Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:03
OnLine: 70, statystyki
index > Media > Książki
Temat: Ile czytacie?
Dodane: 01-11-2011 20:39
#Mangaka - user - 0%
Ja czytam tylko wtedy kiedy muszę lub kiedy coś ciekawego dotrze do moich rąk. Gustuję w powieściach fantasy. O i przy okazji polecam książkę Eragon ;)

Dodane: 01-11-2011 21:28
Ahalian napisał/a:
rzodkiewka napisał/a:
Czytam tyle ile mogę, tyle na ile pozawlają mi zasoby mojej biblioteki oraz mojej kieszeni. Ale ogółem to nie tak mało, może do 20 książek rocznie. Gdybym miał więcej książek to liczba była by trzy cyfrowa. Interesują mnie dobre horrory oraz książki fantasy, a tego u mnie w bibliotece jest mało i cały czas się kurczy liczba książek nieprzeczytanych przeze mnie.

To nie ma u ciebie w pobliżu jakiejś biblioteki, tam można za darmo wypożyczać książki :p
Ja nie wypożyczam książek z bibliotek, ponieważ są obskurne a ja lubię czytać z czyściutkich. Nie ma tam książek które ja chciałbym przeczytać.

No jest w moim mieście kilka bibliotek a raczej dwie które są w moim zasięgu "chce mi się tam iść". W jednej to już się skończyły książki dla mnie, wszystko Kinga i Pratchetta wyczytane. CO prawda zawsze szukam czegoś nowego aczkolwiek wolę sprawdzone marki. W drugiej bibliotece nie jestem zapisany bo nie mam ani legitymacji ani dowodu osobistego [placze]

Dodane: 11-11-2011 18:46 - Edytowane przez Esey dnia 11-11-2011 18:50
#Esey - user - 80%
Ja czytam codziennie, chociaż kilka stron. Od wielu, wielu lat jestem miłośnikiem książek z gatunku fantasy, aczkolwiek lubię też horrory. Książki zacząłem czytać (dla siebie) gdy miałem 11 lat, a to za sprawą filmu "Harry Potter i Kamień Filozoficzny". Po seansie wypożyczyłem książki, które były dostępne i tak zaczęła się moja przygoda. Aktualnie przeczytałem kilkadziesiąt książek i nie wyobrażam sobie życia bez czytania, gdy nie mogę dostać danej książki, to czytam w wersji elektronicznej ^^.

Co do ulubionych serii:

-Garth Nix - Stare Królestwo (Sabriel, Lirael, Abhoren)
-Książki Trudi Canavan
-Philip Pullman - Mroczne Materie (Zorza Północna, Zaczarowany Nóż, Bursztynowa Luneta)
-i wiele wiele innych, nie będę wszystkiego wymieniał ^^.

Dodane: 03-12-2011 01:47
#siuber - user - 60%
Powiem szczerze w podstawówce lektóry w szkole sa niepodszebne totalnie bez sensu co mi to da ze obowiązkowo musze przeczytac akademie pana kleksa czy Pinokia( no ten akurat byl fajny)
w gimnazjum podobnie zniecheca ludzi poco komu jakies opium w rosole.

O Pana Tadelusza powinni przywrucic podobno nudny ale epopeja!!!

Dodane: 04-12-2011 12:55
#owerfull - user - max%
siuber napisał/a:
Powiem szczerze w podstawówce lektóry w szkole sa niepodszebne totalnie bez sensu co mi to da ze obowiązkowo musze przeczytac akademie pana kleksa czy Pinokia( no ten akurat byl fajny)
w gimnazjum podobnie zniecheca ludzi poco komu jakies opium w rosole.

O Pana Tadelusza powinni przywrucic podobno nudny ale epopeja!!!

Między innymi po to, że dzieci stają się inteligentniejsze i są lepsze w ortografii :p .Moim zdaniem człowiek powinien przeczytać minimalnie 3-4 książki rocznie :) .W tym roku przeczytałem ich już z 25(razem z lekturami i książkami z biblioteki).

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 04-12-2011 13:10
Powiem tak, lektury to ja mam za przeproszeniem w dupie a tak to Fantastyke albo mix romantyk/komedia.

Jeśli chodzi o fatastyke to co miesiąc kupuje około 4 książki i je czytam wieczorkiem lub na przerwach w szkole ;p

Jeśli chodzi o mix kom./romantyk to tylko z Japońskiej półki i zazwyczaj kupuje 1 taką na miesiąc bo ciężko dostać nawet na ALLEGRO.PL ^^

Ogółem książka która ma 300stron zostaje przeze mnie przewertowana w 3h - 3,5h

Niektórzy mogą nie wierzyć jeśli chodzi o szybkość czytania ale nikomu nie karze wierzyć :p

PS: Nielicząc Mang Naruto, Bleach, Kuroshitsuji, magazynu Otaku, Kyaa, Cd-Action oraz dorywczo magazyny o Konsolach.

Czytam dużo i gram na X360 dlatego tak ostatnimi czasy forum nie odwiedzam ^^

--------------------
Moje rysunki - komentujcie :p

Dodane: 04-12-2011 13:10 - Edytowane przez KamiLLenTe dnia 04-12-2011 13:14
Ja bardzo mało czytam książek. W podstawówce zawsze każdą lekturę miałem przeczytaną (może z raz się zdarzyło, że nie dokończyłem), teraz w gimnazjum praktycznie w ogóle nie czytam lektur szkolnych [chyba tylko 3 (w tym dwie takie, które nawet 100 stron nie mają) całe przeczytałem, reszty chyba nawet nie pozaczynałem (może Krzyżaków kilka pierwszych stron :p )], zawsze lecą opracowania (przeważnie to mi wystarcza). A takich normalnych książek, których bym czytał jest znikoma ilość. Z raz na 2 lata mam taką wenę, że potrafię bez opamiętania czytać (ostatnio ponad rok czasu temu czytałem Harrego Pottera). Jedyne książki, które mógłbym praktycznie w każdej chwili wziąźć to mangi. ;)

--------------------

Dodane: 04-12-2011 13:13 - Edytowane przez Bociak dnia 04-12-2011 13:16
#Bociak - user - max%
"Króla Edypa" właśnie omawiamy, ale i tak go nie rozumiem.

Ja właśnie zwieńczyłem tą lekturę i przyznam, że nie miałem problemów z jej zrozumieniem. W innym razie warto czytać lektury wspomagając się streszczeniem. Tylko nie zapominajmy, że stanowi ono pomoc dydaktyczną, nie odwrotnie.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 04-12-2011 13:17
Pffff, pomocą dydaktyczną? :d

Wpisujesz w GooGlach " *nazwa lektury* streszczenie szczegółowe " i masz w bani zakłute to samo co z całej tej ksiegi głupoty zwanej lekturą :o

--------------------

Dodane: 04-12-2011 13:23 - Edytowane przez Esey dnia 04-12-2011 13:26
#Esey - user - 80%
Niestety streszczenie szczegółowe nie zawsze wystarczy - nauczyciele czasami dogłębnie wypytują ucznia o treść lektury, by poznać czy przeczytał książkę, czy też może tylko i wyłącznie streszczenie. Nie raz się z takim przypadkiem spotkałem. No i muszę powiedzieć, że nie wszystkie lektury są znowu takie głupie, bez przesady. No i na maturę lepiej przeczytać książki, mnie wypytali bardzo pod względem treści i w tym wypadku samo opracowanie/streszczenie by mi nie pomogło.

Tak więc uczniu! Nie znasz dnia ani godziny, więc weź się za czytanie, chociaż trochę się rozwiniesz, wzbogacisz swe słownictwo i ortografię. Bo spędzić chociaż godzinę dziennie przy lekturze, to aż taka znowu katorga? Nie przesadzajmy. A niektóre nasze dzieła po prostu warto znać.

Dodane: 04-12-2011 13:23 - Edytowane przez Bociak dnia 04-12-2011 13:33
#Bociak - user - max%
Wpisujesz w GooGlach " *nazwa lektury* streszczenie szczegółowe " i masz w bani zakłute to samo co z całej tej ksiegi głupoty zwanej lekturą :o

Nie chcę sobie odmawiać przyjemności z czytania lektur, bo może istnieć możliwość, że któraś do mnie trafi. Ja w gimnazjum czytałem jedynie streszczenia i nie mam utrwalonych w głowie danych o omawianych broszurach.

Tak więc uczniu! Nie znasz dnia ani godziny, więc weź się za czytanie, chociaż trochę się rozwiniesz, wzbogacisz swe słownictwo i ortografię. Bo spędzić chociaż godzinę dziennie przy lekturze, to aż taka znowu katorga? Nie przesadzajmy. A niektóre nasze dzieła po prostu warto znać.

Na nauczycielach polskiego spoczywa moralna odpowiedzialność przekazania nam wiedzy o literaturze. Czytając stare knigi możemy zgadywać jakie problemy trapiły autora czy społeczeństwo w danym wieku. To uzupełnienie suchych faktów z historii. Poza tym trzeba mieć na uwadze, że nie tylko bojownicy potrząsali dyktaturami. Wiedza aczkolwiek nie niezbędna, ale jeśli ktoś pretenduje do matury musi to przeboleć.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 04-12-2011 13:30 - Edytowane przez Hyuuga_Neji dnia 04-12-2011 13:33
Nie chcę sobie odmawiać przyjemności z czytania lektur, bo może istnieć możliwość, że któraś do mnie trafi.

To oczywiste np. "Krzyżacy" oraz "Hobbit" zostali przezemnie przeczytani niejednokrotnie, kilka innych też się napatoczy no ale w większości przypadków mówiąc krótko lektury to same kaszaloty "wśród maleńkich mrówek jest i królowa"

;] ;] ;]

@Esey
miałem takie sytuacje ale ze streszczeniem zwykłym - ze szczegółowym nie miałem takiej sytuacji jeszcze :p

--------------------

Dodane: 03-01-2012 14:45
#Kyuubi - user - 70%
Ja czytanie lektur skończyłem w gimnazjum, ale za czytanie książek wziąłem się w drugiej klasie technikum(ogólnie miałem bardzo oczytaną klasę) więc sie zachęciłem nie żałuje staram się przeczytać przynajmniej 2 książki w miesiącu jak mnie coś wciągnie to i potrafię przy książce siedzieć 10 godzin. Podobno wolno czytam, ale wole z książki jak najwięcej wyciągnąć.

Dodane: 19-01-2012 14:37
#DeaDMen - user - 90%
Ja ostatnio rzadko czytam czasami jak trafi się jakaś fajna lektura to przeczytam,to sama ze zwykłą książką tyle że ostatnio jakoś nie mogę znaleźć czasu na czytania jak i ciekawej książki.

Dodane: 12-03-2012 21:11
#Seba-TQ - user - 10%
Ja nienawidzę lektur szkolnych ponieważ mnie nie wciągają. Wole książki o tematyce wojenej np. E.B.Sledage "Piekło Pacyfiku" (jest to najlepsza książka jaką czytałem)i jeszcze książka Antona Beevora "D-Day" gruba lekturka ma 581 stron jest to książka mówiąca o taktyce i ruchach wojsk we Francji po lądowaniu na plaży ma 3 małe albumy. Polecam te 2 książki.

--------------------
Ulubione mangi:
-Bleach -Fullmetal Alchemist
-Naruto
Ulubione anime:
-Naruto,-Deadman Wonderland,-Black Rock Shoter,-Durarara!,... Bardzo dużo tego jest.

Dodane: 15-03-2012 16:13
#by_black - systemadmin - max%
Tak jak ostatnio pisałem, miałem zamiar wziąć się za czytanie książek z serii "Pieśni lodu i ognia", tak też zrobiłem. Obecnie kończę czytać "Grę o Tron", a po jej przeczytaniu przejdę do następnej książki.

Czytam przed snem z godzinkę czasu, więc dużo nie poświęcam na czytanie książek.

Dodane: 28-03-2012 17:42
#Henkok - user - 80%
Ja w tym roku przeczytałem serię książek pod tytułem "Zwiadowcy" (no prawie ponieważ została mi ostatnia część :d ).A w tym roku mam jeszcze zamiar przeczytać kolejną część "pustynnej włóczni".Książka na prawdę genialna,polecam każdemu.Czy jeszcze coś będzie do czytania prócz lektur??Cóżnie mam pojęcia :) .Różnie bywa ;].Na razie te są w pierwszej kolejności.

--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 28-03-2012 17:53
Czytam sporo mang ^^ a książki nie bacznie nie pamiętam kiedy przeczytałem całą książkę. Jedyną książkę którą zakupiłem z mojej własnej nie przymuszonej woli to tao of jeet kune do (i tak nie przeczytałem tego całego bo książkę zostawiłem u kuzyna i jakiś czas temu dopiero mi wróciła i w sumie na na razie nie będę tego czytał bo mi się nie chce) Nie lubię książek (ale ekranizacje książek lubię oglądać) jedyne co czytam to mangi i jakieś komiksy

--------------------
Zapraszam do Komentowania moich FA http://dbpolska.n...opic/15769
Dodane: 18-05-2012 21:06
daniel122 napisał/a:
Czytam sporo mang ^^

H3h3
Mang to ja nawet nie wliczam do kategorii "czytania" - śladowa ilość tekstu, treść skoncentrowana na obrazie.
Co do czytania książek, to czytam ich dość sporo, choć to zależy od nastroju - czasem mam takie miesiące, ze ledwo sięgnę do literatury, a po takim okresie posuchy wsiąkam w to na całe dnie.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online