Dodane: 20-02-2012 21:15
Od kilkudziesięciu chapterów nie śledze Naruto więc moge popełnic jakis błąd.O ile pamiętam ten Mędrzec 6 ścierzek miał 2 synów, jeden miał chyba sharingana (zły) ,a drugi rinengana (dobry).Więc może Tobi to jest ten zły brat, historii o tym medrcu prawie nie pamietam ale jezeli sie myle to mnie poprawcie.
--------------------

Dodane: 20-02-2012 21:45
Młodszy brat był tym dobrym i został wybrany na następcę, był on założycielem klanu Senju, starszy natomiast nie mógł znieść zaistniałej sytuacji i zaatakował brata. Od tamtej pory toczy się walka między Senju a Uchicha, bo ten starszy był przodownikiem Uchicha. Chyba jakoś tak.
Co do Izuny jeszcze kilka słów. Izuna oddał swe oczy Madarze, albo Madara sam mu je odebrał, potem zginął w walce. Nawet jeśli miałby żyć, to miałby coś koło 90-100 lat, bo żył on coś blisko 80 lat przed wydarzeniami pierwszej serii. Natomiast jeśli już na siłę miałby żyć i być ukryty pod pseudonimem Tobi, to jako, że przynależał do klanu Uchicha, nienawidził Senju i po walce jego brata z 1 Hokage nie mógł dojść do siebie i w pewien sposób chciał się zrewanżować i pozyskał te komórki wykorzystując je do własnych celów.

Dodane: 23-02-2012 21:54
Myślę, że obecnie wykorzystaliśmy wszystkie przypuszczenia.
Te realne:
Uchiha Kagami
Dziecko Hasiramy w każdym razie Mito
Sarutobi Sasuke
To nierealne:
Uchiha Obito
Uchiha Izuna
Uchiha Shisu
No ja się nie do końca z tym zgadzam. Faktycznie Tobi mówił o swojej walce z Hashiramą po tym gdy Kabuto wiedział już, że zamaskowany gościu to nie Madara. Tobi to jednak zawodowy kłamca. Ktoś powie, że nie miał powodu kłamać w tym przypadku, tak samo nie miał powodu łgać Konan przed śmiercią, że jest Madarą. To wszystko było po to, by zmylić czytelników i utwierdzać nas w przekonaniu, że Tobi = Madara, a tu nagle szok i legendarny Uchiha zostaje wskrzeszony przez EDO Tensei. IMO właśnie bardzo mało prawdopodobne jest, że Tobi pochodzi z czasów Madary, no bo nie wiem.. jakim cudem by nadal żył ?
Nie mamy oczywiście pewności jak prawdziwy Madara zginął, ale założenie, że ze starości jest prawdopodobne. Tobi musi być jednak mimo wszystko młodszy. A dla Madary kimś bardziej w stylu syna lub ucznia. Tak to widzę.
Najprościej zrobić tutaj metodę eliminacji.
Wszystkie teorie o synach mędrców, liderach uzumakich czy innych bezimiennych wynalazkach odrzuciłbym na sam początek. Dlaczego ? Powód jest bardzo prosty. Tobi cały czas nosi tą cholerną maskę, Kisame odgryza sobie język akurat w momencie gdy twarz zamaskowanego gościa ma zostać pokazana. Na logikę wychodzi, że jest to postać znana, rozpoznawalna w świecie Naruto, a jego twarz będzie natychmiast rozpoznana przez czytelników. Inaczej ukrywanie twarzy po tak długim czasie nie będzie miało żadnego sensu. I co głównym antagonistą Naruto miałyby być jakieś randomy, których nawet imion nie poznaliśmy ? Mało realne.
IMO na pewno ten facet jest Uchiha i współpracował z klanem w momencie ataku Kuramy na Konohę. Brak Uchiha by bronili wioski nie jest przypadkowy. Jest to osoba, która sporo wie o Itachim, klanie Uchiha, Rikudo oraz o wiosce liścia.
Jeśli chodzi o wiedzę na temat Mędrca czy też historii klanu to jestem skłonny przyjąć, że dowiedział się tego od Madary, który pierwotnie wymyślił plan księżycowego oka i jeśli współpracował z Tobim to mógł tą wiedzę mu przekazać przed śmiercią podobnie jak DNA Hashiramy.
Jeśli chodzi o wiedzę na temat Itachiego i Konohy to dla mnie jest jasne, że ten facet był w jakiś sposób związany z wioską. Wiedział kiedy i gdzie będzie rodzić Kushina. Wiedział o misji jaka została powierzona Itachiemu.
Fakty te dyskwalifikują IMO kolejnych kandydatów czyli Izunę i Obito.
Ten pierwszy teoretycznie mógłby pasować. Był bratem Madary co tłumaczyłoby jego wiedzę jak i nienawiść do Senju oraz do Konohy. Są tutaj jednak rzeczy, które kompletnie nie pasują. Skąd Izuna tyle by wiedzial na temat tego co się dzieje w wiosce ? Skąd by wiedział o miejscu narodzin Naruto. Poza tym, Izuna jest za stary. Madara posiadając EMS i Rinnegan nie żyje, a Izuna będąc ślepy nadal by żył ? Mało realne. No i pomyślcie. Gdyby autor faktycznie postanowił sobie, że Izuna = Tobi to co to zmienia w stosunku do historii Madara = Tobi ? Nic. To będzie ktoś kto będzie szokował, a nie postać najbardziej przewidywalna.
Obito odpada z podobnych powodów. Nie mógł wiedzieć o narodzinach Naruto, skoro w wiosce wszyscy traktowali go jak zmarłego. Widzimy też Kakashiego i Gaia podczas ataku Kyuubiego. Są w wieku nastoletnim. Tobi jest wyższy i przynajmniej w wieku Minato. Czwarty Hokage na pewno rozpoznałby czakrę swojego byłego ucznia. To jest niemożliwe by Obito, nawet jeśli cudem by przeżył pod głazami w ciągu paru lat z totalnej miernoty stał się osobą na poziomie Minato i zdolną kontrolować Kyuubiego. Możliwe, że Tobi ma oko Obito. To by tłumaczyło podobieństwo między sharinganem Kakashiego i Tobiego, aczkolwiek ręki sobie nie dam uciąć, bo może być to równie dobrze przypadek.
Kto więc nam pozostał ? Wracam do punktu w którym wspomniałem o bardzo dużej wiedzy Tobiego na temat tego co dzieje się w Konosze. Zamaskowany człek wiedział o miejscu narodzin Naruto, a było to ściśle tajne. Nawet Sanninowie nie zostali o tym poinformowani. Jedynymi, którzy o tym wiedzieli to starszyzna wioski oraz ANBU. I to mnie skłania do przekonaniu, że Tobi był kiedyś członkiem ANBU, a na pewno z nimi współpracował. ANBU mieli ochraniać Kushinę podczas narodzin Naruto, a więc wiedzili gdzie będzie się to odbywać.
Jest jednak coś jeszcze. Tobi kontrolował kiedyś Mizukage i wówczas w ukrytej mgle toczone były pojedynki na śmierć i życie, by zabijać wszelkie uczucia. Czy to nie jest to samo co stosował w ANBU Danzo ? Pamietacie Saia i jego brata ?
Teraz pomyślmy czy byli jacyś Uchiha kojarzeni z ANBU. Pierwszy, który przychodzi na myśli to oczywiście Uchiha Shisui, przyjaciel Itachiego.
Shisui należał do ANBU, a co za tym idzie mógł wiedzieć to wszystko (misja eliminacji klanu, narodziny Kushiny). Shisui był także widziany w wiosce mgły, czego dowodem są słowa Ao, który potwierdził, że z nim walczył.
Ao wygląda aktualnie na ok. 40 lat, więc prawdopodobnie Shisui był w podobnym wieku (skoro obaj spotkali się w walce). Wiek Shisuiego nie jest znany, a przynajmniej nie przypominam sobie, by kiedykolwiek został gdzieś wymieniony. To, że był przyjacielem Itachiego nie znaczy, że byli w tym samym wieku.
Wiele jest tych tajemnic jeśli chodzi o Shisuiego.
Tutaj Itachi mówi o bezimiennym Shinobim, który dąży do pokoju w cieniu
http://www.mangar...uto/550/10 A tutaj sam Tobi przyznaje, że jest nikim i jego tożsamość nie ma znaczenia.
http://www.mangar...uto/564/12 Ciała Shisuiego nigdy nie odnaleziono. Znany był on jako "Shisui teleporter" (a czym spamuje cały czas Tobi ? teleportacją oczywiście) oraz jako najsilniejszy użytkownik genjutsu w klanie Uchiha. Ao przyznał także, że było zaskakujące podobieństwo między tym jak Danzo kontrolował za pomocą oka Shisuiego Mifune oraz między kontrolą Mizukage (a kto stał za kontrolą Mizukage ? Tobi oczywiście).
Było jeszcze coś takiego co powiedział Itachi. A mianowicie iż Naruto przypomina mu Shisuiego w swoich ideałach, dodał też jednak by nie robił wszystkiego sam, bo stanie się taki jak "Madara"(jestem pewien, że miał tu na myśli Tobiego). Stwierdził też, że pomógł Shisuiemu wymazać swoje istnienie. Nie, że go zabił.
Dobra to są interesujące poszlaki, ale są też w tej teorii dość mocne dziury.
Dlaczego Shisui zrezygnowałby ze swoich oczu jeśli były takie potężne. Oczywiście mógł je zastąpić innym Sharinganem, ale to mimo wszystko trochę bez sensu. Druga sprawa to jakim cudem Shisui oszukałby Itachiego, który na pewno wiedziałby o tym, że jego najlepszy kumpel udaje Madarę. No chyba, że o tym wiedział i walił ściemę przez cały czas. Albo też został poddany genjutsu. No i te zmarszczki gdy pokazał część twarzy Sasuke, chociaż 100% pewności czy są to zmarszczki spowodowane starością nie mam.
Jeśli Tobi nie jest Shisui to inny kandydat jaki mi przychodzi do głowy to Kagami Uchiha. Był w wieku Danzo i 3 Hokage. Nie wiem co prawda czy należał do ANBU, ale jako wysoko postawiona osoba będąca bardzo blisko starszyzny Kagami mógł wiedzieć o tym wszystkim o czym pisałem wcześniej (misja eliminacji Klanu, miejsce narodzin Naruto). No i dziwnym trafem brakowało go podczas ataku Kyuubiego( a cały zespół Hiruzena był obecny oprócz niego). Tłumaczy to również ksywę Tobi, w końcu Tobirama był mistrzem Kagamiego. Ta teoria też ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim Kagami jest totalnym randomem. Gościu z nikąd, bez żadnej historii, no bez niczego. Jest sporo poszlak wskazujących na to, że Tobi = Kagami i to chyba jednak ta wersja jest najbardziej prawdopodobna ze względu na najmniejszą ilość przeciwskazań, no jedynie fakt, że Kagami kompletnie nie miał znaczenia jest tutaj niepasujący.

Dodane: 23-02-2012 22:05
Nie wiem czemu, ale mi się wydaje, że przed śmiercią Madara stworzył kogoś z pomocą Zetsu i to był Tobi. :/ Miałby pamięć i umiejętności Madary, ale nie moc.

Dodane: 25-02-2012 22:09
Ja sie jednak zastanowie bardziej nad teoria Tobi= coś ala zetsu. Bo widocznie udoskonalenie madary komórkami hashiramy nastąpiło dzięki Kabuto czy oro a nie samemu madarze i tu się pojawiają pewne wyjaśnienia co do rinnengana itd

Dodane: 25-02-2012 22:27
WainPoland napisał/a:
Co do Izuny jeszcze kilka słów. Izuna oddał swe oczy Madarze, albo Madara sam mu je odebrał, potem zginął w walce. Nawet jeśli miałby żyć, to miałby coś koło 90-100 lat, bo żył on coś blisko 80 lat przed wydarzeniami pierwszej serii. Natomiast jeśli już na siłę miałby żyć i być ukryty pod pseudonimem Tobi, to jako, że przynależał do klanu Uchicha, nienawidził Senju i po walce jego brata z 1 Hokage nie mógł dojść do siebie i w pewien sposób chciał się zrewanżować i pozyskał te komórki wykorzystując je do własnych celów.
jest wiele teori jedną z nich może być ta moja:
wiemy że Tobi mógł współpracować z Orochimaru a jak wiemy on opanował technike zmiany ciał(a po zmianie ciała pozostawały mu jego umiejętności) i możliwe że Tobiego nauczył ją stosować, więc Tobi może mieć te 100 lat.

Dodane: 26-02-2012 19:51
trudno powiedzieć kim jest Tobi, ale w tej trumnie Kabuto, mógł być I Hokage, przecież Orochimaru w walce z trzecim go wskrzesił, więc Kabuto również mógł. co do długowieczności, to niejeden z bohaterów żył nieco dłużej niż powinien np. Kakuzu. A jeszcze dodać należy, że Tobi używa jednego oka, logicznie rzecz biorąc drugie 'nie działa' mógłby być to skutek użycia Izanagi w walce z Hashiramą Senju. Przegrał, ale przeżył, nie ma jednego oka, bo po użyciu Izanagi oczy 'psuły się' tak było przynajmniej w przypadku Danzou. Pewnie wyłapiecie wiele błędów w moim toku myślenia, czekam na poprawki

Dodane: 27-02-2012 22:18
VilgefortzDB napisał/a:
trudno powiedzieć kim jest Tobi, ale w tej trumnie Kabuto, mógł być I Hokage, przecież Orochimaru w walce z trzecim go wskrzesił, więc Kabuto również mógł.
wać to już dawno wiadomo że w trumnie był Madara. A Senju i tak nie mógłby być bo trzeci zapieczętował Edo Tensei Pierwszego i Drugiego Hokage a zapieczętowanych nie można przyzwać za pomocą edo tensei

Dodane: 28-02-2012 00:10
od wczoraj mangę czytam

a dopiero teraz doszedłem do przywołania Madary i działania Edo Tensei

jestem na 562 chapterze.

Dodane: 11-03-2012 08:33
A ja mam taka teorie ...
Kagami spiknal sie z prawdziwym Madara i byl jego szpiegiem i uczniem .
Cos w stylu Kabuto i Oro .
Donosil o wszystkim i razem mieli jakies tam podstepne plany hehe
Po smierci Madary mogl dac jego oczy Nagato i dlatego Tobi mowi, ze mu je dal .
Chcial przywrocic swojego mistrza do zycia, ale jak Nagato zrobil to ... Poprawcie mnie jak cos ,, rebbirt rinne jutsu ,,
To lipa poszla, bo to dla prawdziwego Madary mial zostawic .
Jest wiekowo odpowiedni .
Jest Uchiha .
Tobi mowiac, ze nie jest nikim waznym ma pewnie na mysli, ze o Kagamim wszyscy zapomnieli i byl malo konkretna osobistoscia .
Zna umiejetnosci Madary i jego zycie, bo ten go nauczyl wszystkiego .
Ja minusow nie znalazlem
Zaatakujcie mnie minusami mojej teorii, bo ja nie widze hehe

Dodane: 11-03-2012 12:21
Czemu używał maski z jednym tylko otworem na oko? Czemu to nie on od razu dostał rinnengana madary a dostał go Nagato? W końcu mógł on go wziąć bo w końcu ma go teraz. Czyli miał to w zamiarze.

Dodane: 11-03-2012 15:04 -
Mi pasuje ta teoria, że Tobi został stworzony przez Madare. Tobi może być stworzony z komórek 1st hokage i Madary. Możliwe, że został stworzony przez orochimaru, gdy ten próbował połączyć Hashirame z Madarą. Ale to tylko moje spekulacje na ten temat
Mam też prostą odpowiedź na pytanie dlaczego Nagato miał rinnegana, a nie odrazu Tobi. Odpowiedź na to jest prosta, Tobi chciał wykorzystać jutsu wskrzeszenia, jednakże wiedział, że to spowoduje osłabienie lub śmierć dlatego dał rinnegana dla Nagato. Nagato jednak użył go do wskrzeszenia konohy niwecząc tym jego plany

Dodane: 11-03-2012 16:08
Mam też prostą odpowiedź na pytanie dlaczego Nagato miał rinnegana, a nie odrazu Tobi. Odpowiedź na to jest prosta, Tobi chciał wykorzystać jutsu wskrzeszenia, jednakże wiedział, że to spowoduje osłabienie lub śmierć dlatego dał rinnegana dla Nagato. Nagato jednak użył go do wskrzeszenia konohy niwecząc tym jego plany
Rzeczywiście jest to prawdopodobne, ale z tego co wiadomo Nagato był bardzo osłabiony, a jednak był w stanie ożywić wszystkim mieszkańców Konohy których zabił co prawda zginął, ale gdyby nie był osłabiony to pewnie by się tak nie stało, więc nie sądzę aby dla Tobiaszka problemem miałoby być ożywienie kilku osób.

Dodane: 11-03-2012 19:30
Dokładnie więc tu nie był problem. Dodatkowo Madara dokładnie wiedział kto to jest nagato i wiedział dużo o rinnenganie mimo,że posiadł go przed śmiercią. Ponad to w ost chapku stwierdził,że zapewnił sobie powrót z krainy zmarłych nie to co hashirama. I tu się nasuwają dwie hipotezy. Chciał albo obudzić rinnengana i dać go nagato by ten go wskrzesił (mało prawdopodobne bo mógł go dać tobiemu i uzyskałby ten sam efekt i miałby to pewne ze wzgledu,że tobi to jego pomocnik. A nagato wówczas był dzieckiem). Albo znalazł dzieciaka z predyspozycjami do posiadania rinnengana a,że wiedział iż da radę sie wskrzesić z jego pomocą mógł zacząć testować z komórkami hashiramy na sobie i wówczas poszło coś nie tak i zginął. Wówczas np Tobi mógł aktywować rinnengana u nagato. Bo np Madara uznał swoje oczy za święte i nie pozwolił ich ruszać. To moja teoria bo wg mnie trochę głupio inwestować w nagato skoro od razu Tobi mógł posiadać rinnengana i być o wiele mocniejszym i pewniejszym sojusznikiem.
Chakra Nagato i zdolności były i tak duże. I to nie z powodu tylko rinnengana. Ale tak czy owak jak widzimy nagato w pełnej formie rinnengana to mamy wizerunek koxa. Za to rinnengan u madary puki co służy tylko do ozdoby. Może tak mówię,ze zględu na to iż itachi i nagato to moje ulubione postaci ale same spojrzenie co robił ożywiony nagato to trza przyznać używanie przez niego ścieżek i batalia stała na innym poziomie niz u paina.

Dodane: 11-03-2012 20:08
Madara mial rinna tylko przez krotki czas przed smiercia i moze nie nabyl w nim odpowiedniego doswiadczenia .
Nagato mial cale zycie . Madara uzywal ems i z nim koksil .
Moze byc tak ze bez kombinacji dna nie da sie osiagnac rinna . Byc moze tylko uchiha z ems i genami senju dostaje rinna poprzez jakby ... I to moze wydac sie glupio brzmiace ale polaczenie genow braci . ( potomkow synow M6S )
Wkoncu calkowita moc medrca zostala podzielona na synow a on je zlaczyl .
Tobi nie wzial rinna dla siebie bo madara mial plany wobec Nagato . Wkoncu go znal jak sam wspominal .
Madara mogl nie ufac tobiemu na tyle zeby oddawac jemu swoje oczy, bo tobi jak sam mowil jest nikim waznym .
Jezeli tobi to Kagami to ukladanka sie sklada w kupe .
Bo po co mialby koksic ucznia ktory moglby go zdradzic i nie zaufal mu .
Tobi mial wszystkim sterowac z ukrycia i dazyc do wskrzeszenia madary i zdobycia bijuu dzieki rinnowi Nagato .
Nagato zawiodl dlatego tobi przejol sprawy w swoje rece .
Myslal ze madara juz nie ozyje i dlatego sie moze pod niego podszyl .
Co wy na to ? sory za znaki ... Z fona pisze hehe

Dodane: 11-03-2012 20:16
Tobi moim zdaniem nie wszczepił sobię rinnengana,ponieważ miał oba sharingany które w pełni były sprawne,gdyby był w poważnych kłopotach,to dzięki komórkom Hashiramy mógłby użyć Izanagi,aby przeżyć,tak jak to uczynił w walce z Konan,teraz gdy posiada jednego sharingana,w miejsce drugiego oka może wszczepić sobie rinnengana,podam przykład: poco miałby wymieniać oczy,które działały!? to tak jakby wymienić baterie na inne,baterie w tym przypadku odegrały sharingany,gdy jedno się "wyczerpało" zastąpił je innym,tyle ode mnie.
--------------------

Dodane: 11-03-2012 20:23
Drugi sharingan to jego deseczka ratunku, którą już wykorzystał, ale nie chce mi się wierzyć, że nie posiada podobnego wariantu do Danzo w postaci oczek, które zapewnią mu dostęp do Izanagi. No i jest jeszcze ten bandaż na czole, który raczej nie służy jako ozdoba, to bardziej abstrakcja, ale Byakugan od początku chodził mi po myśli i tego będę się trzymać.

Dodane: 11-03-2012 20:25
Tylko po co mu izanagi jak rinengan daje większe możliwości w tym - przyciąganie i odpychanie jak i absorbowanie każdego ninjutsu więc przy rinenganie izanagi za bardzo nie jest potrzebne.
--------------------
"Czy postawiłbyś na jednej szali
życie Sasuke a na drugiej Konohę?
Naruto, wciąż żyjesz złudzeniami i marzeniami.
Są takie chwilę, gdy ninja musi podjąć bolesne decyzje..."
Itachi Uchicha

Dodane: 11-03-2012 20:30
W jednym odcinku widzialem cała sciane z akwarium w ktorym byly oczy (sharingany) wiec zmieni na sharingana bo na rinnegana jest za slaby

Dodane: 11-03-2012 20:36
byakugan odpada ... Sensu brak .
Poprostu ozdoba .
Kagami taka mial i zobaczycie ze to on hahaha
Teoria z bateryjkami calkiem dobra
Wiadomość doklejona:ma jedno oko z teleportem i teraz drugie z rinnen ...
Moze gdzies ma trzecie, ale kto go tam wie
2 rinnow miec nie moze bo naturalnie go nie zdobyl i ems nie mial i zejsc nie potrafi .
Moze rinn tez potrafi izanagi . No ale tele miec musi jakos i ms mu pomaga konkretnie .
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.