Dziś jest Niedziela, 12 Luty 2012, godz 06:47
OnLine: 37, statystyki
index > Technologia > Internet
Temat: Skąd ten internet...?
Dodane: 25-08-2010 01:18
#blade81 - user - 80%
Ostatnio wraz z małymi problemami finansowymi stwierdziłem,że przydałby mi się prywatny internet,żebym nie musiał płacic. :) Ale wiadomo nie ma tak kolorowo i tu właśnie zacząłem się zastanawiać..skąd właściwie bierze się internet?.Wszyscy znamy ogólną jego definicję;globalna siec która łączy komputery.Jednak mi bardziej chodzi o samą strukturę i hierarchię.Każdy z nas ma dostęp do neta od jakiegoś dostawcy,ten z kolei..domyślam się,że od większej firmy.Ale daleko mnie to nie zaprowadziło.Kto zarządza tym wszystkim,do kogo są inni połączeni?

PS możliwe że już taki temat się przewinął,ale nie mogłem go odnaleźć. ;)

--------------------
Dodane: 29-08-2010 22:37
#JCD - user - max%
Internet to zwykłe połączenie wielu, wielu komputerów. I bierze się on z tego, że te komputery są połączone. Coś jak osiedlówka tylko ze większe :p Duuużo większe. Ale skoro w każdej sieci jest jakaś jednostka nadrzędna to i w necie musi być. Ja słyszałem tylko o jednej:

ICANN

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) jest powołaną przez rząd USA organizacją koordynującą przyznawanie unikalnych adresów IP i wysokopoziomowych nazw DNS w Internecie. Ujednolicony system nazywania, pozwalający na prawidłowe kierowanie ruchem w skali globalnej, jest konieczny do poprawnego działania Internetu. Siedziba główna ICANN znajduje się w Marina del Rey w Kalifornii, a organizacja jest nadzorowana przez międzynarodowy zarząd, którego członkowie wybierani są przez techniczne, biznesowe, akademickie i niekomercyjne kręgi użytkowników sieci. Ponieważ Internet jest siecią wielu dobrowolnie połączonych węzłów, nie ma jako takiego centrum zarządzania, a rola ICANN jest po prostu umowną konwencją, która nie musi być przestrzegana przez użytkowników.
Usługi

źródło: wikipedia

--------------------

Dodane: 14-12-2010 17:59
#Plastus - user - max%
Na te pytanie odpowiedziano w dokumencie "IT Crowd". Zawiera pełno faktów, wiele ciekawostek oraz pełną historie internetu. Cały internet pochodzi o to z tego pudełka http://lonelocust...e41e8.jpeg dzięki, któremu w chwili obecnej mogę pisać tego posta. Gdyby ten czarne pudełko uległo zniszczeniu cały świat pogrążyłby się w chaosie.

http://www.youtub...DbyYGrswtg a o to film dokumentalny.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online