Dodane: 08-10-2010 20:50 -
Witam.
Otóż od pewnego czasu, zastanawiam się... zostałem wręcz zmuszony do zakupu zewnętrznego dysku twardego. Poszukuję jakiejś dobrej, taniej maszynyyy. Tak do 250 gb (i tak za dużo), natomiast kwota jaką mogę przeznaczyć na zakup wynosi max. 200 zł. Pomożecie?
jou pis.
e: łooo widze ostry rygooor!

Dodane: 08-10-2010 21:00
Ja teraz przymierzam się do kupna 320GB Samsunga:
http://allegro.pl...17682.html nie jest drogi, a specyfikacje moim zdaniem dobre. Widziałem go już na kilku aukcjach nawet za ~150zł.
--------------------

Dodane: 08-10-2010 21:21
Też niedawno patrzyłem na tego Samsunga 320 GB xD Myślałem że takie coś będzie kosztowało ponad 300 zł a tutaj nawet nie jest tak źle

Teraz tylko muszę jakoś uzbierać kasę
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 08-10-2010 21:30
Ostatnio z kumplem kupowałem dysk zewnętrzny za 300 zł. Chyba firmy Tracer, ale głowy nie dam sobie uciąć. Narazie moje 320 gb mi starczy ale czasami przydałoby się z 100 gb jeszcze : )

Dodane: 08-10-2010 22:20 -
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 09-10-2010 13:39 -
Z tego co zauważyłem to różnią się złączem ten dysk co zapodał Black ma wejście ATA a ten twój ma w podpisie SATA II, ale i tak podłączasz je pod USB więc to właściwie nie ma znaczenia

Ale lepiej zapytaj Blacka.
--------------------
Kiedyś jak wróciłem sobie do lat młodości i oglądałem DB na nowo to trochę tutaj pisałem, może kiedyś wrócę pogadać ;>

Dodane: 09-10-2010 13:46 -
Dokładnie, ATA po prostu ma mniejszą przepustowość danych od SATA, ale ty rozumiem chcesz tylko używać go za pomocą USB, więc nie robi to najmniejszego znaczenia.
Swoją drogą chcesz kupić dysk i kieszeń, to mniej więcej taki sam koszt, jakbyś kupił po prostu zewnętrzny, ale jak już to nie będziesz miał żadnych problemów, tylko musisz kupić jakąś dobrą kieszeń na niego
--------------------

Dodane: 09-10-2010 20:29 -
Tak sobie pomyślałem właśnie, że jak mam 200 zł do wydania to zakupię ten dysk za 140 zł, do tego jakąś lepszą obudowę za te 60 zł i będzie lepiej, niż dysk za 140 i obudowa za 20 zł za 180
E: od razu powiedźcie mi jak sytuacja ze zworkami będzie wyglądać Slave or Master?
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 10-10-2010 14:28
I tak ten dysk będziesz chyba podłączał przez USB, a wtedy będzie działał jako dysk dodatkowy, taki pendrive.
A zworki to mają chyba znaczenie tylko przy podłączaniu dwóch dysków do portu(?) IDE. Aby komputer mógł odróżniać dzielące ten sam kanał urządzenia, jedno z nich dostaje rolę master(nadrzędne), a drugie slave (podrzędne). I przy pomocy zworek właśnie się dokonuje tego podziału
--------------------
Kiedyś jak wróciłem sobie do lat młodości i oglądałem DB na nowo to trochę tutaj pisałem, może kiedyś wrócę pogadać ;>
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.