Dodane: 30-08-2010 17:08
Chodzi mi tu głównie o upadek ZSRR wraz z państwami "sojuszniczymi" bo sam komunizm na świecie jeszcze się trzyma.
U nas uważa się to za sukces (jak Putin stwierdził, że upadek ZSRR to tragedia to wszyscy "mondrzy" się dziwili, jak tak można, zapominając, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia) a jak wiadomo, sukces ma wielu ojców.
Słyszałem już różne teorie, czyja to zasługa że komunizm upadł. Wymienię m.in
- Solidarność
- Wałęsę
- Jana Pawła II (wtf?!)
- ludzi przy murze berlińskim
- Gorbaczowa
- Kaczyńskiego
A waszym zdaniem jaka jest przyczyna upadku komunizmu i czyja to zasługa (jeśli można w ogóle tak powiedzieć) ??
--------------------

Dodane: 30-08-2010 17:51
JCD napisał/a:
Chodzi mi tu głównie o upadek ZSRR wraz z państwami "sojuszniczymi" bo sam komunizm na świecie jeszcze się trzyma.
U nas uważa się to za sukces (jak Putin stwierdził, że upadek ZSRR to tragedia to wszyscy "mondrzy" się dziwili, jak tak można, zapominając, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia) a jak wiadomo, sukces ma wielu ojców.
- Solidarność
- Wałęsę
- Jana Pawła II (wtf?!)
- Gorbaczowa
- Kaczyńskiego
A waszym zdaniem jaka jest przyczyna upadku komunizmu i czyja to zasługa (jeśli można w ogóle tak powiedzieć) ??
ja stawiam na kaczora przez niego upadł komunizm i dlatego go zabili XD

Dodane: 30-08-2010 17:54 -
Kaczyński???walczył w solidarności jak wiele innych osób nie widzę jakiś specjalnych zasłóg.Na pewno postawa Gorbaczowa pomogła w uzyskaniu demokracji...Wałęsa przewodniczący również wykonał wielką robotę,to ojciec sukcesu...Jan Paweł II,ciężko powiedzieć ale wydaje mi się że również pomógł.Solidarność?To samo co Wałęsa on był ojcem sukcesu i jemu należą się największa brawa.

Dodane: 30-08-2010 19:08
Cieszę się że Polska nie jest już krajem komunistycznym (choć niektórzy pewnie dalej w tym trwają xD). Nie lubię Ruski...od małego mi wpajano że Ruscy zawsze nas wykorzystywali itp
A dlaczego ZSRR się rozpadł?
- Solidarność
- Wałęsę
- Jana Pawła II (wtf?!)
- Gorbaczowa
- Kaczyńskiego
Wszystkie ten elementy są istotne w tej układance

Ale ja stawiam głównie na Wałęsę i Solidarność

Oczywiście można tu dopisać jeszcze wiele nazwisk...
--------------------

Dodane: 30-08-2010 19:14
syngohana napisał/a:Cieszę się że Polska nie jest już krajem komunistycznym (choć niektórzy pewnie dalej w tym trwają xD). Nie lubię Ruski...od małego mi wpajano że Ruscy zawsze nas wykorzystywali itp
A dlaczego ZSRR się rozpadł?
- Solidarność
- Wałęsę
- Jana Pawła II (wtf?!)
- Gorbaczowa
- Kaczyńskiego
Wszystkie ten elementy są istotne w tej układance

Ale ja stawiam głównie na Wałęsę i Solidarność

Oczywiście można tu dopisać jeszcze wiele nazwisk...
zgadza się mój młodszy brat zapene dopisało by songoku gohana vegete i klub wintx czy jakos tak XD

Dodane: 30-08-2010 19:18
Moim skromnym zdaniem, to że komuna się rozpadła to tylko dowód zaje******* naszego kraju, zrobili to nasi ojcowie, dziadkowie, nasze matki i babki, bo sam Wałęsa by gó*** zdziałał to była demonstracja ducha i siły naszego narodu, każdy naród który miał w sobie to coś wyszedł z niej, a kraje które niestety są słabe np. Kuba dalej mają z tym problemy.
A tak przy okazji znalazłem ciekawego Demota z Komuną xD
http://demotywato...635/Komuna

Dodane: 30-08-2010 19:32
Ojców tego upadku jest wielu. Przede wszystkim sam Lenin się do tego przyczynił wraz z bolszewikami, błędnie interpretując teorie Marksa. Tak więc to się musiało tak skończyć.
- Solidarność
Na pewno ma spory udział, dzięki niej zaczął się ten proces w całej wschodniej Europie, bo ktoś miał odwagę powiedzieć "dość".
- Wałęsę
Eee, przeceniane są te jego zasługi. Sam by nic nie zdziałał.
- Jana Pawła II (wtf?!)
Wcale nie takie wtf! Wielu ludzi właśnie do serca sobie wzięło słowa Ojca Świętego: "Niech zstąpi Duch Twój (...) i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi." Dlatego jest w tym zasługa.
To już jest raczej skutek upadku.
- Gorbaczowa
No, na pewno. Nie był takim radykałem, jak poprzednicy, próbował coś zrobić.
- Kaczyńskiego
Heh, jak już to Kaczyńskich. Oni doradzali Wałęsie w kwestiach prawnych. Wiadomo, jak ta współpraca się skończyła. Tak więc nie do końca.
Ale zdaje mi się, że przede wszystkim to zasługa ludzi. Bo gdyby nie chcieli, to nic by się nie stało. Szkoda, że dzisiaj takich zrywów nie ma...
--------------------
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain

Dodane: 30-08-2010 20:28 -
Skłamałbym jeśli powiedziałbym że jestem w tej sprawie obeznany. Gdyż nie żyłem w tych czasach, a parę niepełnych informacji nie czyni mnie ekspertem w tej sprawie. Jednakże sądzę że każdy z czynników podanych przez autora tematu jest ważny i przyczynił się do upadku komunizmu. Wiem że tak naprawdę nie napisałem niczego szczególnego,a ale tak czasem bywa.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 30-08-2010 21:42
Bociak ty paskudny spamerze!
Wyrażę swoje skromne zdanie, które patrząc na wypowiedzi mediów jest dosyć oryginalne: komunizm upadł sam. Jakby ZSRR było wewnętrznie silne i panował tam rygor jak za czasów stalinowskich to i 5 "Solidarności" byłoby mało.
Jak się wielkie drzewo zaczęło walić każdy kto mógł przykładał do niego łapska, a jak już runęło to piszczał: "To ja je obaliłem haha". Żałosne...
...a takie scenki widzimy właśnie jeśli chodzi o to, kto spowodował upadek komunizmu. Najbardziej chyba ostatni prezydenci Rosji się do tego przyczynili więc jeśli miałbym kogoś wskazać to właśnie ich. Reszta skorzystała tylko z okazji aby podeptać leżącego.
Wcale nie takie wtf! Wielu ludzi właśnie do serca sobie wzięło słowa Ojca Świętego: "Niech zstąpi Duch Twój (...) i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi." Dlatego jest w tym zasługa.
Nadal mnie to nie przekonuje... no ale skoro tak twierdzisz...
--------------------

Dodane: 31-08-2010 17:52
ZSRR upadł sam z siebie.
Upadająca gospodarka, inflacja korupcja, utrzymywanie największego potencjału jądrowego na Ziemi nie jest tanie. Zresztą jak i tak dużego wojska.
Osoby które wymieniliście przyczyniły się do szybszego rozpadu komunizmu.
Nie uważam, że gdyby nie one komunizm by nie upadł.

Dodane: 31-08-2010 18:41
MarkedOne napisał/a:
ZSRR upadł sam z siebie.
Upadająca gospodarka, inflacja korupcja, utrzymywanie największego potencjału jądrowego na Ziemi nie jest tanie.
Jak najbardziej się zgadzam z MarkedOne, ale jeszcze dodałbym przyczyny opisanego stanu rzeczy jaki miał miejsce w ZSRR a mianowicie politykę prezydenta USA Ronalda Regana. Ogromne znaczenie miało narzucenie przez niego tempa wyścigu zbrojeń, w tym zwłaszcza wprowadzenie do użytku nowych zaawansowanych technologii i rozpoczęcie prac badawczo-konstrukcyjnych nad nowymi rodzajami broni, np. rozpoczęcie programu rozwoju strategicznego - narodowego systemu obrony antybalistycznej pod nazwą Strategic Defense Initiative ->SDI (czyli tak po prawdzie pierwowzoru tarczy anty-rakietowej o której było tak głośno ostatnimi laty) Można powiedzieć że Regan zablefował że chce przenieść rywalizację militarną ZSRR-USA "w kosmos" a sowieci w to uwierzyli, ekonomicznie padli na twarz i komunizm chylił się ku upadkowi
Polecam przeczytać o polityce Regana wobec ZSRR choćby z cioci wikipedii, artykuł pierwsza klasa
pozdrawiam
http://pl.wikiped...ald_Reagan

Dodane: 31-08-2010 19:07
Ja tam nic nowego bym chyba to tej twojej listy Jędrek nie dodał xD Prócz Lenina, było nie było miał inne podejście niż Stalin, bo jakby dalej rządził twardą ręką to tak jak mówisz i 5 Solidarności by nie pomogło.
A Jan Paweł II też pomógł. Ludzie mieli jakieś w nim oparcie na pewno, może dzięki temu trochę nasi rodacy zyskali pewności siebie nie wiem, mnie w tych czasach nie było xD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 31-08-2010 19:20
Nie, to już nie chodzi o Reagana, choć fakt, facet miał jaja, że podskoczył Ruskim, bo inni się bali. Wystarczy sobie poczytać o tym, jakie idee miał faktycznie Marks, a jak to komuniści przeinaczyli. Znając to, to było do przewidzenia, że tak to się skończy.
--------------------
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.