Dodane: 22-04-2010 20:15 -
No właśnie. Dzisiaj pisałam rozprawkę na ten temat i natchnęło mnie to do zrobienia z tego tematu. Dlaczego? Bo tak się zastanawiam, że my rzeczywiście jesteśmy najsłabszymi istotami. Nie pod względem fizycznym. Bardziej chodzi o to, jak łatwo ulegamy pokusom, presji i innym tego typu rzeczom. Z łatwością przychodzi nam dochodzenie po trupach do celu. Moim zdaniem to świadczy o tym jacy jesteśmy słabi. Poza tym jesteśmy zupełnie bezradni, zwierzęta instynktownie przewidują katastrofy i tragedie, a my? Jesteśmy zupełnie bezsilni. Co o tym sądzicie? Jakie są wasze przemyślenia na ten temat?
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 23-04-2010 00:19
Człowiek w swoim życiu często idzie na łatwiznę. Przynajmniej tak sądzę sugerując się własnym przykładem. Nie kalkuluje na dłuższą metę i nie zawszę dostrzega zagrożenia jakie za sobą niesie moja decyzja...Jak słusznie zauważyła człowiek łatwo ulega pokusą, lecz taka jest nasza natura. Tylko jednostki najsilniejsze są w stanie wyrzec się rzeczy małych aby osiągnąć sukces.
--------------------

Dodane: 23-04-2010 14:01
Ja podzielę tu opinię Synka, nie myślę co będzie za X czasu często podejmuje pochopne decyzje, albo wypowiem kilka słów za dużo xD Co do pokus to zależy

ja mogę się powstrzymać i nie ulec ale trzeba mieć na prawdę mocną psychikę i opanowanie żeby nie dać się w coś wciągnąć.
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 23-04-2010 23:17 -
Nie z4e wszystkim, Zuza, mogę się zgodzić. Owszem, ludzka słabość tkwi z psychice, jesteśmy uczuciowi, nie potrafimy wsłuchać się w instynkt, żyjemy w skomplikowanych relacjach itp. ale to nasz psychika stanowi o naszej sile, ma ona także strony pozytywne, potrafimy się wspierać, ochraniać wreszcie poświęcać się dla innych.
A jeśli chodzi o przeczucia to nie raz zagłusza je tzw. "głos rozsądku".
Ludzie ewoluując zainwestowali w mózg, myślenie abstrakcyjne itd., jednak ma to swoje dobre jak i złe strony - to wszystko.
A jeśli chodzi o zwierzęta to, żyjące w grupach naczelne targane s podobnymi - z tym, że mniej skomplikowanymi emocjami - np. u pawianów (chyba - tak mi się wydaje, chociaż mogą to być inne małpy) często występują zawały serca związane ze stresem. Zwierzęta też mają psychikę - mniej lub bardziej skomplikowaną... no i owszem nie wszystkie, nie mówię tu o owadach czy ,nie wiem, żachwach jakiś.
Dochodzenie do celu po trupach - stadna walka o władzę. Pokusy - zapładnianie jak największej ilości samic choćby, albo u dżelad zasłanianie się dzieckiem w trakcie walki, by jej uniknąć. Presja - podążanie za przywódcą... aż tak dużo od stadnych zwierząt (ssaków) się nie różnimy.
Jeśli już miałbym oceniać psychikę to skłaniałbym się do tego, iż stanowi ona o naszej wyjątkowości, jest naszą silna stroną, stanowi o tym kim jesteśmy i odróżnia nas od... robotów. Tak robotów, bo tym bylibyśmy bez psychiki - szarym zgrupowaniem niemalże nie myślących organizmów... wszyscy tacy sami, bezbarwni... bez życia.

Dodane: 23-04-2010 23:26
Tu można spekulować, chociaż nie powiem, jest masa ludzi słabych psychicznie, którzy ulegają pod presją. Ale jest też takich wielu co psychikę uważają za swój atut ;]
Co do przewidywania tragedii itp to jest przecież coś takiego jak instynkt macierzyński i to co mają bliźniacy, ze są jakby "połączeni" ze sobą i odczuwają wzajemnie ból.

Dodane: 05-05-2010 19:09 -
Jeśli chodzi o samą psychiką, to niektórzy ludzie naprawdę nie potrafią wytrzymać presji, napięcia na nich spoczywających. Zwłaszcza bywa tak u dorastających dzieci, czy młodych przedsiębiorczych osobach po studiach, które zamiast zarabiać na przyszłość, to toną w długach. Na szczęście przeważnie znajdują się osoby, które chcą ich wspomóc dobrą radą, czy jakimkolwiek innym wsparciem. Psychika jest bardzo ważna szczególnie, gdy jest się osobą medialną, czy sportowcem, generalnie wszędzie tam, gdzie często jesteśmy narażeni na stres.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 06-05-2010 22:10
Większość niepowodzeń pochodzi właśnie ze sfer psychicznych człowieka. Można się wręcz wykończyć przez psychikę, a człowiek jest szczególnym przykładem organizmu który przez to że za dużo myśli przynosi spore szkody samemu sobie.
--------------------

Dodane: 06-05-2010 23:24
Mam takie same zdanie jak Kordos:
Jeśli już miałbym oceniać psychikę to skłaniałbym się do tego, iż stanowi ona o naszej wyjątkowości, jest naszą silna stroną, stanowi o tym kim jesteśmy i odróżnia nas od... robotów. Tak robotów, bo tym bylibyśmy bez psychiki - szarym zgrupowaniem niemalże nie myślących organizmów... wszyscy tacy sami, bezbarwni... bez życia.
Zachowania zwierząt są podobne do naszych i czasem właśnie ta słabość tkwi w naszej naturze, która każe nam walczyć idąc po trupach. A nad tą naszą biologią, potrzebą seksu, niektórzy nie panują do tego stopnia, że puszczają się na prawo i na lewo, co przykładem może być nawet taka bohaterka Jagna z powieści "Chłopi" którą akurat przerabiam na lekcjach języka polskiego.
--------------------

Dodane: 11-05-2010 22:18
To fakt mamy `słabą` psychikę, szybko ulegamy pokusom i najczęściej zauważamy to dopiero jak popełnimy błąd. Jak zawsze `Polak mądry po szkodzie`. Są ludzie, którzy mają mocną psychikę, ale są też tacy, którzy ulegają bardzo łatwo presji towarzystwa. Tak jak kordos napisał, psychika nadaje nam `barw` w życiu.
--------------------

Dodane: 18-07-2010 17:04
Psychika = moja największa słabość... Niestety, tak ze mną jest, a dokładniej... Ambicja

Zawsze przed czymś dla mnie istotnym bardzo się denerwuje. Uważam to za swoją największą słabość i staram się ją niwelować.
--------------------

Dodane: 18-07-2010 17:06
Niestety tak jest Psychika jest najgorszą słabością człowieka , często pokusy jake ulegamy są wielkim błędem , ale również zazdrość , zbyt duże ambicje itd..

Dodane: 18-07-2010 17:19
Ludzie słabi psychicznie często przegrywają z życiem. Ostatnio był u nas w mieście przypadek w którym koleś 19 letni powiesił się bo go dziewczyna rzuciła. Słaba psychika to prawdziwa przyczyna wypadku.

Dodane: 06-08-2010 17:27
Gdyby człowiek był wypruty z emocji życie stałoby się dla niego o wiele łatwiejsze. A tak to zawsze targają nami jakieś dylematy, konflikty wewnętrzne które wyniszczają nas samych od środka. Sam mam dość słabą i bardzo chwiejną psychikę więc wiem o czym pisze.

Dodane: 06-08-2010 19:25
Mówimy "a wytrzymam", jednakże są problemy które bezwarunkowo zaciągają człowieka w dołek. Choćby nie wiem jak silny był człowiek... Nie mówię tu o rzuceniu dziewczyny, tylko o większych problemach...
Co do naszej psychiki, z jednej strony jest ona naszą słabością, z drugiej strony jest naszym atutem o czym napisał Kordos. Gdyż bez niej nie byli byśmy ludźmi.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 06-08-2010 20:03
Wydaje mi sie, ze to zależy u kazdej osoby indywidualnie.
Jednak wiele osob ma BARDZO SLABA psychike.
"Rzucila kogos dziewczyna/chlopak i poszedl/a sie powiesic".
Ostatnio wiele osob konczy w tak glupi sposob.
Jakby tego bylo malo nasza psychika jest podatna na ukierounkowanie przez bodzce zewneczne.
Jesli cos sobie powtarzamy to wkoncu w to uwierzymy(na takiej zasadzie dziala wiele reklam).
Czy bez naszej psychiki niebylibysmy ludzmi???
Nie jestem pewien co do odpowiedzi. Nie mam pojecia jaki bylbym bez psychiki.
Jednak wiem, ze wieleu przestepcow powinno jej nigdy nie miec.
--------------------
Come back Gin.

Dodane: 26-08-2010 10:00
Człowiek "ciałem" jest najsłabszą istotą na świecie, ślimak na skorupę, osa żądło , a człowiek paznokcie i ząbki XD (zęby mają m.i. psy [0,5 czy tam 1 cm to nie 3cm<takie są u psa])
Nie zważając na nic jesteśmy na szczycie dzięki naszemu mózgowi (czyt. psychice).
Jak ktoś popełni samobójstwo mówi się że ma słabą psychikę jednak czy ktoś kto tak powie po przeżyciu tego samego co ta osoba się nie zabije ??
Nasza psychika jest silna, bardzo silna.

Dodane: 24-09-2010 21:47
Psychika, umysł wogóle to najsłabsza sfera człowieka. Poddajemy się złu, każde słabszy punkt, jest przez zewnątrz wykorzystywany. Sztuką jest zapanować nad nią, nad uczuciami przede wszystkim. Jeśli posiądziemy taka umiejętność, nie wiele będzie spraw nad, którymi odczuwać będziemy strach , a błędy popełniane zminimalizujemy do minimum. Z drugiej strony umysł to w "rękach" człowieka rzecz potężna - możemy za jego pomocą stworzyć iluzję tak silną, że wpadając wnią możemy dokonać rzeczy niewyobrażalnych, których normalnie byśmy nie wykonali.
--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.
Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski
"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 20-10-2010 19:29
Człowiek robi wszystko byle jak zeby tylko zrobic ale niewszyscy tak maja.
Heh a sa ludzie np tacy jak ja mam młodszego Brata tak mnie Wkurza ze raz chcialem go z piesci uderzyc :/ (robilem ponad 3 godziny tapete w gimpie a on mi wylaczyl komputer..)
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.