Dodane: 06-01-2011 23:06 -
Grelina, hormon wydzielany przez pusty żołądek i pobudzający apetyt, sprzyja lepszemu zapamiętywaniu – zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Według autorów artykułu opublikowanego na łamach „Nature Neuroscience”, w czasie głodu nasze zdolności do uczenia się i zapamiętywania mogą być lepsze właśnie dzięki grelinie.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że grelina łączy procesy przemiany materii z wyższymi czynnościami mózgu. Być może w przyszłości zaowocuje to nowymi metodami wspomagania procesów uczenia się i zapamiętywania.
Czy wy też tak sądzicie ? Czy może już tak próbowaliście?
Moim zdaniem z pustym żołądkiem nie da się uczyć xd

Dodane: 06-01-2011 23:09
Jeżeli to prawda to zagadka głodnych studentów została rozwiązana xD
Osobiście nie zauważyłem, żebym na głodzie lepiej się uczył. W szkole praktycznie cały dzień chodzę głodny bo śniadanie jem dopiero po powrocie do domu i jakoś na samych dwójkach lecę xD
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 06-01-2011 23:10
W życiu

.Jak jestem głodny to nic mi do głowy nie wchodzi,a jak jestem najedzony to nauka idzie jak z górki.Może i jest w tym trochę prawdy,ale raczej się to nie sprawdza

.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 06-01-2011 23:15
Dobrze że ci naukowcy mnie do badań nie zaprosili, bo kicha by im z tego wyszła xD Ja do nauki potrzebuje być najedzonym i napitym. Inaczej jest mi ciężko się skupić na literkach, bo myślę co by tu zjeść, na co mam ochotę.
Trochę szokujący wynik tych badań...
--------------------

Dodane: 06-01-2011 23:47
Możliwe, jednak u siebie zauważyłem coś zgoła innego - jeśli uczę się będąc głodnym to myślę, by coś zjeść, a nie o nauce... za to dobrze mi idzie nauka np. podczas jedzenia kanapek.

Dodane: 07-01-2011 00:04
nie ma szans.. za to uczenie sie sprzyja głodowi
U mnie to jest tak jak kordos opisał. głodny nie mogę sie skupić na nauce..
te badania są chyba tylko dla picu..
--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 07-01-2011 08:23
Jeżeli mam się uczyć z pustym żołądkiem 30 min lub nie być głodnym i uczyć się godzinkę to wybiorę to drugą opcje.
--------------------

Dodane: 07-01-2011 12:35
Nic z tego. Jak w szkole raz zapomniałem kanapek to mi się ciągle myślało o obiedzie a nie o tym co jest na lekcji

Może jeśli chodzi o odrabianie lekcji to mam coś takiego "Głodny jestem, muszę szybciej skończyć te zasrane lekcje" xD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 07-01-2011 14:04
Ja muszę być najedzony, i być przed chwilką w wc (wiadomo co się robi w wc) to nauka mi idzie jeszcze szybciej.

Dodane: 07-01-2011 18:26 -
Głód i nauka? Straszne.

Nigdy bym tak nie potrafił, nie najedzony nie potrafię myśleć, strasznie mnie to rozprasza.

Dodane: 07-01-2011 18:50
Najedzony nie potrafisz myśleć , głodny też nie to kiedy zaczynasz się skupiać na nauce ? Jak nie jesteś ani głodny ani najedzony ? xDD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 20-01-2011 20:57
No ba, to prawda i to kurde naukowa normalnie. Jak człowiek jest głodny to mózg produkuje jakieś tam duperele, które poprawiają koncentracje itp. co przekłada sie na łatwość przyswajania materiału.

Dodane: 20-01-2011 21:05
Podejrzewam, że to się wywodzi z czasów prehistorycznych, kiedy głód miał sprzyjać koncentracji, aby szybko coś upolować. To wtedy miało sens. Teraz, większość z nas nie jest przyzwyczajona do głodu, co przekłada się na to, że trudno nam się w tym stanie skupić. Możliwe, że mózg wytwarza wtedy jakieś-tam hormony, ale myślę, że przez te nasze trudności w skupieniu i raczej nienajechany humor, to się równoważy z tymi enzymami.
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 20-01-2011 22:22
W moim przypadku to nie działa, nauka o pustym żołądku
![[umarl] [umarl]](/templates/emoty/umarl.png)
o nie!
Możliwe, że mózg wytwarza wtedy jakieś-tam hormony, ale myślę, że przez te nasze trudności w skupieniu i raczej nienajechany humor, to się równoważy z tymi enzymami.
Poszedł bym bardziej tym tropem
--------------------
------------------------------------------------------------------

Dodane: 21-01-2011 15:06
Uczyć się z pustym żołądkiem? Nie ma takiej opcji... burczenie w brzuchu by mnie dekoncentrowało

Jakoś specjalnie w to nie wierze, bo u mnie wręcz przeciwnie, głód przeszkadza w uczeniu się

Dodane: 09-04-2011 10:32
Może i coś w tym jest, ale ja bym tak nie mógł. Nie ma takiej możliwości, abym z pustym żołądkiem był w stanie się skoncentrować na nauce. Po protu musiałbym wyjść i coś zjeść.
--------------------

Dodane: 09-04-2011 10:43
Nigdy w życiu! Może ten hormon pomaga zapamiętywać ale co z tego jak człowiek jest głodny i nie może się skupić na nauce tylko myśli o jedzeniu? Jak jestem głodny to nigdy się nie naucze. ;p
--------------------
-------------------------------

Dodane: 04-12-2011 01:00
Ja jak jestem głodny, to nigdy się nie nauczę to co powinienem. Będę wtedy myślał o jedzeniu, co mam w lodówce, kiedy coś zjem. To nie wchodzi w rolę, najpierw jedzenie do syta, a potem nauka...
--------------------

Dodane: 24-12-2011 13:41
Mi zupełnie głód nie pomaga przy uczeniu się. Powiedziałbym nawet, że na głodnego nie jestem w stanie się skoncentrować, ani rozumować przy nauce. Muszę być najedzony, dopiero wtedy mogę się zacząć uczyć.
--------------------

Dodane: 26-12-2011 12:39
Kazdy student chyba tak ma że na głodnego nie da sie nauczyć

Zresztą jak człowiek jest najedzony to też łatwo nie jest bo to od razu zaczyna się chcieć spać
--------------------
-------------------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.