Dodane: 08-02-2011 17:36
Cóż poradnik naprawdę świetny, ale do wypełnienia mangi tekstem poleciłbym jednak coś bardziej zaawansowanego jak np. darmowy program Gimp lub o wiele lepszy ale za to płatny Photoshop. Wykorzystując przydatne do tego czcionki np. Wild Words PL i różnego rodzaju czcionek do okrzyków itp.
--------------------

Dodane: 23-02-2011 18:20
Czy ma ktoś może pojęcie gdzie mogę kupić przybory do rysunku mangi takie jak np. stalówki, tusze, rastry mogą to być jakieś dobre stronki internetowe lub nazwy sklepów z takimi przyborami w Opolu sam szukałem na google ale dużo nie znalazłem ;p

Dodane: 19-05-2011 17:47 -
Może jeszcze ze swojej strony polecę kilka przydatnych akcesoriów do tworzenia komiksu.
Jeśli chodzi o przybory polecam: rapidografy faber castell' (można nabijać tusz) - warto wybrać rozmiar 0,13 (idealny na cieniowanie i szczególiki) i ze dwa większe rozmiary wykorzystywane pod potrzeby danej kreski. Prócz tego operuję również piórkiem na naboje "rotringa" (nie wiem jak z tym idzie u nas w kraju, ja owe piórko nabyłem we Francji i służy mi już dobre 10 lat). Ramki i linie z efektami popełniam pisakiem kreślarskim Faber-Castella "Ecco Pigment" (do ramek 0.8, do linii cieńsze). Rodzaj tuszu kreślarskiego nie gra roli - tutaj ważniejsze jest, żeby zaopatrzyć się w lepsze, droższe pędzelki co by dobrze rozprowadzały tusz po papierze.
A co do samego papieru, któremu żadne wygięcia od tuszu i farb niestraszne (bardzo gruby i wytrzymały), idealny do kreślenia mang i komiksów polecam blok Cansona "Illustration BD, Manga, Comics" - najlepiej w formacie A3. Zawiera 12 plansz. Wiele papierów przetestowałem i daję głowę pod zastaw, że ten jest najlepszy.
W sumie wszystko sprowadzałem z tych stronek:
http://www.szal-a... http://www.sklepp...

Dodane: 20-05-2011 16:51
Zna ktoś sklep internetowy prócz allegro i ebay'a z przyborami do mang, chodzi głównie, o rastry i atrament ( coś takiego co kiedyś był w pierwszym tomie "kurs rysunku Mangi" Waneko ) Lub wie gdzie mogę dostać taki sklep w gdyni. Z góry dzięki pozdro.

Dodane: 19-08-2011 18:58
Bardzo dobry poradnik, chociaż ja mam za mały talent do takiego rysowania, to spróbować można

5/5 za poradnika, oby więcej takich

Dodane: 21-08-2011 19:07 -
Ten poradnik jest bardzo przydatny i przejrzysty. Bardzo fajnie narysowana manga.Może z niego skorzystam jak będę się za coś brać.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.