Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:07
OnLine: 99, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Całkowite zaćmienie księżyca 15.06.2011
Dodane: 15-06-2011 20:42
#owerfull - user - max%
Nie będę owijał w bawełnę http://odkrywcy.p...caid=6c7dc oglądajcie już od 21, na razie księżyc wchodzi w pierwszą fazę zaćmienia i jest poniżej horyzontu, ale już za 20 minut zacznie wyłaniać się znad horyzontu i wejdzie w fazę całkowitego zaćmienia i przyjmie czerwoną barwę(na skutek załamania się promieni słonecznych).UWAGA, jak chcecie oglądać to wypad na pole !!! i aparaty w łapę bo to niecodzienne zjawisko [serce] .

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 15-06-2011 21:30
#zielony - user - 90%
W ciągu mojego życia to pamiętam, że jakieś zaćmienie już kiedyś było. Niestety byłem zbyt mały i zbyt śpiący żeby móc podziwiać takie zjawisko dziś na pewno nie odpuszczę. Starszy brat kiedyś oglądał mówił, że całkiem fajne zjawisko wszystko zalewa się czerwienią normalnie jak armagedon albo piekło :) .

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 15-06-2011 21:45
#Darknes - user - max%
Ja tam księżyca nie widzę :p A na pole jakoś nie chce mi się wychodzić, no ale nie prędko to się powtórzy więc zaraz z ciekawości się przejdę czy w ogóle coś się dzieje czy nie.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 15-06-2011 21:52
#Ser3k - user - 60%
Ja już kilka zaćmień widziałem chyba z 3 w tym jedno księżyca i jedno pełne słońca
Ale i tak z chęcią wyjdę na zewnątrz i zobaczę dzisiejszy księżyc. Chociaż na razie nic na niebie nie widzę miejmy nadzieje że szybko to się zmieni

--------------------

"Szczęście sprzyja odważnym"Wergiliusz
Dodane: 15-06-2011 22:01 - Edytowane przez Darknes dnia 15-06-2011 22:03
#Darknes - user - max%
U mnie na razie podobnie, nic nie widać, księżyca jeszcze nie ma a słońce już spierniczyło za horyzont , jak coś się zacznie dziać to powiedźcie xD

--------------------

Dodane: 15-06-2011 22:08
#zielony - user - 90%
Chyba nici z podziwiania zaćmienia u mnie za dużo chmur i jak na razie nic nadzwyczajnego się nie dzieje :( .

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 15-06-2011 23:22
#Ser3k - user - 60%
U mnie dopiero było go widać już w połowie zasłoniętego ale lepszy rydz niż nic. Zobaczymy czy całkowicie zniknie za jakiś czas szkoda że to nie słońce i nie będzie pierścienia jak przy całkowitym zaćmieniu słońca

--------------------

"Szczęście sprzyja odważnym"Wergiliusz
Dodane: 16-06-2011 12:32
#Darknes - user - max%
Za duże zachmurzenie było :| Potem jak się trochę chmury rozwiały to widziałem czerwonawy księżyc, taka jakby miniaturka słońca :d ale zaćmienia nie widziałem w ogóle [yyy]

--------------------

Dodane: 16-06-2011 13:33
#owerfull - user - max%
Darknes napisał/a:
Za duże zachmurzenie było :| Potem jak się trochę chmury rozwiały to widziałem czerwonawy księżyc, taka jakby miniaturka słońca :d ale zaćmienia nie widziałem w ogóle [yyy]

Ja również nie widziałem jak zaćmienie następuje, to znaczy widziałem parę minut jak wschodził znad horyzontu i wchodził w stożek cienia ziemi, potem przysłoniły go chmury na kilka minut, a następnie odsłonił się w ostatniej fazie gdy już był tak w 90 procentach(?) w stożku cienia i zrobił się czerwony :d .

--------------------

Dodane: 16-06-2011 13:46
#Aero - user - 90%
Niestety na niebie za dużo chmur i nicie z tego. Przeszedłem się nawet trochę jednak nic to nie dało, po za zobaczeniem czerwonego nieba, czego niestety przez okno widać nie było. Mam nadzieję, że przy następnym zaćmieniu niebo będzie czyściuteńkie :d .

--------------------
Dodane: 16-06-2011 13:49
Niestety ja o tej porze leżałem już wygodnie w łóżeczku po ciężkim dniu przepełnionym wrażeniami oraz alkoholem :) W końcu niecodziennie kończy się szkołę średnią, po napisaniu ostatniego egzaminu zawodowego.
Z tego co słyszałem, i tak było pochmurnie i nie można było niczego dostrzec. Na szczęście od czego mamy Internet? :)

--------------------

Dodane: 16-06-2011 15:52
#Pepe - user - max%
Ominąłem to zjawisko, grałem w piłkę do 21:30 i nic nie zauważyłem, nie dziwne z resztą. Jakoś specjalnie załamany nie jestem, choć z chęcią zobaczyłbym sobie takie zaćmienie, pewnie nie raz jeszcze będzie mi dane :p

--------------------
iSayumi
Dodane: 16-06-2011 16:02
#olek_mi - user - max%
Widziałem księżyc po 23 i był do połowy zasłonięty, nic nadzwyczajnego. Poza tym czasami zdarzało mi się już widywać księżyc, kiedy wschodził o barwie żółtawej i to już było lepsze :p .

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 16-06-2011 19:10 - Edytowane przez Bociak dnia 16-06-2011 19:10
#Bociak - user - max%
Szczerze? Nawet mnie to szczególnie nie zainteresowało. Słyszałem coś, ale nie chciało mi się zagłębiać w ten temat. Zwyczajne lenistwo, za bardzo byłem zmęczony całym światem.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 18-06-2011 11:52
Widziałem tyle co w telewizji pokazali. Może i jest to ładne zjawisko, ale do mnie specjalnie nie przemawia.

--------------------

Dodane: 18-06-2011 12:14
#Henkok - user - 80%
Dość fajnie tylę że pochmurno było,ale powtórka podobnież ma być w grudniu xD.Więc może wtedy szczęście dopisze.

--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 18-06-2011 12:24
#malpex - user - max%
Zaćmienie to widziałem na googlach i na zdjęciach bo wszystko mi głupie chmury zasłoniły [zly] . Szkoda bo takie zjawisko nie zdaża się codziennie i chciałem je zobaczyć.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 20-06-2011 14:58
#JAROMIR - user - 80%
a ja mam pytanie . średnio co ile te "całkowite zaćmienie księżyca" jest

bo ostatnim razem były same chmury , a z chęcią chciałbym to obejrzeć.

--------------------
"Czy postawiłbyś na jednej szali
życie Sasuke a na drugiej Konohę?
Naruto, wciąż żyjesz złudzeniami i marzeniami.
Są takie chwilę, gdy ninja musi podjąć bolesne decyzje..."

Itachi Uchicha
Dodane: 20-06-2011 15:07
#owerfull - user - max%
JAROM napisał/a:
a ja mam pytanie . średnio co ile te "całkowite zaćmienie księżyca" jest

bo ostatnim razem były same chmury , a z chęcią chciałbym to obejrzeć.

Następne całkowite będzie 10 grudnia tego roku(całkowite), takie zaćmienia zdarzają się 2-3 razy w roku, są jak wiadomo: częściowe, półcieniowe i całkowite, w zależności w jak wielkim stopniu księżyc wejdzie w stożek cienia ziemi.

--------------------

Dodane: 20-06-2011 18:24 - Edytowane przez Bociak dnia 20-06-2011 18:38
#Bociak - user - max%
Jak 2 - 3 razy w roku to okej. :p Pewnie za każdym razem będę sobie powtarzał: "obejrzę kiedyś indziej" i pewnie nigdy nie doświadczę tego zjawiska.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online