Ostatnio wraz z małymi problemami finansowymi stwierdziłem,że przydałby mi się prywatny internet,żebym nie musiał płacic.

Ale wiadomo nie ma tak kolorowo i tu właśnie zacząłem się zastanawiać..skąd właściwie bierze się internet?.Wszyscy znamy ogólną jego definicję;globalna siec która łączy komputery.Jednak mi bardziej chodzi o samą strukturę i hierarchię.Każdy z nas ma dostęp do neta od jakiegoś dostawcy,ten z kolei..domyślam się,że od większej firmy.Ale daleko mnie to nie zaprowadziło.Kto zarządza tym wszystkim,do kogo są inni połączeni?
PS możliwe że już taki temat się przewinął,ale nie mogłem go odnaleźć.
Internet to zwykłe połączenie wielu, wielu komputerów. I bierze się on z tego, że te komputery są połączone. Coś jak osiedlówka tylko ze większe

Duuużo większe. Ale skoro w każdej sieci jest jakaś jednostka nadrzędna to i w necie musi być. Ja słyszałem tylko o jednej:
ICANN
The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) jest powołaną przez rząd USA organizacją koordynującą przyznawanie unikalnych adresów IP i wysokopoziomowych nazw DNS w Internecie. Ujednolicony system nazywania, pozwalający na prawidłowe kierowanie ruchem w skali globalnej, jest konieczny do poprawnego działania Internetu. Siedziba główna ICANN znajduje się w Marina del Rey w Kalifornii, a organizacja jest nadzorowana przez międzynarodowy zarząd, którego członkowie wybierani są przez techniczne, biznesowe, akademickie i niekomercyjne kręgi użytkowników sieci. Ponieważ Internet jest siecią wielu dobrowolnie połączonych węzłów, nie ma jako takiego centrum zarządzania, a rola ICANN jest po prostu umowną konwencją, która nie musi być przestrzegana przez użytkowników.
Usługi
źródło: wikipedia
Na te pytanie odpowiedziano w dokumencie "IT Crowd". Zawiera pełno faktów, wiele ciekawostek oraz pełną historie internetu. Cały internet pochodzi o to z tego pudełka
http://lonelocust...e41e8.jpeg dzięki, któremu w chwili obecnej mogę pisać tego posta. Gdyby ten czarne pudełko uległo zniszczeniu cały świat pogrążyłby się w chaosie.
http://www.youtub...DbyYGrswtg a o to film dokumentalny.