyma i żeby każdy się ich bał, jeśli by im się udało rzeczywiście zniszczyć fejsbuka.

--------------------

Dodane: 08-08-2011 13:08
#Arti1915 - user - 90%
Jeśli mają dowody, ze facebook sprzedaje dane to niech go rozwalą na kawałki. Ale jeśli są dbrzy to niech jeszcze rozwalą Microsoft bo za nimi nie przepadam. Wiem ze jestem egoistyczny, ale jak już to na całego :)

--------------------

Dodane: 08-08-2011 13:15
#owerfull - user - max%
Rozwalcie tego Fuckbooka, popieram tych chłopaków, jeśli Fb rzeczywiście robi tak jak oni mówią(a to jest całkiem prawdopodobne) to niech chłopaki(a może również dziewczyny xD) pójdą na całość.Oby tylko to nie był żart, mi na Fejsbuku nie zależy, nie mam tam konta i nie komentuję "super słit foci z laskami" bo to razi moją dumę.

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 08-08-2011 13:19
#Sala8 - user - 80%
KamiLLenTe napisał/a:
Być może tak bardzo wierzą w swoje umiejętności, że nikt ich nie powstrzyma i żeby każdy się ich bał, jeśli by im się udało rzeczywiście zniszczyć fejsbuka.

Przecież chwalili się swoimi dziełami grozili innym firmą, wytykali palcami np. Wii. Są tak pewni siebie, że robią co chcą.

Dodane: 08-08-2011 13:23
to niech go rozwalą na kawałki.

Rozwalcie tego Fuckbooka, popieram tych chłopaków

LUDZIE, TYM HAKEROM NIE MOŻNA UFAĆ!
Założe się, że nie mają dowodów, nie można im ufać!
Skoro zaatakowali Sony...
Pomyście, mieli coś na Sony?
Po co Sony np.: mogło by mieć jakieś przekręty, skoro jest jedną z najbogatrzych firm?

niech jeszcze rozwalą Microsoft

Microsoft'owi już rady nie dadzą...
Znają się na kompach lepiej, niż kto inny...

--------------------
Jeszcze tylko post...!
Jeszcze tylko post...!
Jeszcze tylko poooost!!!!
Dodane: 08-08-2011 13:24
#malpex - user - max%
Jeżeli facebook sprzedaje informacje rządowi to nawet jeżeli mają na to dowody i tak nic one nie znaczą mają za plecami rząd. Dlaczego o tym rozpowiadają? Przeciez to jest proste jeżeli faktycznie będzie taki atak to tak jak napisali 'przejdą do historii' szczególnie jeżeli udowodnią to o co walczą ludzie opuszczą facebook'a a co za tym idzie będą ogromne straty finansowe. Zobaczymy jak Facebook na to zareaguje. Mi to osobiście jest obojętne bo nie mam konta na fc więc mogą go sobie zniszczyć.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 08-08-2011 13:39
#Sala8 - user - 80%
Sony, zaatakowali chyba jesli sie nie myle z pobudek prywatnych jeden z nim chyba zostal wyrzucony z pracy albo cos takiego, w każdym razie miał z nimi na pienku.

Co do Microsoftu to raczej im nie dadzą rady w każdym razie z nimi teoretycznie powinno byc najtrudniej. Jesli sie nie myle to już było cos w microsofcie próby ataku chyba nawet tych hakerów nieoficjalnie i skończyło sie na problemach na dwa dni online :)

Dodane: 08-08-2011 13:58 - Edytowane przez by_black dnia 08-08-2011 14:05
#by_black - systemadmin - max%
Wierzą w siebie? Nic dziwnego pokonali zabezpieczenia takich witryn jak PlayStation Network, wykradli tokeny z SecurID, które generują kody w bankowości. Lulz znokautował Sega, Codemasters, Bethesda, Epic Games, BioWare, Escapist Magazine, EVE Online, Minecraft czy Ligue of Legends! Ponadto wbili się do Gmail.com i mimo że ich atak podobno został udaremniony to i tak wykradli ponad 37.000 danych z kont. Padła strona senatu U.S.A., FBI, CIA, rządu Tureckiego, policji Hiszpańskiej itp.

To nie są dzieci, które włamują się na Skype'a czy do innego badziewia. To są ludzie, którzy w pojedynkę potrafią więcej niż wszyscy programiści Facebook'a. Taka akcja powinna się dotknąć wszystkich portali społecznościowych, także naszych ojczystych. Jestem za takimi akcjami, bo ludzie, w co wy wierzycie? Już od dawna wiadomo że Facebook współpracuje z rządem U.S.A. więc tym bardziej pewnym jest to, że dane są sprzedawane, to miliardy dolarów, którym wątpię by ktoś się oparł, zwłaszcza taki gnój jak twórca Facebooka. Anonymous choć nigdy tego pewnie nie przeczytają, to jestem za takimi atakami by uświadomić twórców takich portalów, że jeżeli robi się coś społecznego to niech to zostanie dla dobra społeczeństwa, a nie wykorzystywać to do własnych celów, stąd też nigdy nie będę miał konta na portalach tego typu.

#Sala8 napisał/a:
Co do Microsoftu to raczej im nie dadzą rady w każdym razie z nimi teoretycznie powinno byc najtrudniej. Jesli sie nie myle to już było cos w microsofcie próby ataku chyba nawet tych hakerów nieoficjalnie i skończyło sie na problemach na dwa dni online :)

Oficjalnie skończyło się na informacji, że atak został udaremniony, nieoficjalnie przez kilka godzin strona Microsoftu nie działa xD

A co do Playstation Network został zaatakowany przez to, że Sony złożyło pozew do sądu na hackera, który udostępnił kod na przerabianie Playstation3.

--------------------
Dodane: 08-08-2011 14:13
#owerfull - user - max%
A kiedy FB było fajne ? to tylko portal społecznościowy, zamiast widzieć się ze znajomymi na serio to gadamy z nimi na jakimś zasranym czymś i komentujemy zdjąćka.Dla mnie to dziecinna zabawa, trzeba zacząć myśleć, Black to wszystko dobrze wytłumaczył.

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 08-08-2011 14:23
#Keiagama - user - 20%
...mi na Fejsbuku nie zależy, nie mam tam konta i nie komentuję "super słit foci z laskami" bo to razi moją dumę.

Jestem tego samego zdania.
Portale społecznościowe mnie nie obchodzą. Jeśli dla dobra społeczeństwa to niech robią!
Równie dobrze może za tym kryć się coś innego. Wiadomo, że musi się im to opłacić. Wszystko obraca się wokół pieniędzy.

Tak samo z PS. Nawet mnie to nie obchodziło. Dowiedziałam się już po tym ataku, ponieważ mnie to nie dotyczy.

Dodane: 08-08-2011 15:45
#Karolex - user - 90%
Ja tam popieram hackerów, niech działają i niech to jak najszybciej padnie. Nie wiem czy słyszeliście o witrynie Google Plus, która jest w fazie beta. Jest to coś na wzór facebooka produkowane przez google. Jeśli fejs upadnie, zacznie się migracja na Google :/ No ale jednego mniej. Trzymam kciuki.

--------------------
Dodane: 08-08-2011 15:58
Tylko że o ile pamiętam to właśnie z Google nie było zbyt wielu afer, a jak już były to okazywało się, że maczała w tym palce konkurencja, która wynajmowała ludzi z czarnego pijaru.

--------------------
Dodane: 08-08-2011 16:08 - Edytowane przez Bociak dnia 08-08-2011 16:11
#Bociak - user - max%
Usłyszawszy o Facebooku wyczułem powstawanie kolejnej sekty. Przeraża mnie bezmyślne udostępnianie swych danych osobowych. Czym innym jest założenie konta na mniejszym, a stabilnym portalu. Jeżeli głoszone przez Anonymous treści są prawdziwie, to nie zgłaszam sprzeciwu.

Przestrzegam by nie popadać w skrajności. Niech powstają nowe "fejsbuko podobne" strony, lecz mniej nachalne w kwestii wiedzy o użytkownikach.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 08-08-2011 16:32 - Edytowane przez Master_of_Sword dnia 08-08-2011 16:36
Jak już wcześniej napisał black : To nie są dzieci wykradające archiwa gg, organizacja Anonymous zrzesza rzeszę różnych ludzi, w tym uzdolnionych informatyków, którzy nie będą mieli większych problemów z organizacją ładnych fajerwerków na FB.
Posiadam tam konto, jednak jeżeli to co piszą jest prawdą (a daję temu wysokie prawdopodobieństwo, w końcu do byle gówna się nie czepiają) to niech zrobią z tym co zechcą. NK mogliby pozamiatać przy okazji, żygam tym serwisem.

EDIT : Tak nawiasem mówiąc - Anonymous walczyło z kościołem Scjentologii (warto prześledzić sobie wynik tej potyczki - setki wykradzionych kont członków tej sekty, w dodatku dotkliwe straty) a ich zamiary... Cóż, z wykradzionymi danymi PSNetwork nie zrobili niczego złego, przynajmniej z tego co miałem okazję zaobserwować. I chwała im za to.

--------------------

Dodane: 08-08-2011 16:39
Najbardziej śmieszy mnie to, że Facebook ujawnił słaby punkt, panikują skoro oferują 500 dolarów za każdą znalezioną dziurę w systemie, oznacza to, że sami wiedzą o tym, że są dziurawi i nic do tej pory z tym nic nie zrobili. Dla mnie jedno jest jasne, dali im czas do 5 listopada aby się zabezpieczyli po zęby, a wówczas oni wejdą i ich rozniosą, podwójna porażka Facebooka, większa chwała dla ekipy łamiącej zabezpieczenia.

--------------------
Dodane: 08-08-2011 21:46
#malpex - user - max%
Właśnie dlatego oni to rozpowiadają. Jeżeli im sie uda co jest raczej prawdopodobne to bedzie jak Black mówi podwójny sukces. Anonymous pokazali także pewność siebie, więc muszą wiedzieć o Facebooku bardzo dużo i znać ich słabe punkty.

--------------------

-------------------------------

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online