Dodane: 22-04-2011 10:55
Nie widziałam jeszcze takiego tematu...
(jak był to kosz ^^)
Chciałabym dowiedzieć się jakie są wasze ulubione książki ;P
Wiem, że teraz mało kto czyta bo jak to mówi mówi nauczyciel z polskiego:
"woli nabijać lvl w Tibii" albo "Zabijać psy w Metinie"
( gada coś jeszcze o innych grach - ale ich nie znam xD )
Ostatnio czytałam Potop i powiem wam że mimo tak "złych recenzji" tej ksiązki ze strony młodzieży to jest to naprawdę świetna powieść ^^
Pare miesięcy temu czytałam króciutką książkę (jakieś 130 stron)pt.: "PS Kocham Cię" Barbary Conklin
(książka o młodej dziewczynie, która zakochuje się w ciężko chorym chłopaku)
Przyznam się że płakałam czytając tą książkę
Podzielcie się tytułami fajnych książek bo chętnie poczytam w wolnym czasie ^^
Pozdrawiam ;*
--------------------
" Z deszczem przychodzimy, z rosą odchodzimy, lecz marzenia nasze na tym świecie pozostają "
Akira Toriyama
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

Dodane: 12-05-2011 11:44
Władca Pierścieni, bez dwóch zdań

.Świetna fabuła, mroczny klimat, miłość, przyjaźń.Naprawdę wszystko co trzeba, cała trylogia to majstersztyk, chociaż Tolkien popsuł dużo baśniowych stworów

, no ale wszystkiego nie da się mieć

.Lubię też bardzo Harry'ego Potter'a, wszystkie 7 części przeczytane 2 razy, pierwsze 4 przeczytałem aż trzy razy

.Zabieram się też za "Zmierzch" i "Pamiętniki Wampirów, myślę, że będą równie dobre

.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 12-05-2011 12:44
Moją ulubioną książką jest książka Dana Browna pt. "Kod Leonarda Da Vinci", ogólnie lubię książki tego pana. Jeżeli znów chodzi o horror to Stephen King "Carrie" a z fantasy lubię książki Pana John'a Bellairs'a i jego serię "Luisa Barnavelta" oraz serię "Johnny'ego Dixon'a" o wiele lepsze moim zdaniem niż Harry Potter, uwielbiam po prostu te dwie serie, nie wszystkie części czytałem oczywiście, bo w bibliotece miejskiej u nas nie mają wszystkich a ebookow znaleźć nie mogę w ogóle, więc jeżeli by ktoś mi pomógł szukać to bym był naprawdę strasznie wdzięczny, oczywiście zachęcam do czytania tych dwóch serii.
--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)

Dodane: 12-05-2011 13:03
nie lubię czytać ale jest kilka wyróżniających się książek:
-Harry Potter (wszystkie części)
-Eragon (chyba taki tytuł)
-były też takie kryminalne książki dla młodszych ale nie pamiętam tytułu.
no i tyle
--------------------
"Czy postawiłbyś na jednej szali
życie Sasuke a na drugiej Konohę?
Naruto, wciąż żyjesz złudzeniami i marzeniami.
Są takie chwilę, gdy ninja musi podjąć bolesne decyzje..."
Itachi Uchicha

Dodane: 12-05-2011 13:25
Nie będę ustawiał listy top, ale każdy łatwo się domyśli co byłoby na pierwszych 3 miejscach. Wymienię tu nie tylko książki które są świetne ale tez takie które z jakichś względów zapadły mi w pamięć i uważam za godne polecenia.
A więc tak:
Władca pierścieni -Tolkien
Silmarilion -Tolkien
Hobbit -Tolkien
Opętani - Gombrowicz
Ferdydurke -Gombrowicz
Nowy wspaniały świat -Huxley
Władca Much -Golding
Rok 1984 -Orwell
Niektóre z nich czyta się bardzo ciężko i można mieć problemy ze zrozumieniem, niektóre są bardzo przyjemne w odbiorze i pełnią funkcje typowo rozrywkową, niemniej każda w z wymienionych polecam
Jak przypomnę sobie więcej to dopiszę
--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 12-05-2011 13:27
Polecić ci mogę kilka fajnych książek:
- Zwiadowcy
- Kroniki Świata wynurzonego (kilka seri o podobnej nazwie)
- Eragon
- 9 mag

Dodane: 12-05-2011 15:09
to ja napewno tak
Zwiadowcy
Harry Poter
Kroniki Wardstone
Wszystkie czesci Eragon
Wladca Pierscieni
Hobbit
Seria Zmierzch
Kroniki Kronosa
nie bede wymienial czesciami ;p

Dodane: 12-05-2011 15:29
Ja tam lubie ksiażki fantasy z przeslaniem
Władca Pierscieni-nie mial w sumie jakiegos glebokiego przeslania no moze aluzja do 2 wojny swiatowej
Wiedzmin - bardzo refleksyjna ksiazka o problemach swiata jest zawarte w niej wiele zyciowych prawd ukazanych czesto nie cenzuralnie
paragraf 22 - jedyna ksiazka która ma tak gleboki sens ze nawet ja jej do konca nie rozgryzlem a przynajmniej jednego motywu

Dodane: 12-05-2011 15:34
Wiedzmin oczywiscie.Wg mnie super ksiazka polecam kazdemu.
Nawet man ja w telefonie, i cytat w opisie
--------------------

Dodane: 12-05-2011 15:41 -
Ja uwielbiam książki typu fantasy np.Harry Potter i Władca pierścieni,do tego trochę lektur:Krzyżacy(spodobało mi się),Chłopcy z placu broni.Czytałem równierz opowieści z narni(chociaż inaczej przedstawione niż w filmie)i do tego wartą polecenia książką jest cień wiatru

Dodane: 13-05-2011 03:55
ulubiona książka-instrukcja obsługi mikrofali i książka kucharska. po zaspokojeniu głodu zanurzam się w lekturze "bogaty ojciec biedny ojciec" dodaje do tego pewne elementy życiowe z "gra" neil strauss by następnie przejść do "władcy pierścieni"
--------------------

Dodane: 13-05-2011 05:22
Hmmmm....cóż na pewno polecam wiedźmina całą serię (razem z opowiadaniami),oczywiście Stephen King jak już ktoś wspomniał.Metro 2033 i 34. God Night Dżerzi głowackiego(tak sie pisze tytuł jakby co

).Jak byłem młodszy to wiadomo władca pierścienie ,parę książek pracheta,no i w moim wypadku Star wars(już po powrocie Jedi).
--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 31-05-2011 20:03
Hmmm... przeczytałem tylko jeden tom Wiedźmina i jestem w trakcie czytania drugiego ale już mogę stwierdzić, że to maj fejwryt buk

Za dużo książek na koncie nie mam ale Wiedźmin jest zajebi**
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 08-06-2011 13:53
Skazani na Shawshank <3 Stephena Kinga

Film oglądałem setki razy ale książka jest po prostu kapitalna. Mimo, że film obejrzałem najpierw to książka tak mnie wciągnęła, że obaliłem ją w 2 noce.

Dodane: 08-06-2011 15:42
Darknes napisał/a:Hmmm... przeczytałem tylko jeden tom Wiedźmina i jestem w trakcie czytania drugiego ale już mogę stwierdzić, że to maj fejwryt buk

Za dużo książek na koncie nie mam ale Wiedźmin jest zajebi**
Też zacząłem czytać Wiedźmina. Ogólnie książek nie czytam w ogóle, ale byłem w podróży to chwyciłem tę książkę i nieźle wciągnęła, w jakieś 2 dni udało się ją przeczytać

Dodane: 09-06-2011 07:46 -
Sam nie wiem, mam parę tytułów które przeczytałem sporo razy.
- Wszystkie tomy Pottera (pierwsze 4 czytałem jakieś 7-8 razy a ostatnie 3 tylko po 3 razy).
- Jestem legendą
- Robinson Cruzoe (czytałem ze 20 razy)
- Chłopcy z placu broni.
- Kamienie na szaniec.
- Faraon.
- Hobbit.

Dodane: 29-06-2011 11:47
Ostatnio przeczytałem książkę pt "Dreszcz strachu" i od razu pozycja ta wskoczyła na listę moich ulubionych książek.Oprócz tego uwielbiam jeszcze Władce Pierścieni i Pottera.
--------------------

Dodane: 29-06-2011 12:21
Jak ktoś lubi japonie, albo chciałby się czegoś o tym kraju dowiedzieć to polecam moją ulubioną książkę Bezsenność w Tokio Marcina Bruczkowskiego

Dodane: 29-06-2011 13:07
* Wszystkie tomy Pottera, szczególnie trzy ostatnie ;
* Władca Pierścieni - wszystkie tomy - po prostu gdy człowiek się wciągnie to staje się arcydziełem ;
* Wiedźmin - czytałem tylko mały kawałek, a już wpadł mi w oko - niebawem go wypożyczę i będę mógł się rozpisać na jego temat
--------------------

Dodane: 04-07-2011 20:37
Ja mam kilka ulubionych książek :
- Wszystkie tomy Zmierzchu .
- Oblicza zbrodni .
- Kwitnąca wiśnia .
- Nieznany ląd .
--------------------
:* - < 3
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.