Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:03
OnLine: 67, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia > Edukacja
Temat: Laptopy dla pierwszaków
Dodane: 28-03-2011 09:19
#zielony - user - 90%
Resort infrastruktury chce, by pieniądze płacone przez operatorów komórkowych za użytkowanie częstotliwości zostały przeznaczone na laptopy dla pierwszoklasistów
O pomyśle resortu napisał wczorajszy "Puls Biznesu". Na komputery mógłby zostać przeznaczony nawet 1 mld zł z kwot, jakie pozostały do zapłacenia Polskiej Telefonii Cyfrowej (operator sieci Era), Centertelowi (sieć Orange) oraz Polkomtelowi (sieć Plus).

Ani operatorzy, ani resort infrastruktury nie chcieli wczoraj komentować sprawy.
Pomysł chwali za to Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. - Rząd powinien mieć prawo przekierować środki finansowe pochodzące z należności publicznoprawnych na wytypowany przez siebie ważny cel społeczny związany z sektorem, z którego te pieniądze pochodzą - tłumaczy Streżyńska. - W ten sposób można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, bo władza niejako ponownie inwestuje w sektor dla jego rozwoju, a przede wszystkim realizuje cel publiczny - wyjaśnia.

Zdaniem prezes UKE dzięki temu pomysłowi dzieci staną się przyszłymi świadomymi klientami rynku telekomunikacyjnego i informatycznego. - A warto pamiętać, że kompetencje informatyczne społeczeństwa wpływają na gospodarkę i innowacje - zaznacza Streżyńska.

A wy co sądzicie o tym pomyśle? Czy nie czujecie lekkiej zazdrości, że kiedy wy byliście pierwszoklasistami nikt na taki pomysł nie wpadł?

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 28-03-2011 09:29
#Ubek - user - 10%
szczerze to mi to wisi. wiem że takie rzeczy dobrze na dzieci nie wpłyną.Lepiej jak by to przeznaczyli na obiady dla dzieci a nie robią z dzieci komputerowców a za parę lat te dzieci żarówki nie zmienią samodzielnie

Dodane: 28-03-2011 11:09
#by_black - systemadmin - max%
Takie plany już były planowane parę lat temu, tak samo jak nowe telewizory dla mniej zamożnych, bo trzeba przejść w końcu na telewizję cyfrową. Tak więc takich planów było zbyt wiele, bym brał to sobie do serca :p

Dodane: 28-03-2011 11:16
#mariann0 - user - 10%
Te pieniądze powinni przekazać na coś bardziej użytecznego. Dzisiaj dzieci zamiast spotykać się na podwórzu, grać w piłkę, siatkówkę, kosza spotykają się w tibi etc. Jak tak patrze po tym młodym pokoleniu w wieku około 10 lat to masakra, tylko komputer komputer internet internet telewizor i tak non stop. Co to się porobiło w tym XXI wieku.

--------------------
Dodane: 28-03-2011 11:21
#owerfull - user - max%
Powaliło ich [oczy] .Laptop dla takiego pierwszaka ?,noo bez przesady,zamiast spotykać się z kolegami,to będą siedzieć przed laptopem ?..gratuluję dobrego samopoczucia,ale oczywiście to wszystko w sprawie "edukacji",olewam sobie totalnie te poj***ne pomysły(już że się tak wyrażę [yyy] ).Czy czuję zazdrość ? raczej nie...współczuję debilizmowi który się w kraju szerzy i szerzy,a szczególnie tym dzieciom :( .

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 28-03-2011 11:42
#Henkok - user - 80%
Ja też uważam że jeszcze dla pierwszaków to przesada.W ogóle wtedy w nie dość że w domu to i jeszcze w budzie dzieci siedziałyby na kompie.Już teraz rzadko wychodzą,co mnie czasem doprowadza do szału jak widzę dzieciaki które wychodzą tylko po to aby pogadać o grach. :( Denerwuje mnie to jak coś takiego słysze

--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 28-03-2011 13:23
To ma swoje dobre i złe strony :) Dobre to to że w miarę szybko opanują (jeśli już tego nie umieją) obsługę komputera, która w dzisiejszych czasach jest niezbędna, a złe to że mogą zamknąć się na świat zewnętrzny i godzinami grać czy nawet siedzieć bez większego sensu na komputerze.

Czy zazdroszczę? Chyba nie.

--------------------

Dodane: 28-03-2011 14:34 - Edytowane przez GalaxySSJ2 dnia 28-03-2011 14:38
Przyznam że spożytkowanie tych pieniędzy na potrzeby dzieci to dość dobry pomysł jednakże nie jestem całkowitym zwolennikiem komputeryzacji szkół i przedszkoli.
Myślę że przynajmniej do 14 roku życia dzieci powinny być kształcone w tradycyjny sposób tak aby nauczyły się między innymi dobrze pisać oraz liczyć samodzielnie
i chodź trzeba przyzwyczajać małych obywateli do komputerów to jednak powinniśmy zachować dystans pamiętając o tym iż są to urządzenia zawodne na których nie powinniśmy całkowicie polegać.
Osobiście jestem dumny z tego że zaczynałem przygodę ze szkołą w latach
w których komputer można było zobaczyć co najwyżej w telewizji lub u bardzo bogatego kolegi a internet był strefą przeznaczoną dla ludzi wybranych,
właśnie taka szkoła nauczyła mnie logicznego myślenia polegania w większości na sobie oraz poprawnego pisania piórem po mimo tego że jestem osobą lewo ręczną.
Chodź XXI wiek to przede wszystkim era komputerów myślę że powinno się zwracać uwagę czy w danej chwili są one wykorzystywane naprawdę z pożytkiem
Pozdrawiam

--------------------

Holly land the earth in the space...
Dodane: 28-03-2011 14:40
#owerfull - user - max%
Dla mnie to głupota dawać komputer pierwszakowi,ja zacząłem siedzieć na komputerze dopiero w czwartej klasie,a wiecie co tam robiłem ? oglądałem anime,a to tylko dwa razy w tygodniu.Tak na dobre to zacząłem siedzieć w 1 klasie gimnazjum,a i tak nie siedzę dużo,bo siedzę regularnie po godzinę(w większości pobieram filmy z torrentów),trochę piszę postów,ale jak patrzę jak mój kuzyn gra ciągle w Fifę i CS'a na swoim laptopie to mi się rzygać chce [umarl] ...

--------------------

Dodane: 28-03-2011 15:46
#Darknes - user - max%
Ower jaki debilizm ?! :o A Japonii (nie wiem czy dobrze mówię) na lekcjach używają laptopów, dla mnie to by było świetne rozwiązanie, lepsze od zeszytów i ciężkich książek :p Co z tego, że ty siedziałem od czwartej klasy ? Ja siedziałem od pierwszej gimnazjum, nie miałem internetu więc w gruncie rzeczy pozostawały mi tylko gierki, które się dosyć szybko nudziły czyli mogę powiedzieć, że głupotą jest dawanie 4 klasistom komputera do ręki :p Przecież to nie jest nic złego tylko po prostu rodzice muszą początkowo dopilnować tego aby komputer służył do tego do czego ma służyć a jak dziecko podrośnie to dopiero założyć internet i dać mu trochę swobody. Jak ktoś ma się uzależnić to i tak prędzej czy później to się stanie.

Co do moich odczuć to zarąbisty pomysł, miałbym dwa laptopy w domu [wesoly] [cfaniak]

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 28-03-2011 15:48
#owerfull - user - max%
Darknes napisał/a:
Ower jaki debilizm ?! :o A Japonii (nie wiem czy dobrze mówię) na lekcjach używają laptopów, dla mnie to by było świetne rozwiązanie, lepsze od zeszytów i ciężkich książek :p Co z tego, że ty siedziałem od czwartej klasy ? Ja siedziałem od pierwszej gimnazjum, nie miałem internetu więc w gruncie rzeczy pozostawały mi tylko gierki, które się dosyć szybko nudziły czyli mogę powiedzieć, że głupotą jest dawanie 4 klasistom komputera do ręki :p Przecież to nie jest nic złego tylko po prostu rodzice muszą początkowo dopilnować tego aby komputer służył do tego do czego ma służyć a jak dziecko podrośnie to dopiero założyć internet i dać mu trochę swobody. Jak ktoś ma się uzależnić to i tak prędzej czy później to się stanie.

Co do moich odczuć to zarąbisty pomysł, miałbym dwa laptopy w domu [wesoly] [cfaniak]

A,bo tobie zależy na dwóch laptopach w domu xD.Ale serio mówię,ja bym pierwszakowi nie dał dojść do żadnego laptopa,to jest kompletne przegięcie,niech książki targają,a nie xDDD.

--------------------

Dodane: 28-03-2011 15:54 - Edytowane przez Darknes dnia 28-03-2011 15:55
#Darknes - user - max%
Jak dzieci Cię kiedyś spytają (raczej wątpię abyś je miał xDD) dlaczego wszyscy nosza do szkoły lekkie laptopy a oni muszą dźwigać na plecach kilku kilogramowy plecak to ciekawe co powiesz xD Taa jeszcze im tam cegieł kilka dorzuć bo przecież ty miałeś kiedyś cięższy niż oni [umarl]

--------------------

Dodane: 28-03-2011 15:57
#owerfull - user - max%
Jak dzieci Cię kiedyś spytają (raczej wątpię abyś je miał xDD)
Do czego to miało być ? [yyy] xD.Racja nie chcę mieć dzieci [szeroki] .Ale serio mówię xD,jak będą plecaki nosili to chyba im to nie zaszkodzi ? xD.

--------------------

Dodane: 28-03-2011 16:01
#Darknes - user - max%
No ewentualnie u niektórych może pojawić się skrzywienie kręgosłupa ale nie, nie zaszkodzi to im w ogóle.

A do czego to miało być ? Lepiej nie będę pisać, potraktuję to jako pytanie retoryczne xD

--------------------

Dodane: 28-03-2011 16:04
kopara opada czemu oni, a nie my a u nas w budzie pisanie na laptopach na lekcji by było w sam raz i to w gimnazjum się uczę i net na lekcji też by się przydał

--------------------
Być neutralnym to nie znaczy być obojętnym i nieczułym. Nie trzeba zabijać w sobie uczuć. Wystarczy zabić w sobie nienawiść.-Geralt z Rivii
Dodane: 28-03-2011 16:35 - Edytowane przez Sango dnia 28-03-2011 16:42
#Sango - user - 100%
Dla mnie to mogą robić ale nie za pieniądze uczciwych podatników(bo jeżeli podatki miałby iść na coś takiego to ja [oczy] ) .Myślę że to po prostu czyste marnowanie pieniędzy.Do tej pory wszyscy byli kształecni po normalnemu i nikt nie jest UFO czy coś takiego.A poza tym to w pewnym sensie marnowanie dzieciakom dzieciństwa.Ja pamiętam że w ich wieku latałem za piłką i szlajałem się po mieście,a nie siedziałem przed komputerem.Informatyka raz w tygodniu jest wystarczająca,by opanować podstawę.

Więc czy ja zazdroszczę ? zdecydowanie Nie.

--------------------

Dodane: 28-03-2011 16:40
#zielony - user - 90%
Uważam, że idea sama w sobie jest dobra. Jednak mam wątpliwości co do praktyki. Po pierwsze sądzę, że trochę za wcześnie na laptopiki, no chyba, że tak jak Darknes wspomniał laptopy nie będą miały dostępu do neta (albo tylko dostęp do konkretnych stronek). Jeszcze sprawa pisania, żeby ta cenna umiejętność nie zaginęła. O ile kojarzę w Japonii mają specjalne na to wyznaczone lekcje, z tym że chodzi tu o te japońskie szlaczki xD (nie pamiętam jak to się zwało). Ostatnia rzecz to czy rodzicie poradzą sobie z bandą dresów rządnych laptopa?

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 28-03-2011 16:52
#Darknes - user - max%
SanGo tez ma super rozumowanie [umarl] A jak dostaną laptopa to nie będą już mogli beztrosko grać w piłkę ? Ja tego nie rozumiem, z kompem czy bez jak się ma ochotę to się idzie grać. A szlajanie sie po mieście to raczej fajne nie jest, to takie chodzenie bez celu i czekanie aż ktoś Cię napadnie xDD

Oczywiście idąc dalej moim rozumowaniem sprawdziany były by pisane ręcznie, a jak ktoś będzie chciał ściągnąć z laptopa to raczej trudno nie zauważyć takiego wielkiego otwartego pudła, co innego zeszyt, który można jeszcze jakoś ukryć :p No i były by też normalne lekcje na pisanie ale o wiele łatwiej było by mieć materiał w jednym przedmiocie niż dźwigać ciężkie książki. Pomysł z laptopami więc zły nie jest tylko trzeba to dobrze dopracować aby to służyło ułatwieniu życia uczniom a nie wychowaniu bandy degeneratów xD

--------------------

Dodane: 28-03-2011 17:08
#Sango - user - 100%
Darknes napisał/a:
SanGo tez ma super rozumowanie [umarl] A jak dostaną laptopa to nie będą już mogli beztrosko grać w piłkę ? Ja tego nie rozumiem, z kompem czy bez jak się ma ochotę to się idzie grać. A szlajanie sie po mieście to raczej fajne nie jest, to takie chodzenie bez celu i czekanie aż ktoś Cię napadnie xDD

Lol,wiem to z życia,wiem to z przykładów swojego życia.Problem w tym tkwi że jak dostaną kompa to nie będzie im się chciało grać beztrosko(ja i wielu innych najlepszym przykładem ^^).Szlajanie po mieście...źle to obrałem słowami,chodziło mi oto że nie tylko da się grać w piłkę lecz można również robić inne rzeczy a nie tylko chodzić bez celu :p .

--------------------

Dodane: 28-03-2011 17:15
#malpex - user - max%
Czy ja wiem czy to dobry pomysł. Połowa z tych pierwszoroczniaków i tak ma własne komputery więc albo wyposażyć szkoły w laptopy w salach, albo dawać tym którzy naprawdę tego potrzebują bo poco dzieciakowi dwa kompy, a tym bardziej dwa laptopy.
Według mnie komputer nie przeszkadza aby aktywnie spędzać czas. Jeżeli taki dzieciak będzie chciał siedzieć na komputerze to i tak będzie nawet bez kompa od państwa, a jeżeli bedzie chciał grać w piłkę to będzie grał.

--------------------

-------------------------------

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online