Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:56
OnLine: 28, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Polacy nie czytają wcale
Dodane: 18-03-2011 07:29
#Senae - user - 30%
Ja osobiście nie kupuję ksiąźęk, wypożyczam je w bibliotece. Nie dla tego źe ksiązki są astronomicznie drogie, wręcz przeciwne czasami jak widzę cenę np. 15 zł to zastanawiam się dlaczego ona jest tak tania? Ale gdybym ja miała kupować wszytkie ksiąźki, które czytałam, chcę przeczytać i które czytam (a nawiasem mówiąc jest ich sporo :) ) to bym została bankrutem.

A co do Polaków nie czytających ksiąźek to brak czasu się na tym odbija w 100%, dzieci wolą grać w gry albo patrzeć na TV. Nie mówię, że to jest złe. Rozrywki są po to by z nich korzystać ale czytanie to też pewna forma rozrywki( przynajmniej dla mnie) więc moźe warto by ludzie sobie uświadomili, że z niej też mogą korzystać... :)

Dodane: 18-03-2011 14:46
Jeśli grafomania to Paulo Coelho jest najlepszym przykładem.

Dokładnie. Coelho to przykład gościa, który w zawiły sposób opisuje rzeczy oczywiste, proste. A gimbusiary się tym podniecają. Jakby to ująć... To jest tak, jak dostajesz coś baaardzo przeciętnego w pięknym, kolorowym opakowaniu. Tak samo on pisze.
30-35 zł to nie jest jeszcze drogo, fakt, są też czasami wydania kieszonkowe, czyli za 10 zł masz książkę w mniejszym formacie i na gorszym papierze. I właśnie się zastanawiam, czy z tej serii coś nie kupić, bo widziałam fajną pozycję.

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 18-03-2011 14:49
#owerfull - user - max%
Ja osobiście większość książek wypożyczam i przeczytam je w ten jeden lub więcej dni,a potem oddaję.Oczywiście książki też kupuję :) .Raz na miesiąc muszę kupić przynajmniej jedną lub dwie książki które idą później na moje półeczki :) .Szkoda że tak mało osób ostatnio czyta książki :( ,ja codziennie poświęcam przynajmniej 20 minut na czytanie czegokolwiek,a w weekendy nawet godzinę lub dwie :) .

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 18-03-2011 15:47 - Edytowane przez Darknes dnia 18-03-2011 15:52
#Darknes - user - max%
ja codziennie poświęcam przynajmniej 20 minut na czytanie czegokolwiek
Licząc rozmowy na gg/tlenie + forum, jakieś informacje, artykuły z neta to już jest sporo czytania a od poniedziałku do piątku w szkole też się czyta :p

EDIT:
Nie liczę siedzenia na komputerze(max 2-3 godziny,średnio godzinę)
Wątpię xD

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 18-03-2011 15:50
#owerfull - user - max%
Darknes napisał/a:
ja codziennie poświęcam przynajmniej 20 minut na czytanie czegokolwiek
Licząc rozmowy na gg/tlenie + forum, jakieś informacje, artykuły z neta to już jest sporo czytania a od poniedziałku do piątku w szkole też się czyta :p

Chodzi mi o czytanie książek leżąc na kanapie przy kominku lub u siebie w pokoju.Nie liczę siedzenia na komputerze(max 2-3 godziny,średnio godzinę),wiem że na komputerze dużo czytam ale tego nie liczę.Nawet żebym miał powtarzać książki to wyciągam sobie jakieś stare/przeczytane dawno i czytam xD.

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 04-12-2011 01:05
#Ahalian - user - 80%
Ja czytam tylko wtedy, jak nikogo nie ma w domu. jest wtedy spokojnie, cicho, nic mi nie przeszkadza, mogę się wchłonąć w pełni książce i jej zawartości.

--------------------
Dodane: 04-12-2011 09:31 - Edytowane przez Bociak dnia 04-12-2011 09:32
#Bociak - user - max%

Oj uwierz, czytanie rozważań filozoficznych Sango na dbp, a porządnej książki to diametralna różnica. Ja ostatnimi czasy czytam sporo, wsiąkłem w literaturę na rzecz innych rozrywek. A lektury? Trzeba mieć troszkę wyrozumiałości dla tego nakazu, zwłaszcza w szkole średniej. Wystarczy wykazać troszkę inicjatywy, chęci zrozumienia ich i nie będą one takie straszne, a nawet wręcz przeciwnie. :p

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 04-12-2011 09:55
#greg04 - user - 20%
Ja czytam dużo.Codziennie coś wpadnie.Swoje książki wypożyczam,kupuje rzadko,bo jak pisali poprzednicy.Książki są drogie,a co ja biedny gimnazjalista mam kupić za swoje marne kieszonkowe.Ostatnio wyczaiłem książkę Eragon Paoliniego naprawdę polecam świetna lektura, przeczytałem już pierwsze trzy części i chyba odłożę trochę grosza na czwartą :)

--------------------
Moje rysunki
dbpolska.net/foru...
Dodane: 05-12-2011 10:50 - Edytowane przez Kyuubi dnia 05-12-2011 10:51
#Kyuubi - user - 70%
Dziwi mnie ta statystyka. Ja w tym roku skończyłem szkołę, miałem 24 osobową klasę i przynajmniej 3/4 klasy czytało książki. Głównie fantastykę. Ale uwaga lektury czytały tylko 2 osoby. W tym jeden tylko te co mu się podobały. Ale do czego zmierzam. Zauważyłem że często lubiliśmy sobie pożyczać książki, a takie ruchy nie są uwzględnione w statystyce czytelnictwa. Kiedy wychodzi jakaś książka zazwyczaj jedna osoba ją kupuje a 20 od niej pożyczy. Dlatego ta statystyka jest taka mała. Po prostu polaków nie stać na kupowanie książek a do bibliotek trafiają z dużym opóźnieniem a większość osób ma ją już przeczytaną więc jej nie wypożyczy.
PS: sam osobiście czytam dużo książek ale z lektur w szkole średniej przeczytałem tylko mitologię.

Dodane: 05-12-2011 11:52
Czasem człowiek by sobie poczytał, ale "wydaję" się że nie ma czasu, a bo trzeba coś sprawdzić w necie, a to coś obejrzeć no i później wykonać pracę konieczną, wydaje się wtedy ze jeśli złapie za książkę to zabraknie mi czasu. Niestety jakby się nad tym na spokojnie zastanowić to mógłbym odłożyć inne rozrywki na rzecz książek, ale jakoś ciężko mi to przychodzi. Najlepszym czasem do czytanie jak dla mnie były właśnie wakacje(szkoda że już więcej ich nie będzie...) bo na miejsce "koniecznej pracy" wchodziło właśnie czytanie.

A co się tyczy niskich statystyk, winę w dużym stopniu ponoszą właśnie lektury szkolne, które mają teoretycznie do czytania zachęcać. Powodem tego jest fakt że większość uczniów nie nadąża czytać tych często obszernych lektur, i później przychodzą na lekcje na których ktoś zdradza im dalsze losy bohaterów, zakończenie, jakieś przełomowe momenty. Mówiąc prościej nauczyciele robią uczniom olbrzymie spoilery. Uczniowie takowi zatracają chęć doczytania takiej książki i utrwala się im przez lata że w książkach nie ma ciekawych historii które mogą pochłonąć jak dobry film. Druga sprawa to też te śmieszne "omawianie" lektur, w którym to zamiast skupiać nad fabułą, nauczyciele próbują wcisnąć jakiś śmieszny ukryty sens, paranoja. Współczuje szczególnie tym którzy męczą teraz szkołę średnią. A z lektur z tego okresu polecam przeczytanie "Zbrodnia i Kara"

--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online