Dodane: 02-10-2010 11:36 -
A więc liga niemiecka ! Jedna z moich dwóch ulubionych lig. Wielkie widowiska, dużo bramek, zaskakujące wyniki i pełne, duże stadiony ! Dzielcie się tu wrażeniami na temat jednej z najlepszych lig w Europie!
--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.
Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski
"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 02-10-2010 11:49 -
Mmm Bundesliga

Miałem właśnie na dniach zakładać o temat o tej wspaniałej lidze. Kibicuję BVB, które już w niedzielę zmierzy się w hicie kolejki z Bayernem Monachium. BVB ma najlepszy start od wielu lat, a Bayern odwrotnie. Póki co jest zadowolony, bo silne teamy tracą punkty. Wiadome, że Mainz nie pobędzie zbyt długo na pozycji lidera, więc jest duża szansa. Oby wspaniała forma BVB utrzymywała się jak najdłużej
EDIT: Oczywiście stawiam na zwycięstwo BVB, bo jak nie jutro, to kiedy? W dodatku Bayern jest w słabej formie

Już nie mogę się doczekać!
--------------------

Dodane: 02-10-2010 12:09
Moim ulubioną drużyną tam jest Bayern i lubię Schalke lecz niestety obydwa zespoły zanotowały katastrofalny start (tutaj bardziej mówię o Schalke niż Bayernie).Widać brak Robbena,niestety...
Schalke sprowadziło wielu nowych graczy takich jak Raul,Hunteraal i wielu innych.Widać że i to nie pomogło.
Mam nadzieję że się podniosą
--------------------

Dodane: 02-10-2010 12:27
Bardzo ciekawa liga. Co roku ktoś włącza się do walki o tytuł. Bayern,Werder,Wolfsburg,Bayer,Sztutgart,Shalke,BVB,HSV. Co ciekawe jest jedną z nielicznych lig w której w najwyższej klasie rozgrywkowej nie ma drużyny ze stolicy. Nie jestem jakimś zagorzałym fanem ale lubię BVB i mam nadzieje wkońcu na pierwszą trójkę. Mimo że liga zajmuje jeszcze 4 miejsce w rankingu lig europejskich to uważam, że jest już lepsza od włoskiej i przy następnej aktualizacji rankingu przeskoczy Serie A i dostanie 4 miejsce w LM
--------------------
Kiedyś jak wróciłem sobie do lat młodości i oglądałem DB na nowo to trochę tutaj pisałem, może kiedyś wrócę pogadać ;>

Dodane: 02-10-2010 12:33
shigeru napisał/a:Bardzo ciekawa liga. Co roku ktoś włącza się do walki o tytuł. Bayern,Werder,Wolfsburg,Bayer,Sztutgart,Shalke,BVB,HSV. Co ciekawe jest jedną z nielicznych lig w której w najwyższej klasie rozgrywkowej nie ma drużyny ze stolicy. Nie jestem jakimś zagorzałym fanem ale lubię BVB i mam nadzieje wkońcu na pierwszą trójkę. Mimo że liga zajmuje jeszcze 4 miejsce w rankingu lig europejskich to uważam, że jest już lepsza od włoskiej i przy następnej aktualizacji rankingu przeskoczy Serie A i dostanie 4 miejsce w LM
Właśnie, że nie! Bundesliga już jest na 3 miejscu w rankingu lig ! Teraz mogli wystawić tylko 6 drużyn w europejskich pucharach, ale do przyszłego roku będzie inaczej. Tak, to bardzo wyrównana liga i w tym przypomina polską. Nie typuję nikogo na zwycięzcę, bo naprawde bardzo trudno jest kogoś wybrać. Może ktoś nowy dojdzie do walki o MN. BVB dobrze zaczęła sezon, ale czeka ich trudny mecz, z nieskutecznym, co prawda Bayernem, ale jednak to mistrz Niemiec i finalista LM.
--------------------
Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 02-10-2010 12:35
Ale powiadacie że Bundesliga jest wyrównana ale jakby ktoś nieznany zobaczył że Puchar niemiec i mistrzostwo zdobył jeden klub to byłoby całkiem inaczej(fakt jest wiele świetnych drużyn Schalke,Sttutgar,Leverkusen,Volfsburg itd...),tak poza tym wolę żeby niemcy mieli tylko 3 miejsca w LM a Serie A 4 miejsca.
--------------------

Dodane: 02-10-2010 12:42
W zeszłym sezonie mieli najlepszą ligę nawet przed Premiership, ale do Włochów jeszcze brakuje.
Ranking z 2010 roku jest wyznacznikiem liczby drużyn klubowych z poszczególnych federacji i ich rozstawienia w rozgrywkach międzynarodowych UEFA sezonu 2011/2012
za rok także będą mieli tyle samo miejsc w europejskich pucharach.
http://pl.wikiped...ynnik_UEFA
--------------------
Kiedyś jak wróciłem sobie do lat młodości i oglądałem DB na nowo to trochę tutaj pisałem, może kiedyś wrócę pogadać ;>

Dodane: 02-10-2010 17:53 -
shigeru napisał/a:W zeszłym sezonie mieli najlepszą ligę nawet przed Premiership, ale do Włochów jeszcze brakuje.
Ranking z 2010 roku jest wyznacznikiem liczby drużyn klubowych z poszczególnych federacji i ich rozstawienia w rozgrywkach międzynarodowych UEFA sezonu 2011/2012
za rok także będą mieli tyle samo miejsc w europejskich pucharach.
http://pl.wikiped...ynnik_UEFA www.xs4all.nl/~ka...k2011.html Obecny ranking lig. Niemcy od przyszłego sezonu mają o jendo miejsce więcej natomiast Włochy o jedno mniej.
SanGo napisał/a:
tak poza tym wolę żeby niemcy mieli tylko 3 miejsca w LM a Serie A 4 miejsca.
Ale post...może wyjaśnisz, dlaczego tak wolisz? Czym się kierujesz ? Tym, że lubisz Włochy jako kraj, czy tym, że lubisz ich styl..?
--------------------
F.Dostojewski
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 02-10-2010 21:20 -
Dobra roger wikipedia troche to inaczej przedstawia,źle przedstawia ale już się połapałem, ranking obliczany jest na podstawie 5 ostatnich sezonów a na wiki zamiast obecnego wzieli05/06 który znaczenia niema
tyle tylko,że do końca obecnego daleko.
Włosi mogą stratę odrobić, ale raczej nie zapowiada się jakaś włoska rewolucja w europejskich pucharach
--------------------

Dodane: 02-10-2010 21:25
Ale post...może wyjaśnisz, dlaczego tak wolisz? Czym się kierujesz ? Tym, że lubisz Włochy jako kraj, czy tym, że lubisz ich styl..?
Okej wyjaśnie,nie znoszę stylu Włochów ale jedynie Juventus mi się podoba i jestem fanem tego teamu a nie wieżę żeby coś w tym sezonie ugrali wyżej niż 4-te miejsce,właśnie dlatego

a chciałbym ich obejrzeć w next sezonie w LM.
--------------------

Dodane: 02-10-2010 22:44
SanGo napisał/a:Ale post...może wyjaśnisz, dlaczego tak wolisz? Czym się kierujesz ? Tym, że lubisz Włochy jako kraj, czy tym, że lubisz ich styl..?
Okej wyjaśnie,nie znoszę stylu Włochów ale jedynie Juventus mi się podoba i jestem fanem tego teamu a nie wieżę żeby coś w tym sezonie ugrali wyżej niż 4-te miejsce,właśnie dlatego

a chciałbym ich obejrzeć w next sezonie w LM.
Jak nie znosisz ich stylu gry, to po co ich chcesz oglądać ? Żeby Juve miało łatwiej do LM? Żenada. Wolałbym świetnie przygotowanych niemieckich graczy niż grających na stojąco Włochów.
--------------------
F.Dostojewski
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 02-10-2010 22:51
Z Bundesligą wiąże się u mnie wiele wspomnień, swego czasu byłem mocno zafascynowany tą ligą, a Bayernowi do dzisiaj kibicuje, kiedy bierze udział w jakiś ważnych meczach, czy tych ligowych, Niemiecka perfekcja jest we wszystkim co Niemieckie, i tego się nie da zaprzeczyć, mocne kluby, wyrównany poziom, znane nazwiska, naprawdę aż chce się oglądać te spotkania z udziałem Niemieckiej reprezentacji czy drużyn
--------------------

Dodane: 02-10-2010 23:41
Jak Polsat Sport pokazywał Bundesligę to chętnie ją oglądałem. Jeszcze nie tak dawno Schalke z Tomaszem Hajto i Tomaszem Wałdochem to była potęga i to mecze tej drużyny najchętniej oglądałem

Mimo tego najbardziej lubię (z Bundesligi) Borussię Dortmund

Powód: Dość prozaiczny xD Jak w 1997 roku zdobyli Puchar Europy to rodzice kupili mi ich koszulkę xD Z nazwiskiem "Sammer"

Później doszła jeszcze masa innych części garderoby xD Dres, czapka, getry

Niektóre elementy mam do dziś.
Jeśli chodzi o zespoły, których najbardziej nie lubię to Bayern Monachium i Werder Brema. Mam do nich niechęć od kiedy pamiętam.
--------------------

Dodane: 03-10-2010 06:32
syngohana napisał/a: Jeszcze nie tak dawno Schalke z Tomaszem Hajto i Tomaszem Wałdochem to była potęga i to mecze tej drużyny najchętniej oglądałem
Tak, wtedy to mieliśmy reprezentantów w Niemczech, ale kadra wtedy była słaba, nie było nikogo, kto by potrafił ją dobrze poprowadzić i wtedy powstał Engel...
--------------------
F.Dostojewski
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 03-10-2010 09:28
Wyśmienicie, Schalke znowu przegrywa!

W dodatku Mainz idzie jak burza

Jestem uradowany wynikami wczorajszych spotkań. Czekam więc z niecierpliwością na dzisiejszy hit kolejki - BVB vs Bayern

To będzie pokaz gry!
--------------------

Dodane: 03-10-2010 20:01
Pokaz gry! Borussia w pięknym stylu ogrywa Bayern 2:0. Gole Barriosa i przepiękny gol z rzutu wolnego Sahina. Byłoby wyżej, ale w śłupek trafił Barrios, a Kuba był dziś nieskuteczny. Cieszy, że Piszczek znów cały mecz grał, a ta interwencja w końcówce, ach palce lizać! Mainz szaleje, szatan w nich wstąpił. Schalke, oj chyba koniec kariery Raula. Miało bić się o majstra, atu....chodź może będzie jak w poprzednim sezonie ze Stutgardem 13-14 pozycja na jesien, a wiosną u Puchary się bili. Tego im życzę.
--------------------
F.Dostojewski
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 04-10-2010 17:47
Dość niespodziewanie wygląda tabela po 7 kolejkach, Sztuttgart ostatni z 6 porażkami, Shalke sterfa spadkowa z 5 porażkami, Bayern 13 jakoś. Ale ceiszy mnie 2 pozycja BVB, a raczej będzie lepiej bo nie sądzę aby Mainz długo się jeszcze utrzymało na fotelu lidera, choć na koniec rundy w piątce powinni być

Hannover 96, który do końca zeszłego sezonu bronił się przed spadkiem też gra bardzo obiecująco i 3 pozycja jak narazie.
--------------------

Dodane: 04-10-2010 17:59
Moim ulubionym zespołem bundes ligi jest Borusia Dortmund, dlaczego???? Poniewarz od dziecka fascunuje sie tym klubem, grają tam polacy, mam nawet koszulke błaszczykowskiego którą dostałem od ojca na urodziny. Borusia to jeden z czołowych zespołuw bundes ligi od parunastu lat zawsze konczy sezon w pierwszej 6.
--------------------

Dodane: 04-10-2010 18:10 -
xdpiotrek57 napisał/a:
Borusia to jeden z czołowych zespołuw bundes ligi od parunastu lat zawsze kończy sezon w pierwszej 6.
Właśnie odwrotnie. Ostatnie lata to lata raczej posuchy. W sezonie 2002/2003 pamiętam grali jeszcze w drugiej fazie grupowej LM, a później słabe sezony, nawet do PUEFA raczej nie uzyskiwali kwalifikacji. Co innego koniec lat 90, to była wielka Borussia
--------------------

Dodane: 04-10-2010 18:39
Żałosna gra Bayernu i porażka z Borussią aż 0:2 pomimo lepszej gry brakowało pomysłu na ostatnie podanie i wykończenie.Strata do lidera jest wręcz ogromna i jak tak dalej pójdzie to niemożliwa do odrobienia,może zacząć się rozglądać za nowym trenerem,za zmianami?
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.