Dodane: 29-05-2010 15:33 -
Temat dotyczy za równo dwóch tomów opowiadań o Wiedźminie, jak i pięciotomowej Wiedźmińskiej sagi.
Znacie? Czytaliście? Lubicie? Którą postać lubicie najbardziej?
Broń boże nie pisać mi tu o grze czy filmie, chodzi o książki, czyli o to co najlepsze.
Ja oczywiście i znam i lubię... ba, uwielbiam wręcz.
Śmiało mogę stwierdzić, że żadna, dosłownie żadna powieść fantasy nie ma takiego klimatu jak Wiedźmin.
Czemu mi się ten twór Sapkowskiego tak bardzo podoba? Powodów jest wiele, wymienię kilka.
Po pierwsze świat - niebanalny, bez tego przerysowania dobra i zła, bez tej plastikowej bajkowości odważnych rycerzy i cnotliwych księżniczek, a za to ze świńskimi, lubiącymi pierdzieć i bekać i dużo pić krasnoludami, elfami biegającymi po lasach i szyjącymi z łuku do każdego człowieka na horyzoncie, magami, którzy dbają o własne interesy, burmistrzem, który sra na sprawiedliwość (pojawia się takie zdanie w powiadaniu "Ostatnie życzenie"

i tak dalej. Tu cnotliwy rycerz brany jest za idiotę, a cnotliwa dziekwa nie istnieje
Tu armie idą spełnić swój "pateotyczny" obowiązek, czyi nie palić nie rabować, a baby gwałcić po cichu i tak coby nikt nie widział (to też cytat w Wiedźmaka xD)
Po drugie sama profesja Wiedźmina jak i sam Geralt. Obrońca ludzi nie z idei a dla zarobku uznawany za potwora, posługujący się i magia i mieczem, nieszczęśliwie zakochany, chociaż niektóre dałyby mu nawet na jeżu

, przekonany, że jego czasy już się kończą, ze nie ma dla niego nadziei, że cały świat jest w gruncie rzeczy rynsztokiem. I właściwie nie mylący się w tej ocenie.
Po trzecie wciągające historia z Ciri na czele... ale jej nie będę opowiadał, kto czytał ten zna.
No i niesamowite postaci drugoplanowe - Jaskier (tchórz, bawidamek i krętacz - jak go można nie polubić

) czy Regis (wampir, walczący z nałogiem a przy okazji uosobienie człowieczeństwa).
To i wiele wiele więcej stanowi o niesamowitości tego dzieła.
A teraz czekam na was i wasze opinie.

Dodane: 30-05-2010 14:37
Pytanie przeczytałem wszytko co wyszło o wiedźminie..
Osobiście podobało mi się wszytko, ale najbardziej zbiory opowiadań, bo od Krwi Elfów wszytko skupiało się na Ciri..w sensie fabuły że większość dotyczyła jej..a fajnie było poczytać o tych przygodach Geralta..i było sporo zabawnych momentów..ogólnie bardzo podobało mi się to w jaki sposób Sapkowski przedstawiał świat i postacie, a sama postać Geralta to majstersztyk, zresztą postacie Regisa, Jaskra, Zoltana, Cahira, wszyscy towarzysze byli przedstawieni w bardzo dobry sposób..
Ja w sumie to nie czytałem tylko chłonąłem Wiedźmina..
--------------------

Dodane: 04-06-2010 22:31
Moja przygoda z Wiedźminem zaczęła się kiedy przeczytałem opowiadanie dołączone do gry. Po przeczytaniu opowiadania nie minęło ~30min. a już miałem cały tom

Najbardziej podobało mi się to, że Geraltowi nie układało się za bardzo. A z drugiej strony wkurzało mnie, że nie chciał za często dać w m***ę paru wkurzającym typkom. Z postaci drugoplanowych najbardziej spodobał mi się Jaskier który według mnie bardzo pasował do Wiedźmaka

Ogólnie jeśli ktoś nie czytał to gorąco polecam, bo naprawdę warto.
--------------------
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
~Napoleon Bonaparte

Dodane: 04-07-2010 09:31
Gdybym chciał napisać coś o Wiedźminie skopiował był twój post, bo moje odczucie są dokładnie tak same jak twoje.Wiedźmina mogę czytać raz za razem a nigdy mi się nie znudzi, wielowątkowa historia,każdy z bohaterów ma jakąś zajmującą swoją historię, dynamizm(w ogóle nie można się nudzić wcale ani to wcale) do tego można zaczerpnąć stamtąd wiele archaizmów a potem błyszczeć na Polskim.
Według mnie najlepsza saga jaką czytałem w życiu, każdą opowieść o Wiedźminie stawiam na równym pierwszym miejscu.

Dodane: 05-07-2010 23:30
No z tym polskim to się ogólnie zgadzam, jednak nie radze używać słowa wychędożyć, bo a nóż trafi ci się wyedukowana nauczycielka, która to zrozumie tak jak trzeba i będzie niewesoło. xD

Dodane: 05-07-2010 23:35
Ja tam czasem mówię wychedorzyć xD Nawt chyba przy jakiejs nauczycielce mi się zdarzyło
Wiedźmina mam wielką chęc przeczytać w całości ale trzeba najpiere kupić te ksiązki xD a ja na razie wydałem kasę na co innego.
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 05-07-2010 23:39
Kupuj dureks w ciemno, bo to jest stanowczo jedna z najlepszych inwestycji jaką możesz zrobić, poza tym cały siedmioksiąg mieści się w cenie 250 złotych, a teksty w stylu "Sram na sperawiedliwość" (w ustach wójta wioski, który dba w niej o prawo) albo "Pieniądze otwierają wszystkie drzwi" (po tym jak Geralt ogłuszył odźwiernego sakiewką) zapadną ci w pamięć na długo.

Dodane: 05-07-2010 23:49
Nie chodzi o to, ze w ciemno tylko o to, że kasy nie mam xD Bo trochę opinii czytałem, chociażby te tutaj i książki są niezłe. Jak znajde pracę to na pewno sobie kupię
--------------------

Dodane: 05-07-2010 23:54
Darknes napisał/a:Nie chodzi o to, ze w ciemno tylko o to, że kasy nie mam xD Bo trochę opinii czytałem, chociażby te tutaj i książki są niezłe. Jak znajde pracę to na pewno sobie kupię
Jak coś ci wujek kordoś poleca, to jest co najmniej bardzo dobre
A wiedźmak jest świetny, co tu dużo gadać - tym bardziej, że taki swojski i w klimatach, które by ci się spodobały.
Prawie jak takie SPN w średniowiecznym fantasy.

Dodane: 27-08-2010 17:28
Jako że chcę zamierzam przeczytać Wiedźmina chciałem się zapytać od czego zacząć? od tych dwóch tomów opowiadań czy od razu zacząć czytać sagę?
--------------------

Dodane: 27-08-2010 17:32
faramir napisał/a:
Jako że chcę zamierzam przeczytać Wiedźmina chciałem się zapytać od czego zacząć? od tych dwóch tomów opowiadań czy od razu zacząć czytać sagę?
Jeśli chcesz poznać całą historię i wiedzieć o co chodzi w sadze, jak i po prostu poznać klimat wiedźmaka powinieneś przeczytać i opowiadania. Z resztą dziwne dla mnie to pytanie - chcesz coś przeczytać i jednocześnie ominąć tego istotną część.

Dodane: 26-01-2011 18:22
Wiedźmin to seria najlepszych polskich książek jakie czytałem. Dialogi są świetne, całe to uniwersum to po prostu bomba

Dodane: 26-01-2011 18:39 -
Prosto rzekomo na temat

Wspaniała książka po prostu lepszej polskiej ksiązki nie czytałem xD. Nie ma tam samych dobrych i złych charakterów,są też ci szarzy.Bardzo dobrze wymyslony świat

.Ma ze sobą świetnie przedstawionyą fabułe

.Przeczytałem całą sagę(2opowiadania,pięcioksiąg i coś się kończy coś się zaczyna)po jakieś 10 razy xD.Nie no z 6

.
--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 26-01-2011 19:45
Szczerze powiedziawszy nigdy nie czytałem. Dlaczego ? Sam nie wiem. Szczerze powiedziawszy nigdy nie lubiłem czytać książek było to dla mnie stratą czasu ale teraz powoli nakłaniam się do nich i po tym temacie wiem że muszę przeczytać Wiedźmina.
--------------------

Dodane: 14-03-2011 23:14
Przeczytałem jedną księgę na resztę brak na razie czasu. I mnie wciągneło. Wessały mnie opisy walk. Sapkowski świetnie opisuje ruchy i sposób walki. Trochę się zawiodłem walką ze Strzygą bo szczerze mówiąc chyba w tym tomie klasuje się na ostatnim miejscu. Ale to było pierwsze opowiadanie wiec Sapkowski dopiero sie rozgrzewał
--------------------

Dodane: 14-03-2011 23:21
Właśnie czytam "Chrzest Ognia" i seria wciągnęła mnie bardzo. Sapkowski to jeden z najlepszych autorów z jakimi miałem do czynienia + klimat fantasy bardzo mi odpowiada. Jestem tylko niezadowolony bo w mojej bibliotece nie ma "miecza Przeznaczenia" oraz "Ostatniego Życzenia", ale będę musiał spiąć pośladki i jakoś poradzić sobie z tą przeszkodą xD
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 14-03-2011 23:32
Nie lepiej kupić ? Ja dałem 200 zł za całą piękna kolekcję. Twarda okładka, na grzbiecie autograf Sapkowskiego aż miło na nie się patrzy
--------------------

Dodane: 14-03-2011 23:34
Darknes napisał/a:Nie lepiej kupić ? Ja dałem 200 zł za całą piękna kolekcję. Twarda okładka, na grzbiecie autograf Sapkowskiego aż miło na nie się patrzy
Nie mam pieniędzy i miejsca na półkach xDDD
Może te 2 tomy jeszcze uda mi się kupić, ale tamtej piątki już nie zamierzam, skoro i tak i tak ją przeczytam
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 14-03-2011 23:36
Darknes napisał/a:Nie lepiej kupić ? Ja dałem 200 zł za całą piękna kolekcję. Twarda okładka, na grzbiecie autograf Sapkowskiego aż miło na nie się patrzy
To tak Sapek staniał?!
Ja jak kupowałem to dałem 245 i to w miękkiej oprawie.

Dodane: 14-03-2011 23:43
No ja kupowałem na spółę z kumplem. Dwa zestawy więc może jakiś upust mieliśmy

Nie wnikałem w to, ważne, że się opłacało + dostaliśmy po zakładce a cały 7 ksiąg w 6 tomach jest dodatkowo w takim kartonowym, bardzo mocnym i fajnie wyglądającym pudełku
"Wychędożyć" to jeden z lepszych tekstów. No i "Pieniądze otwierają wszystkie drzwi" tez juz poznałem. Był jeszcze jeden taki fajny tekst Geralda ale wyleciał mi z głowy.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.