Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:12
OnLine: 125, statystyki
index > Twórczość użytkowników
Temat: Poradnik: Nauka rysowania
Dodane: 23-07-2011 20:01 - Edytowane przez by_black dnia 25-10-2011 16:49
#ignja - user - 0%
Witam!
Otóż w roku szkolnym planuję zapisać się na kurs rysunku ale przed tym nie zaszkodziło by poćwiczyć trochę w domu. Jakie metody nauki polelibyście? Jakiś kurs czy może po prostu rysowanie do upadłego :d W internecie udało mi się znaleźć jeden kurs http://instrukcja...ysowania_1 czy jest on wart uwagi. Aha muszę jeszcze dodać że jeśli chodzi o rysowanie to jestem totalnym beztalenciem ale ciężką pracą też zawsze można coś zdziałać no i nigdy nie wiadomo czy tego talentu sienie obudzi :p

Z góry dzięki za pomoc :)

(Przepraszam jeśli zły dział)

Dodane: 23-07-2011 22:16
#zielony - user - 90%
Rysuj, rysuj i jeszcze raz rysuj. Do tego polecam przerysowywać czyjeś prace. Tak jak w przypadku anime jakieś gotowe postacie. Poleciłbym jeszcze jakieś tutoriale, choć osobiście za nimi nie przepadam i się nigdy do nich nie stosuję wolę samowolkę :p .

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 23-07-2011 22:26
#Aero - user - 90%
Jeśli masz zamiar rysować postacie z Anime/Mangi to zastosuj się do powyższych zaleceń zielonego. No chyba, że nie będzie to coś takiego, a coś bardziej zbliżone do realizmu to sądzę, że ten poradnik może się przydać.

--------------------
Dodane: 23-07-2011 22:27
#ignja - user - 0%
No właśnie z tym przerysowywaniem to mi to strasznie wychodzi. Czyli tym się nie przejmować ani takimi technicznymi rzeczami wszystko przyjdzie samo podczas ćwiczeń :?)

Dodane: 23-07-2011 22:30
#Aero - user - 90%
Tak, musisz dużo ćwiczyć i rysować powoli, i starannie. Nie rysuj na ilość, a na jakość. Dobierz także odpowiednie ołówki.

--------------------
Dodane: 23-07-2011 22:33
#zielony - user - 90%
Możesz też rysować długopisem tak jak ja, ale to jest wersja hard. Jak coś nie wyjdzie to masz po rysunku xD. Wiele razy się tak przejechałem, ale bezpieczniej jednak rysować ołówkiem mniej nerwów.

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 23-07-2011 23:25
#GokuDBZ - user - 60%
zielony nie wpadłeś na to aby najpierw lekko ołówkiem a potem długopisem xD ?
co do tematu to jak moi poprzednicy napisali muszisz po prostu dużo ćwiczyć .

--------------------
Moje rysunki ;) : http://npolska.ne...opic/14302
Zapraszam !

---
Dozwolony rozmiar sygnatury w podpisie to 350x150.
Dodane: 23-07-2011 23:41
#JCD - user - max%
Mało konkretnych informacji przekazujecie...

Jestem totalnym, totalnym amatorem, ale pochwalę się, co niby "wiem".

Podstawą wszystkiego są proporcje. Warto patrząc na rysunek analizować ile np jednostek długości ma oko, a na ile jest szerokie, ile oczu zmieści się na szerokość twarzy etc.

Radze rysować ołówkami w przypadku braku tabletu. Dobrze zaostrzonymi ołówkami. I robić to jak najdelikatniej, bo łatwo zmazać. Jak masz szkic ogółu, to wtedy można poprawiać/bawić się w szczegóły etc.

Ja tam nie radzę mocno dociskać ołówek. Lepiej przejechać daną linie kilka razy/użyć miękkiego ołówka.

Dla mnie ultra ważne i ciekawe jest umiejętne rysowanie w perspektywie. Ale sam tego nie umiem :c więc ci nie doradzę :c

--------------------

Dodane: 24-07-2011 13:57
#ignja - user - 0%
Dzięki wszystkim za rady to biorę się do przerysowywania :) Bo do ołówków to kupiłem od B2 do B6 żeby sprawdzić który będzie najlepszy ;) Czy to dobry wybór ołówków czy jeszcze jakieś są lepsze. Mam jeszcze pytanie co do sprzętu wystarczy ołówek, gumka i strugaczka czy istnieją jeszcze jakieś przydatne gadżeciki ;) ?

Dodane: 25-07-2011 21:27
#JCD - user - max%
Istnieją, ale z takich fajnych i przydatnych amatorom to tablet graficzny. Tylko z nim jest jedno ale... zapał do rysowania się może skończyć a tablet zostanie, a jest on trochę droższy niż ołówki :d

--------------------

Dodane: 25-07-2011 23:51
Zaopatrz się również w ołówki ze skali H, posprawdzaj dobrze gumki żeby ścierały, a nie rozmazywały, kup sobie linijki(bo po co się męczyć z prostymi), przydatną rzeczą będą też krzywiki(takie powyginane linijki). Ważną sprawą jest też dobry papier.

A co do samych rysunków nie skupiaj się nigdy zbyt mocno na szczegółach danego rysunku, np nie staraj się podczas rysunku poświęcać całej uwagi np ręce, bo łatwo wtedy zatracić proporcję patrz się raczej na cały rysunek. To tyle rad jakie moge udzielić jako zwykły amator który nie rysował od 2 lat i nigdy nie narysował nic dobrego.(Jak poszperasz to znajdziesz te wypociny gdzieś na forum).

--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne
Dodane: 01-08-2011 15:38
Zależy także jakiego rodzaju rysunku chcesz się uczyć.
Postacie do/z mangi, rysunki "Artystyczne czy też może portrety,
od czegoś trzeba zacząć bo np w mangowych postaciach masz same kanciaste kreski, a w rysunkach że tak to nzwałem artystycznych (takie jak moja mamusia rysuje i sprzedaje :p ) masz pełno zaokrągleń :p
Ale - motywacji, można by powiedzieć że każdy zaczynał od zera bo przecierz nie każdy rodził się z talentem do rysowania, a ciężką pracą możesz dojść do "stopnia" takiego jak ci z talentem :)
Powodzenia.

Dodane: 01-12-2011 18:24
#siuber - user - 60%
Od jakiegoś czasu patrze sobie na te wasze prace i stwierdzam ze nie mam talentu do rysowania.
Niby tam jakies rysunki mam 3 ale takie srednie
a reszta poraszka,
I mam pytanie jak zacząć rysować dragon balla niby wiem jak tam Oczy i brwi
ale to przecierz bardzo malo.

Prosze o odpowiedz bo chciałbym sie nauczyć rysować

Niewiem bo nie sprawdzalem ale podobny tamat juz byl
lecz prosze by mnie na niego nie odsylac bo wolałbym się dowiedziec "NA ŚWIEŻO"

Post przeniesiony przez Moderatora z tematu: Poradnik: Nauka rysowania

Dodane: 27-12-2011 14:27
Ja ćwiczę rysowanie od ok. 6mies. i sporo się już nauczyłem. Oczywiście jeszcze nie rysuję swoich postaci czy z pamięci bo to mi jak na razie średnio wychodzi.

A moją receptą jest tylko ćwiczenie.

Dodane: 03-02-2012 13:16 - Edytowane przez Ruhisu dnia 03-02-2012 13:21
#Ruhisu - user - 10%
Taaak to ma swój urok :d
Ja cały czas trzymam swoje zeszyty i stare szkicowniki i najlepszy moment jest kiedy oglądam prace sprzed np. 6 miesięcy i porównuję je z obecnymi.

@siuber - przede wszystkim nie patrz na prace innych pod kątem "Jak on/ona świetnie rysuje. Poddaję się, nie mam talentu".
Pamiętaj, że niektórzy mogą być po szkołach plastycznych itp. i nie jest najważniejsze by porównywać się do innych a by rysować dla samego siebie.

Gdybym ja porównywał siebie do mojego znajomego z klubu, który śmiało zrobi karierę w rysunku (przykład: http://fc04.devia...4dosxy.png ) to już dawno przestałbym rysować twierdząc, że nigdy nie dorosnę do jego poziomu.

Nie, tak nie można. Rysuj dla siebie a nie dla innych.

Ja również nie jestem po plastyku ale kocham rysowanie, jestem otwarty na konstruktywną krytykę moich znajomych i innych, dzięki której wyłapuję swoje błędy i udoskonalam swoją kreskę.

Ja cały czas opieram się na metodzie prób i błędów, sprawdzam co robię dobrze a co źle. Obserwuję inne artworki i wyciągam z nich wnioski.

Przykład:
Ruhisu z roku 2008 - http://fc05.devia...Ruhisu.jpg
Wtedy myślałem, że "Kurcze jak mi fajnie wyszło"
Dzisiaj widzę tutaj błąd na błędzie błędem poganiający.

Ruhisu z roku 2011 - http://th06.devia...3kucic.png
3 lata mi zajęło aby doprowadzić go do takiego stanu a to wszystko dzięki wspomnianej wcześniej krytyce, próbowaniu i motywacji.

--------------------
Zapraszam na mój śmietnik - http://dbpolska.n...opic/13363
---
MasakiSCreens - http://masakiscre...gspot.com/
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online