Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:24
OnLine: 56, statystyki
index > Media > Książki
Temat: Wiedźmin - A.Sapkowski
Dodane: 14-03-2011 23:50 - Edytowane przez Gunisk dnia 14-03-2011 23:51
#Gunisk - user - 0%
najlepszy 2 tom opowiadań. Zwłaszcza motyw w ktorym Geralt rozmawia z pewną panią na wzgórzu Sodden. Największy szok przeżylem dowiadując się kto jest Emhyrem. Chciałbym wiedzieć co z resztą wiedźminów się stało. 2 martwych na bank ale co np z Vesemirem??

Dodane: 15-03-2011 00:03 - Edytowane przez kordos dnia 15-03-2011 00:04
#kordos - user - max%
Gunisk napisał/a:
najlepszy 2 tom opowiadań. Zwłaszcza motyw w ktorym Geralt rozmawia z pewną panią na wzgórzu Sodden. Największy szok przeżylem dowiadując się kto jest Emhyrem. Chciałbym wiedzieć co z resztą wiedźminów się stało. 2 martwych na bank ale co np z Vesemirem??

Opowiadania są znakomite i Saga Wiedźmińska też mniej więcej do momentu, kiedy Ciri pierwszy raz spotkała się z Bonhartem - do tej pory Sapek imo znakomicie prowadził fantastyczną powieść przygodową, potem się trochę mu to posypało.
Historia Emhyra też mnie zaskoczyła.
Za to najbardziej szkoda mi było Regisa - polubiłem ta postać.

Jeśli chodzi o resztę wiedźminów to pewnie powstały o nich fanficki.

Dodane: 05-08-2011 18:52
Ja to lubię Ciri i dialogi z nią, w serialu natomiast najbardziej jej nie lubię (Geralt. Nie odchodź. Jestem ci przeznaczona. - emocje kapią z telewizora)

Moje ulubione momenty to te, w których są nawiązania do bajek, np. o smoku wawelskim (Granica możliwości), o dwunastu braciach zaklętych w łabędzie (MIecz przeznaczenia) czy piękna i bestia (Ziarno prawdy).

Dodane: 23-08-2011 15:02
#Darknes - user - max%
Eeee ja tam nic z tych bajek nie dostrzegłem w tych opowiadaniach :|

Jeszcze całości nie skończyłem ale jestem już prawie w finale :d Wiedźmin to zarąbista saga, szkoda, że ekranizacje były strasznie kijowe, ktoś mógłby się w końcu tym zająć tak na poważnie. Wracając do prozy, Sapkowski potrafił tworzyć dobre opisy przyrody, okolicy, w której aktualnie byli bohaterowie, aż się czuło jakby się tam było. Świetnie wychodziło mu też nadawanie akcji dynamiki, niby ksiązka ale jak było spokojnie to było spokojnie, jak była dobra walka to i szybciej się strony przewracało.

Co do historii to jeszcze się nie wypowiem, bo zakończenie dopiero da mi pełny obraz.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 11-11-2011 19:01 - Edytowane przez Esey dnia 11-11-2011 19:02
#Esey - user - 80%
Długo opierałem się przed przeczytaniem "Wiedźmina". Po pierwsze, bo po prostu nie lubię polskich autorów, a po drugie jakoś nie miałem specjalnej ochoty. Za namową kolegi przeczytałem 7 tomów. Czy żałuję? Nie, książki o dziwo są dobre, czasami jak to bywa-przynudzały. Zakończenie, no właśnie, wielu osobom takie odpowiada, mi nie za bardzo, wolę, gdy wszystko jest jasne, no ale cóż, wszystkiego mieć nie można. Książki przeczytałem rok temu, a teraz nie za bardzo pamiętam co w której było, no ale jak się zaczyna od nowa, to nagle się wszystko przypomina. Przeczytać warto, i na pewno jeszcze raz przeczytam całą serię.

Dodane: 03-01-2012 14:25
#Kyuubi - user - 70%
Moja opinia:
NAJWSPANIALSZA KSIĄŻKA NA ŚWIECIE!!!!!!!!!

Klimat,bohaterowie ,fabuła, humor - wszystko super. Sapkowski jest niekwestionowanym mistrzem gatunku epic fantasy. Taki Eragon Pauliniego który także jest książką rewelacyjną chowa się przy wiedźminie. Przeczytałem 7 tomów 2 x i na pewno przeczytam 3. Pisałem nawet maturę ustną z polaka o wiedźminie.

Jeżeli ktoś potrafi wskazać lepszą książkę z gatunku epic fantasy niech to zrobi xd.

Dodane: 03-01-2012 15:11
#Arti1915 - user - 90%
Alkohol? Nie. Papierosy? Nie. Narkotyki? Nie. To może Wiedźmin? Taaak przeczytałem wszystkie tomy :d

W opowiadania i sage zagłębiłem się dopiero po przejściu pierwszej części gry. We wakacje przeczytałem wszystkie tomy. Książki naprawdę ciekawe ale i nie łatwe. Walki są fajnie opisane, ale nie tylko walką wiedźmin żyje. Yzn tylko walką, ale w książce jest też dużo innych rzeczy :d
na próbnym teście gimnazjalnym napisałem, że wiedźmin nie jest człowiekiem. Nauczycielka powiedziałą, że tematu rozprawki nie zrozumiałem, ale przykład mógłby być dobry.
Ogólnie polecam tę sagę i opowiadania każdemu czytelnikowi.

--------------------

Dodane: 03-01-2012 16:08
#kupcio66 - user - 30%
Ja dopiero co skończyłem 4 część i już zacząłem czytać następne. Tak naprawdę to dość rzadko czytam , ale saga Wiedźmin to po prostu jest nieziemska fabuła i przedstawiony w niej świat

--------------------
---------
Moje rysunki:
http://dbpolska.n...opic/15642

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online