Dodane: 02-09-2010 10:43
Hejo!
Chciałbym w temacie poruszyć sprawę ostatniej nagonki na klientów przez operatorów sieci komórkowych. Nagonka ta polega na wciskaniu klientowi "ściemy" o świetnych promocjach i genialnych nowych możliwościach, po czasie przyjeżdża Pan kurier z zamówieniem i umową, która zupełnie różni się od tego co usłyszeliśmy przez telefon. Takie cuda się dzieję, a ostatniego czasu coraz częściej, sam został "brutalnie" oszukany, a raczej złapany w pułapkę na "dwie karty". Niby wina użytkownika, ale utrudniona transakcja może przynieść operatorowi zysk na nieuczciwości.
W temacie chciałbym poznać wasze opinie o przekrętach operatorów sieci komórkowych, którzy coraz częściej próbują naciągnąć na umowy, oszukać w promocjach, zostawić bez pomocy z wielkim rachunkiem.

Dodane: 02-09-2010 11:13 -
Mnie na szczęście poważniej nie oszukano, choć sam nie wiem czy w moim abonamencie ma 60 minut czy 90 minut, bo babka przy podpisywaniu umowy nieco mnie zakręciła xD Ale rachunek póki co nie przychodzi wyższy więc mi to rybka
Ale całkiem nie dawno kupiłem sobie starter w Play i jestem z niego naprawdę zadowolony. Zasiliłem konto za 5 zł i dostałem 100 darmowych SMS do wszystkich sieci i konto ważne na rok xD dodatkowo wszystko jest pod kontrolą, bo ilość SMSów czy stan konta mogę sprawdzić w każdej chwili na internecie
Oczywiście nie zmienia to faktu że zawsze gdzieś jest ukryty jakiś "kruczek" i operator tylko czeka aż się na niego nadziejemy xD
--------------------

Dodane: 02-09-2010 13:34
Ja na byciu wrobionym przez przedstawiciela jakiejś sieci się nie spotkałem, zresztą ja i reszta rodziny to mamy wszystko w systemie pre-paid.
Ale co do tzw promocji.... to wszytko właściwie paczka trików i mini "oszustw". Szczególnie przoduje w tym Era mym skromnym zdaniem (typu internet za 9zł bez limitów), choć praktycznie każdy operator coś ukrywa (chociaż z moich doświadczeń wynika, że Play jest jeszcze "w miarę" w porządku).
--------------------

Dodane: 02-09-2010 13:40
Ja też na szczęscie nie zostałem jeszcze poważniej oszukany. Ale już wiele razy chcieli mi coś wciskać, jakieś nowe super promocje czy inne duprele, kiedys mi wysłali w Erze coś takiego jak 'Dowcip dnia" xD Dostaje się codziennie esemesem jakiś głupi i wogóle nie smieszny dowcip, i jak pisali że to za darmo, a jak zobaczyłem w rachunku to 1 zł za to badziewie, na szczęscie po trzech dniach wyłączyłem bo mnie denerwowało, ale jak by ktoś nie wyłączył to po miesiącu musiał by zapłacić dodatkowo
--------------------
-------------------------------

Dodane: 02-09-2010 16:06
Ja tam mam już numer od hmm 6 lat ten sam i mi wiele razy już proponowali nowy telefon za złotówkę, super wypasiony... daję po prostu 1 zł i mam telefon na własność xD Zawsze odmawiałem bo taki telefon jaki mam mni wystarcza to raz a po drugie koszty rozmów czy sms'ów są dla mnie wsam raz. A jakbym sie pewnie zgodził i by doszło do podpisywanie umowy to by się okazały różne dziwne rzeczy xDD
Mój stary to został oszukany na telefon stacjonarny xDDD Zadzwoniło TPSA z promocją a jak się potem okazało to nie było TPSA (Neostrada) tylko inne TPSA z siedzibą w Radomiu a nie Warszawie xD Telefon nam przez miesiąc nie działał a oni przysłali rachunek na 90 zł

Oczywiście Ojciec nie ma zamiaru płacić xD Ale naciągnąć starszą osobę mającą praktycznie zerowe obeznanie w tym wszystkim było im łatwo.
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 02-09-2010 20:16
Mój przypadek dotyczy akurat internetu

Otóż początkowo miałem 8Mb/s download na 384Kb/s upload, podpisując umowę w pakiecie z TV dostałem gratis w postaci tańszej usługi "Wysyłaj Szybciej" i miałem zwiększony upload do 512Kb/s za 3,50zł. Umowa na 2 lata, minęło dopiero pół ... No i z dniem pierwszego września Vectra ustaliła nowe standardy dla internetu 8Mb/s i jest to właśnie wysyłanie 512Kb/s, a z usługą "wysyłaj szybciej" aż 1 Mb/s (koszt usługi 10zł)
No i haczyk polega na tym, że gdybym się sam tym nie zainteresował to prawdopodobnie płacił bym 3,50zł za standard. Co ciekawsze pytałem się czy mi zwiększą neta teraz do 8 na 1 Mb/s to powiedzieli że musze na nowo założyć tą usługę oczywiście za 10zł. Z jednej strony to sprawiedliwe bo umowa była podpisana jak były inne standardy, ale z drugiej strony mój "gratis" właśnie poszedł się je*ać

Dodane: 02-09-2010 23:08 -
Ja tam nie patrzę na te "promocje". Nie biorę w ciemno.

Z reszta teraz to wszędzie są te promocje, darmowe minuty itd. co za piękny kraj. xD Walczą o klienta jak się tylko da.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 04-09-2010 13:00
Do mnie zadzwoniono nie dawno, jakieś dwa dni temu z dwiema propozycjami (jako, że mam telefon z mixa i kończy mi się umowa). Na początku mnie poinformowała, że ta rozmowa będzie nagrywana, więc się zgodziłem, a później zaproponowała mi jakiś telefon lub darmowe minuty czy coś takiego. Grzecznie odmówiłem i powiedziałem, że jak będę zainteresowany to podejdę do najbliższego salonu to usłyszałem głupie pytanie "dlaczego"... odpowiedziałem, że muszę się dobrze zastanowić nad kupnem telefonu. Tak skończyła się ta rozmowa z której się trochę śmieje, bo osoba mi proponuje jakąś komórkę, którą nigdy nie widziałem, a na modelach się nie znam, więc w ciemno nic nie wezmę

.
--------------------

Dodane: 04-09-2010 13:15
Ja osobiście dałem się załatwić w bardzo prosty sposób w Playu, dostałem bowiem dwie karty identyczne, jedna miała służyć do internetu, druga zaś do dzwonienia, drugiej bym normalnie nie wziął, ale Pan w salonie powiedział że zawsze 15 zł mam za darmo, a po pół roku będę mógł zrezygnować i sobie odpuścić tą kartę, po przyjściu do domu sprawdziłem kartę jedną niby od internetu, ale nie była aktywna, więc pomyślałem sprawdzę drugą, no i druga jakimś cudem była już aktywna, jak można się domyślić karta ta była jednak dobrze nakreślona i służyła jednak do dzwonienia, ale nikt mi wcześniej nie powiedział, że karta którą ja potrzebuje czyli do internetu nie będzie aktywowana przez najbliższe 24H, no cóż przyszedł mi rachunek za korzystanie z internetu i muszę teraz się z nim uporać.
Moja mama i jeszcze kilka osób mi znajomych miały podobną sytuację do tej co opowiadał Ippo, w Plusie, tyle że przyjęły tą opcje, jako że wierne Plusowi te osoby były już od niepamiętnych czasów obdarzyły operatora zbyt dużym zaufaniem, które Plus wykorzystał, oferta miała być Syberyjska i na tym tylko prawda się skończyła, bo abonament zamiast 50zł był 75zł, a zamiast pięciu darmownych numerów i masy darmowych minut nie było nic. A aby oddać taki telefon do gwarancji trzeba go wysłać na własny koszt tam, skąd przywiózł go kurier Plusa.
Tyle z historii i teraz trzeba sobie jasno powiedzieć, naprawdę trzeba uważać co nam dają do ręki.

Dodane: 04-09-2010 19:33
W play jak kończyła mi się umowa to biuro obsługi klienta dzwoniło z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Proponowali "bardzo korzystne oferty" przygotowane specjalnie dla mnie ; . Ale nigdy nie pójdę na to aby zatwierdzać umowy przez telefon, których nigdy nie widziałem. O nie. Jestem zbyt podejrzliwy aby zaufać komuś jedynie na słowo.

Dodane: 04-09-2010 22:22
No mogę jeszcze powiedzieć jaki numer ostatnio wyciął Orange mojej mamie. Otóż zadzwonili do niej niedawno niby z przedłużeniem umowy, zaproponowali dobry telefon to się zgodziła. Trochę to było dziwne bo do końca jej umowy pozostało jakieś pół roku. No i telefon przyszedł kurierem, wszystko elegancko, a tu się okazuje, że wysłali jej kartę z nowym numerem... heloł? Nowy abonament? Ma teraz przez pół roku płacić dwa abonamenty na raz? Na szczęście zadzwoniła do mnie jak byłem w szkole i powiedziałem jej by nie wyciągała karty ani nic, żeby do nich zadzwoniła i to szybko oddała do reklamacji... oszuści.

Dodane: 09-09-2010 15:21
Jak mi i bratu mama brała dwa telefony w erze to spytali się skąd ma on telefon a Mama mówi że z plusa. Oni się pytają czy jak ona ma z plusa a my z ery to czy chce mieć taniej dzwonić do nas. Ja tam myślę że dadzą jakiś pakiet dodatkowy żeby rozmowy do plusa były tańsze czy cóś. No Mama mówi że tak, podpisuje papiery telefonów i okazało się że podpisała też umowę o abonament bez telefonu za 20 zł miesięcznie,
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.