Dodane: 18-04-2010 14:20
W dobie internetu powstały portale, na których można się zalogować i postawić świeczkę na grobie bliskiego nie ruszając się domu, rzecz jasna

. Czy wy uważacie, że to w dobrym kierunku zmierza? Chyba są pewne rzeczy, które trzeba wykonać osobiście. Czy ludzie z czasem przez swoją leniwość przestaną uczęszczać na tradycyjne cmentarze? Zapraszam do dyskusji

.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 18-04-2010 14:25
Taa, niedługo ludzie będą kupowali przez internet chleb czy może będą nawet przez sieć współżyli. To co się dzieje na świecie, przekracza moją wyobraźnie. Są rzeczy które trzeba wykonać osobiście, rozumiem ułatwienie sobie życia, ale nie w takim stopniu byśmy wszystko robili nie odchodząc od biurka. Tego typu portale nie zmierzają w dobrym kierunku.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 18-04-2010 14:26
No to zależy w jakiej odległości jest dany cmentarz na którym kładziemy tą świeczke. Bo jeżeli musielibyśmy lecieć kilkaset kilometrów to moim zdaniem mozna zrobić to przez internet oczywiście to jest tylko symbolicznie ale moze lepiej tak niż wcale. Ale jak mamy blisko na wedlug mnie nalezy udać sie na cmentarz osobiście.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 18-04-2010 14:46
Właśnie dlatego chcę być skremowany nikt nie będzie musiał jechać na cmentarz albo co gorsza twój grób zarośnie mchem a wszyscy na necie będą świeczki stawiać xD A tak urna na półce będzie stała jak ktos będzie miał ochotę to sobie ze mną pogada bez wychodzenia z pokoju xDD To jest najlepsze rozwiązanie a nie jakieś durne swieczki na necie z lenistwa.
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 18-04-2010 14:52
Myślę, że kazać komuś odwalić tego typu robotę za kasę jest nie na miejscu. Są pewne rzeczy, których nikt inny za nas zrobić nie może i to jest jedna z tych. Takie gesty pokazują nasz szacunek do zmarłego. Rozumiem, gdy ktoś jest ciężko chory i nie może wychodzić z domu lub po prostu ma z tym problemy, ale ktoś w pełni sił i zdrów jak najbardziej może się sam kopsnąć na cmentarz zostawić znicz.
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 18-04-2010 16:07
No tak, ludzie stawiają groby, bo tak tradycja każe, a później niema kto iść koło nich robić i się wykręcają od tego zrzucając to na innych, to jak w mojej rodzinie, na miejscu ponad 20 osób, a nikomu dupy do tego ruszyć się nie chce, a jak my nie zrobimy porządku to nikt już się za to nie weźmie..
--------------------

Dodane: 18-04-2010 16:56
To jest kolejny krok w nierobieniu nic. Niedługo w ogóle zostaniemy przyklejeni do laptopów i komputerów bo nie będzie potrzeby nigdzie wychodzić. Ja tylko czekam na szkołę internetową xDDD To świeżego powietrza powącham tyle co okno otworzę ^^

Dodane: 18-04-2010 17:00
Tak i to jest najśmieszniejsze, że teraz powstają takie firmy, co chcą robić wszystko za nas, jak grzyby po deszczu, co chwilę kwiaty dostarczyć, zrobić zakupy to i teraz groby czyścić i inne duperele..
--------------------

Dodane: 18-04-2010 17:25
Niedługo nas do kroplówek podłączą bo po co gryźć jak może to za nas zrobić maszyna :/ Świat świadomi się stacza, a my niestety na to nie reagujemy tylko przyjmujemy te udogodnienia.

Dodane: 18-04-2010 17:31
osobiście zdadzam się w waszymi teoriami. A co do takich portali o jakich mówił olek_mi nie mam słów normalnie..już niedługo ludziom nie bedzie sie chciało wyjść na cmentarz, żeby zapalić świeczkę nad grobem bliskiej osoby..To jest oim zdaniem lekkie przegięcie.

Dodane: 18-04-2010 17:35
Bo ludzie nie potrafią korzystać z dobroci świata w należyty sposób, tylko szukają już całkowitego relaksu, wszyscy chcą się obijać, ale robić nie będzie komu i to się kiedyś sprawdzi.
--------------------

Dodane: 18-04-2010 18:08
Dojdzie do tego, że ludzie będa umierać w samotności i nawet nikt się tego nie domyśli. Żyjąc tylko w wirtualnym świecie odnosimy życiową porażkę.

Dodane: 18-04-2010 18:11
Cyrek ale czy dzisiaj już tak nie jest? Że ktoś dopiero po miesiącu zauważył że jego sąsiada nie widać? A okazywało się później że ciało już dawno rozłożone leżało gdzieś w mieszkaniu?
--------------------

Dodane: 18-04-2010 18:31
Bywa tak i ze sławnymi osobami :/ Przykład tego komika co go znaleziono dopiero po 4 dniach :/ Sąsiadów to też widujemy raz w miesiącu to nawet nie wiemy kiedy ludzie odchodzą.

Dodane: 18-04-2010 18:35
Ludzie po prostu stają się zbyt wygodni i zbyt obojętni, a taką postawą to wiele nie zdziała ludzkość tylko faktycznie skończy się to na czymś pokroju Idiokracji.
--------------------

Dodane: 18-04-2010 19:05
znam taki przypadek. Sąsiadka mojej babci zmara i została znaleziona po 2 miesiącach w domu

to jest chore :/

Dodane: 18-04-2010 19:46
Głupi pomysł z tymi "wirtualnymi cmentarzami" Jak dla mnie taki gest kompletnie nic nie znaczy. Jest zupełnie pozbawiony uczuć i nastawiony (ze strony założycieli) na zarobek...
--------------------

Dodane: 19-04-2010 22:38
Teraz ino czekać aż będzie portal w którym będziemy mogli się załatwiać przez internet.

Ja uważam, że to głupota i takie rzeczy powinno robić się osobiście. Fakt faktem, takie rzeczy jak opłaty przez internet ułatwiają życie, ale bez przesady.

Dodane: 20-04-2010 17:30
Moim zdaniem to jest bardziej zrobione dla bani niż dla pamięci o zmarłych. Coś podobnego jak tam spowiedź online czy inne głupoty. Osobiście nie uważam, że jeśli wejdę na naszą klasę i wkleję świeczkę na śledzika to uczczę śmierć ważnej osoby. Dużo lepiej iść do kościoła pomodlić się tam za nią. Rozumiem wiele udogodnień takich jak zakupy czy banki internetowe, ale cmentarze?!
--------------------

Dodane: 20-04-2010 21:54
Nawet nie chce słyszeć o czymś takim. Wolę pójść nad grób i się nad nim pomodlić.
Niektórych rzeczy internet nie powinien zastępować ludziom!
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.