Dodane: 27-08-2010 21:09
W sumie nie wiedziałam, jak nazwać temat... Sprawa tyczy się konfliktu lokalnego, jeśli chodzi o mnie, bo pomiędzy prezydentem Nowej Soli Wadimem Tyszkiewiczem, a Piotrem Ikonowiczem, działaczem społecznym i politykiem (?). Poszło o to, że pod urząd miasta w Nowej Soli przyszli protestować lokatorzy mieszkań socjalnych, którzy przyszli się skarżyć, że nie mają za co opłacić czynszu i jakie to miasto jest złe. Reprezentował ich właśnie Ikonowicz, jako lewicowiec. Obaj panowie polemizowali ze sobą tylko na swoich własnych blogach, gdzie Tyszkiewicz napisał ironicznie, że można by było skosić u niego trawnik, on by zapłacił i starczyłoby na czynsz. Ikonowicz zrozumiał to dosłownie i w piątek przyjechał kosić trawnik...
http://www.youtub...lnyM27rO88 relacja z tego zdarzenia i ich argumenty. Osobiście jestem za Tyszkiewiczem, bo choć to dość kontrowersyjny i kłótliwy facet, ale dobry prezydent miasta i powiedział głośno to co, co myśli większość społeczeństwa. A Ikonowicz dobił mnie po prostu tym ostatnim zdaniem, że on by zawołał kogoś do tego koszenia, ale po prostu za mało płacą.
--------------------
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain

Dodane: 27-08-2010 21:26 -
Obejrzałem ten materiał...i ten prezydent mądrze gada...tak jak ja...nazwijmy ich po imieniu to są pasożyci...którym się nie chcę pracować i to są nic nie warci lenie wręcz śmiecie...ja wolę żyć godnie ale pracować i się nie prosić...i ja nie mówię tego że to są śmiecie i pasożyci...ktoś z mojej rodziny jest praktycznie taki sam i właśnie go uważam za śmiecia i pasożyta który przynosi wstyd całej rodzinie...tu nie chodzi o ścięcie trawy...lecz o fakt...Oni okradają tych ludzi pracujących.A uważają się za wielce pokrzywdzonych...cóż zostaje nam wierzyć,że świat się zmieni...nadzieja umiera ostatnia.
--------------------

Dodane: 28-08-2010 18:07
Z ciekawości obejrzałem cały filmik i powiem, że to bardzo mądry prezydent ;] Ludzi powinni uczciwie pracować, a nie liczyć na zasiłki. Jeśli nie mogą opłacić tak niskich opłat bo wola wydać na chlanie to już nie jest niczyja wina. Powinno się ich wyeksmitować i dać te mieszkania bardziej potrzebującym którzy starają się żyć uczciwie.
Najbardziej dobił mnie argument, że alkoholizm to choroba i dlatego im trzeba pomóc xDDD Ja tego nigdy nie uznam za chorobę, to jest zwykłe uzależnienie z którego ludzie wychodzą... tylko muszą chcieć.

Dodane: 28-08-2010 20:19
Nie no naprawdę dobrze chłop gada. Za 2 godziny koszenia trawy można opłacić miesięczny czynsz a ich nie stać ?! to jest śmiech na sali. Tak jak Cyrus mówi, jak wolą wydać na alkohol czy fajki i jęczeć w urzędzie, ze nic nie mają to można ich spokojnie wyeksmitować.
Chciałbym mieć takiego wójta xD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 31-08-2010 22:59
Najbardziej dobił mnie argument, że alkoholizm to choroba i dlatego im trzeba pomóc xDDD
To było już naprawdę przegięcie...
Nie znam idealnie okoliczności i warunków panujących w Nowej Soli więc napiszę bardziej ogólnie, co o tym myślę...
Ludziom nie chce się robić za najniższą płacę, bo jest niewiele większa niż zasiłki. A jak zasiłki będą mniejsze to chyba niektórzy z głodu zdechną...
Zresztą o prace nie tak łatwo, jak się nie ma żadnych kwalifikacji. Trzeba często kombinować aby znaleźć nawet coś dorywczego, a tacy ludzie tego nie umieją i pewnie czekają na "gotowca". Więc ktoś mądry wymyślił różne programy, m.in "kapitał ludzki" z UE pozwalające przejść darmowe kursy i zdobyć jakieś umiejętności przydatne/niezbędne w pracy.
No ale znam też ludzi, którym się nie chce. Znam też takich, którzy twierdzą, ze nigdy nie mają pieniędzy choćby zarabiali nie wiem ile
![[yyy] [yyy]](/templates/emoty/yyy.png)
Są tez jednostki, których wszystko pi**doli i nie będą robić.
Więc ja się przychylam raczej do stanowiska Tyszkiewicza, bo jak się chce to najczęściej można coś uciułać.
--------------------

Dodane: 08-09-2010 00:36
12 minut dyskusji i nieco konsternacji. Z jednej strony fajnie że ten Ikonowicz stara się pomagać najuboższym ludziom, ale z drugiej sposób jaki to robi jest delikatnie mówiąc dziwny. Prezydent użył słowa "kabaret" na początku wywiadu [?] i doskonale ono tu pasowało.
Nie dziwię się również prezydentowi że chce ograniczyć pomoc społeczną do minimum i zmusić ludzi do pracy. Bo jakim prawem ktoś kto ciężko tyra i płaci uczciwie wszelkie rachunki ma żyć na poziom podobnym do osoby żyjącej z zasiłków.
--------------------

Dodane: 09-09-2010 07:07
Może tu już nie chodzi o poziom życia, ale o samą godność. Ludzie potrafią przeżyć z najmniejszej pensji, bo przy rodzinie wielodzietnej i tak dostaną dodatkowy zasiłek jeśli mają niskie dochody. A taki nierób nie dość, że dostaje kase to jeszcze im źle i chcą więcej.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.