Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 06:34
OnLine: 24, statystyki
index > Twórczość użytkowników > Fanfic
Temat: Wiersz: Elsas
Dodane: 10-08-2010 21:48 - Edytowane przez by_black dnia 19-03-2011 11:59
#elsas - user - 20%
Skleciłem dwie rzeczy i chciał bym abyście je ocenili.
Pierwsza to "biały wiersz" mojego autorstwa pt. Obraz mojego okna.

Obraz mojego okna jest cudny
na dole chwast na górze woda
po lewej rzeka, kaczka winorośl
po prawej ścieżka droga i płot
obraz centralny na kilka domów, chatek i bloków
w zimie na to miast
chwasty przemarzły
rzeka zamarzła
jedynie chatka uboga karmnikiem nazwana stoi i życie przyciąga

masa tam kotów, a jeden ptak

Co o tym sądzicie ?

Druga to przeróbka znanego wszystkim tekstu.

Szkolne prawdy

Jeśli coś jest głupie, ale działa - to nie znaczy że nie jest głupie.

Staraj się wyglądać mądrze - nauczyciel może mieć mało czasu i nie będzie chciał go marnować na takie mądre dziecko.

Jeśli lekcja idzie dobrze, to znak, że pakujesz się w odpowiedź, ewentualnie będziesz miał szczęście i nauczyciel zrobi krótki sprawdzianik na 3 strony A5 3min przed końcem lekcji.

Nauczyciel niezmiennie pyta w dwóch przypadkach:
- kiedy jest gotowy
- kiedy Ty nie jesteś

Plan lekcji wygląda świetnie do pierwszego kontaktu z nauczycielem.

Pięcio sekundowe rozmowy kończą się po trzech godzinach.

W ławkach nie ma niewierzących.

Są tylko dwa rozmiary ławek szkolnych: za małe i za duże.

Nie istnieją wygodne ławki.

Jeśli Twoje stanowisko jest niemożliwe do zobaczenia przez nauczyciela, to jest okupowane przez kabli.

Jeśli nauczyciel jest w zasięgu wzroku - Ty też jesteś w zasięgu wzroku.

Jeśli może Cię zobaczyć kabel - to nauczyciel też.

Najważniejsze rzeczy są zawsze proste; proste
- zawsze najtrudniejsze.

Łatwa droga - nie istniej.

Grunt to walka zespołowa - zespół to więcej celów dla nauczyciela.

Nie wyglądaj imponująco, to ściąga wzrok nauczyciela
(dlatego inna nazwa Fajnego kolesia to "ruchomy cel" ;) .

Jeśli brakuje Ci wszystkiego, oprócz jedynek, to znak, że jesteś w szkołe

Jeśli brakuje Ci jedynek to albo jesteś w przeczkolu albo nie chodzisz do szkoły.

Lekcja działa w obie strony - w obie strony uczniów.

Pogoda nie jest stroną neutralną - niestety ciągle pada gdy tylko wyjdziesz ze szkoły, ale czemu gdy jesteś w szkole świeci słoneczko i na Twojej ulicy walają się potrzebne Ci rzeczy ?

Motto nauczycieli:
najpierw jedynka - potem pytaj.

Nie przejmuj się rzeczami zaadresowanymi pod Twoim nazwiskiem.

Masz kłopoty
-każdy ma.

Jeśli masz dwie różne klasówki - jedynka będzie z każdej, jeśli więcej niż trzy to nie przejmuj się to nie matma w tym przypadku nic się niezmieni.

Czysty i suchy uczeń przyciąga jedynki.

Nigdy nie bądź pierwszy, nigdy nie bądź ostatni, nigdy nie zgłaszaj się do odpowiedzi na matmie.

Jeśli wyjątkowo dobrze przygotowałeś się do sprawdzianu - możesz być pewien,ze go nie będzie.

Jeśli Twoja lekcja idzie dobrze, to znak ze mineło dopiero 5 minut i nauczyciel się spóźnia.

Zawsze jest jakieś wyjście i zwykle ono nie działa.

Zwycięstwo przychodzi nieoczekiwanie, porażka - gdy obserwuje nauczyciel, a Ty stoisz przy tablicy.

Nigdy nie mów nauczycielowi, że nie masz nic do roboty.

Chciałbym przeprosić osoby zajmujące się tym forum za to iż dołożyłem im pracy.

Dodane: 10-08-2010 21:58 - Edytowane przez kordos dnia 10-08-2010 22:23
#kordos - user - max%
Wiersz, jak to wiersz, właściwie to opis zwykły, jednak dzięki opisowi zimy jest w tym wierszu coś takiego... dekadenckiego? Ta ulotność dobrych chwil, nadejście czasu, kiedy nawet chwasty przemarzają (tak to tylko wrzuciłeś. czy miała być to jakaś metafora tego, że nawet dawne problemy przestały być ważne w obliczu tych nowych?), chatka jako symbol nadziei (gdyby nie to idealnie mi by pasował to dekadenckiego poczucia bezsiły i schyłku tego, co dobre) - z resztą wiersze mają to do siebie, że każdy może je rozumieć inaczej.

A co do tych prawd, słyszałem większość, chociaż niektóre dotyczące innych płaszczyzn życia, wiele z nich nie ma w sobie nic odkrywczego, jednak jedna mi się spodobała:
Zawsze jest jakieś wyjście i zwykle ono nie działa.

Ukradnę ci go i wykorzystam... z reszta sam piszesz, że to nie twój tekst tylko przeróbka więc mogę. :d

Dodane: 10-08-2010 22:01
#Cyrus - user - max%
Długo nad tym myślałeś xD? Bo jeśli tak to straciłeś bezsensownie dużo czasu ^^ Wiersza oceniać nie będę bo się na tym nie znam, ale tą drugą część ocenię - beznadziejne :d Czułem zażenowanie jak to czytałem... sorry za szczerość ;P

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 10-08-2010 22:06
Humanistą nie jestem, ale napiszę własne odczucia. Wiersz kiepski, kompletny brak rymów a i sensu tutaj nie widzę, możliwe że jest jakoś ukryty a ja po prostu nie potrafię go rozszyfrować :(

Druga część podobnie...nie mogę złapać tego przekazu. Te "Szkolne prawdy" może i są prawdziwe, ale nie trafiają do mnie ;)

--------------------

Dodane: 10-08-2010 22:10
#Darknes - user - max%
Mnie jakoś do wierszy nigdy nie ciągnęło xD Wiec nie mnie oceniać.

z resztą wiersze mają to do siebie, że karzy może je rozumieć inaczej.
Nie. Musisz go rozumieć tak jak jest napisane w kluczu, inaczej pała ! xDD

Te teksty takie sobie. Przy paru się uśmiechnąłem jedynie i nic więcej.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 10-08-2010 22:25
#kordos - user - max%
Darknes napisał/a:
Nie. Musisz go rozumieć tak jak jest napisane w kluczu, inaczej pała ! xDD

Na maturze, a matura (z polskiego) w większości składa się właśnie z takich idiotyzmów. Btw, jeśli chodzi o wiersz - zdarzało się na polskim omawiać gorsze wypociny "artystów", których twory uznawane były za coś dobrego, tylko ze względu, że ich twórca żył kiedyś tam, albo po prostu w danej epoce nie było nic lepszego.

Dodane: 16-08-2010 11:49
#elsas - user - 20%
{Coś się mi powaliło z pc albo mam bana XD
nie wiem w każdym bądź razie nie mogę "pisać" komentarzy więc odpowiem w ten sposób. (tak, nie mogę zamieścić komentarzu z dowolną liczbą znaków od 1 do [około] 100)}
Już jest spoko. Sory za usterkę

Na początek takie sprostowanie/wyjaśnienie
"wiersz" jest biały (biały wiersz = wiersz bez rymów) napisałem go w 2006r.
natomiast "prawdy szkolne" w 2004r.

Korkos czy Ty jesteś polonistą ?

Cyrus jak to było w piosence ??? "czułe słówka nie zmienią nic"
dopóki nie będziesz obrażał wszelakich osób, które szanuje nie masz za co przepraszać, a tylko ja mogę Ci dziękować.

Syngohana "szkolne prawdy" to taki mix "prawdy z komedią" jednym słowem rzeczywistość (bynajmniej na tamte czasy)

Darknes "szkolne prawdy" to przeróbka "wojskowych prawd" , a zgadnij jaki adres www ma strona na której jest one zamieszczone ? Tak to jest do śmiania się.
("Zawsze jest jakieś wyjście i zwykle ono nie działa." jak wiemy z życia jest to potwierdzone w co najmniej 50% ale czy to powód do płaczu czy śmiechu ? lepiej się pośmiać)

Korkos wrócę jeszcze do Ciebie.
Nie wiem czy dziękować
zdarzało się na polskim omawiać gorsze wypociny "artystów"

czy karcić XD
Na maturze, a matura (z polskiego) w większości składa się właśnie z takich idiotyzmów.

Fakt faktem dzięki za (mam nadzieję) szczere wypowiedzi.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online