Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 07:12
OnLine: 46, statystyki
Dodane: 13-04-2010 10:59
#by_black - systemadmin - max%
Heh, no tak powiedzmy że coś z życia, czy zdarzały wam się sytuacje, bądź macie do czynienia z ludźmi, którzy za wszelką cenę, chcą pokazać że nie ma pieniędzy, że to, tamto (;P), a co do czego przychodzi to prawda okazuje się zupełnie inaczej.

Ja ze swojego doświadczenia wiem, że pewna osoba w mojej rodzinie, jest baardzo rzekłbym "nadziana", lecz nie wiadomo dlaczego ciągle sugeruje że jest biedna jak mysz kościelna, jednak gdy dochodzi do zakupu czegoś, nie wiadomo skąd ta osoba nagle wyciąga spooorą gotówkę.

Co sądzicie o takich ludziach, czemu kryją się z tym, oraz jaki mają w tym cel? Zapraszam do dyskusji.

Dodane: 13-04-2010 15:45
#Cyrus - user - max%
Celem ich jest zapewne unikanie niekomfortowych sytuacji gdzie np. wiedząc, że ktoś jest bogaty to spodziewamy się lepszych prezentów na urodziny czy coś. Zresztą po co miałaby się taka osoba afiszować tym, że śpi na kasie... Ludzie traktują też inaczej tych co mają kasę - bardziej się podlizują. Uświadamiając wszystkich na około o naszej sytuacji finansowej znamy ich prawdziwe uczucia do nas xP

Co do tego czy znam takie osoby? Tak, cała rodzina siostry mojej mamy udaje że nie ma kasy, a wożą się furami, komputery/laptopy mają takie że gały wypadają. Jak byłem raz u nich i zobaczyłem jaką mają chatę to sorry... tak nie mieszkają ludzie którzy nie mają kasy. No, ale ciągle wylewają łzy, jacy to oni biedni są.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 13-04-2010 17:18
#Zuza - user - max%
No ja się raczej nie spotykam z takimi sytuacjami, jedynie niektórzy się po prostu nie afiszują tym ile kasy mają, żeby właśnie uniknąć niekomfortowych sytuacji jak to powiedział Cyrus. Myślę jednak, że tak jest lepiej, bo nie warto wprawiać nikogo w zakłopotanie. Mam kolegę, którego ojciec jest jednym z najbogatszych ludzi w Polsce, a w ogóle po nim tego nie widać i uważam, że bardzo dobrze, iż się z tym nie obnosi jak niektórzy.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 13-04-2010 17:31
#by_black - systemadmin - max%
Ja przykładowo byłem w sytuacji, która wymagała "pożyczenia" pieniążków, których aktualnie nie miałem, ale po części zależało to od "być albo nie być", jako że to bliska rodzina to sądziłem że mimo wszystko ktoś pomoże, no ale ja jednak zostałem z kwitkiem, a przykładowo samochody to zmieniają jak rękawiczki..

Dodane: 13-04-2010 19:57
#Zuza - user - max%
No niestety ludzie są wredni i dbają tylko o swoje tyłki, nie ważne czy rodzina nie rodzina. Ja np. ludziom, którym ufam zawsze pożyczę bez wahania każdą kwotę pieniędzy i czasem nawet nie karzę im oddawać, bo wiem, że jak będę potrzebować to oni też mi się zrekompensują.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 13-04-2010 20:00
#Mattiz - user - 90%
Ja szczerze powiem że nie wiem co sądzić o takich osobach z prostej przyczyny. Nie znam żadnej takiej osoby, albo nie zdaje sobie sprawy z tego że znam ;P Wszyscy moi znajomi zawsze jak mają kase to każdy o tym wie bo odrazu sie od niego żydzi xD U nas sami swoi, kazdy wie o każdym wszystko ;D

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Dodane: 13-04-2010 20:27
#Cyrus - user - max%
Też tak mam. Jeśli chodzi o dobrych kumpli którzy chcą pożyczyć na bułkę w szkole,a nie na piwo czy na papierosy to jak najbardziej pożyczę. Nie raz to oni postawią mi jakąś zapiekankę i jest to całkiem normalne mimo iż nie jesteśmy bogatymi ludźmi. A przeważnie bogaty ma to do siebie że jest skąpy.

--------------------

Dodane: 13-04-2010 20:30
#Mattiz - user - 90%
Tak, albo jest skąpy Cyrus, albo przy wydawaniu nie zna umiaru tak jak kumpel mojego kolegi. Dziennie w portfelu ma 300zł, dziennie wydaje to wszystko przez co ma tylu znajomych bo nie tak że wyda to na siebie, wydaje na tych którzy są z nim i tez na siebie przy okazji, to jest plus ale niektórzy są tacy ze wydają tylko na siebie, chwaląc sie tym jednoczesnie a jak ktoś chce 10gr na picie czy coś to chamsko mówi że nie ma -.-

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Dodane: 13-04-2010 21:12
#Cyrus - user - max%
Racja, ale ja plusów nie widzę w tym, że ten kolo kupuje sobie znajomych... dla mnie to jest czystym materialistą. Takie zachowanie wynosi się zapewne z domu. Inna sprawa, że ja czułbym się co najmniej głupio jak kumpel w 3-4 dni przyniósłby kasę wysokości wypłaty mojej mamy. Tacy ludzie o tym nie myślą :/ Egoizm w czystej postaci.

--------------------

Dodane: 13-04-2010 22:48
#enigma - user - max%
Ja osobiście takich znajomych raczej nie mam, natomiast moi rodzice owszem. Mamy sąsiadkę, która wiecznie twierdziła, że ledwie żyje za te pieniądze, które ma. Pewnego razu wchodząc do klatki zobaczyłem, że nie ma jak przejść, wszędzie nowe meble, telewizor, komputer, no całe mieszkanie praktycznie. Nie wiem po co tak robią ludzie, może chcą stworzyć pozory, żeby ludzie tak twierdzili i żeby im pomagali.

--------------------
Dodane: 14-04-2010 15:21 - Edytowane przez Bociak dnia 14-04-2010 15:21
#Bociak - user - max%
Co do tego czy znam takie osoby? Tak, cała rodzina siostry mojej mamy udaje że nie ma kasy, a wożą się furami, komputery/laptopy mają takie że gały wypadają. Jak byłem raz u nich i zobaczyłem jaką mają chatę to sorry... tak nie mieszkają ludzie którzy nie mają kasy. No, ale ciągle wylewają łzy, jacy to oni biedni są.

Ja znam identycznych ludzi, którzy mimo swojego stanu majątkowego udają wiecznie biednych. Ale to jednak lepiej że nie szastają forsą na lewo i prawo, a są skromni. W każdym razie ci "biedacy" są życzliwi i pożyczą pieniędzy w razie potrzeby, do tego z własnej woli. Tak więc spełniają tylko jeden warunek, gdyż skąpi nie są.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 27-04-2010 14:26
#pacin - user - 90%
Ja też mam w rodzinie taką osobę, która użala się nad tym, że nie ma pieniędzy, lecz prawda jest zupełnie inna. Czasami jest po prostu skąpa do bólu. Czasami mnie ta osoba denerwuje swoim zachowaniem i ciągłym uświadamianiem tego że jest biedna i nieszczęśliwa. Czasami to nie mogę mówić wprost, że kupiłem coś drogiego bo od razu wypyta cię ile za to dałeś i skąd miałeś.

--------------------
Dodane: 01-05-2010 13:35
#Darknes - user - max%
Ja jestem skąpy a może nie tyle skąpy co szkoda mi kasy na duperele i czesto nawet głupich chipsów sobie odmówię żeby mieć kasę na coś lepszego. Do szkoły biorę zawsze tyle ile potrzeba na bułki i koledzy już się nauczyli, że na piwo i na fajki nie pożyczę bo po prostu nie mam chociaż w domu zawsze kilka stów leży (xD) to wszyscy wychodzą z założenia, że ja nie mam ani grosza xD I dobrze mi się z tym żyje bo nikt sie nie podlizuje żebym mu coś postawił, nikt nie wyłudza a ja sam od siebie jak nikt na mnie nie naciska potrafię zrobić gest i coś dać bez głupiego upominania, że kiedyś coś komuś dałem i chcę teraz to samo. Z forsą nie należy się afiszować jeden gościu u nas w pobliskim mieście stracił życie bo za mocno się chwalił, że wygrał 80 tysięcy. Ale jeśli ktoś jest też przy forsie to biednego niech nie udaje tylko zachowuje się normalnie :p Ja tam nie narzekam na brak kasy ale też nie pokazuje, że mam jej dużo :p Tak mnie rodzice nauczyli bo sami są nadziani ale za bardzo tego nie pokazują ale też nie marudzą, że mają mało.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 18-05-2010 21:04 - Edytowane przez olek_mi dnia 18-05-2010 21:04
#olek_mi - user - max%
Dużo jest takich ludzi. Nie tylko taki przypadek jest pospolity, potrafią oni również udawać rzekomo pokrzywdzonych przez los, choć wcale tacy nie są. Wydaje mi się, że tacy ludzie nie zdają sobie sprawy, że inni mogą mieć od nich gorzej.

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 18-05-2010 21:14
#Blade - user - max%
Również mam taką osobę w rodzie. Wiele zarabia jako architekt, jego żona jest dentystką a nawet długów wobec rodziny nie oddał gdyż mówi że ciągle nie ma pieniędzy. A wcześniej żebrał o pieniądze, utrzymanie a teraz się wypiął i nikomu nie chce pomóc, nawet gdy kuzyn chciał u niego przenocować w warszawie gdzie studiuje to również się na to nie zgodził choć u nas tygodniami potrafił przesiadywać. Myślę o takich że nie mają za grosz wstydu ale i tak kiedyś jeszcze takich bieda może spotkać no i wtedy się zobaczy jak będą skamleć.

--------------------
Dodane: 08-09-2010 00:46
Ja mam takiego kolesia co prawko ma nieco ponad rok a zaliczył już dwa całkiem drogie auta. Teraz jeździ Fordem Mondeo z 2002 roku chyba, jak łatwo się domyśleć takie auto nie kosztuje kilka stów tylko kilka tysięcy...a jak przychodzi na imprezę (czyt. domówki) to nie przyniesie flaszki (wódki) tylko jakieś wino roboty dziadka...bo narzeka że nie ma kasy.

--------------------

Dodane: 26-09-2010 13:06
Skąpe dusze - świetny nazwa tematu. Tak, spotkałem się z takimi osobami, ciągle się z nim spotykam. Uważam, że ich jedynym celem jest skąpstwo same w sobie. Nie chcą dzielić się z kimś swoimi pieniędzmi, nawet w postaci materialnej, Oczywiście potępiam takie zachowanie, bo jest obrzydliwe. Nigdy nie zwracam uwagi na opinię ludzi, czy wydaję dużo czy też mało. Nie jestem skąpy ani też nie wydaję wiele kasy. Zachowanie takie "skąpe dusze" wynika z tego, że takie osoby chcą jak najmniej wydać, a jak najwięcej zyskać poprzez obłudę.

--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.

Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski

"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 26-09-2010 15:24
Ja też spotkałem się z taką osobą. Ba, jest moim ojcem! Od wielu, wielu, wielu, bardzo wielu lat pracuje za granicą. Tak długo tam pracuje, że straciłem rachubę. To że ma kasę, to każdy wie, ale na nic w domu nie łoży, zero rachunków, może sporadycznie, trzęsie go gdy trzeba wyłożyć 'geldu' na remont lub coś podobnego. Jego jednym z większych wydatków było kupno samochodu, na którego ciągle wydaje :p To jest prawdziwa skąpa dusza, mimo że ma kasę, to i tak szuka jakiś dotacji, dodatków itp. Ja o nic nigdy go nie prosiłem, ale fakt że dzięki niemu zarobiłem trochę kasy pracując z nim za granicą, nie ujmuje mu z tego, że jest bohaterem tytułowym tego tematu :)

Dodane: 14-10-2010 15:11
#Pepe - user - max%
Nie przypominam sobie na tą chwilę bym miał do czynienia z takimi skapymi duszami, po prostu cenią pieniądz za wszelką cenę, tacy są :p

--------------------
iSayumi
Dodane: 14-10-2010 15:14
#kordos - user - max%
Pepe napisał/a:
Nie przypominam sobie na tą chwilę bym miał do czynienia z takimi skapymi duszami, po prostu cenią pieniądz za wszelką cenę, tacy są :p

ja się spotkałem może nie z takim przypadkiem, ale ze swoistym paradoksem tzn. ludzie mieli jakieś kredyty do spłaty, wciąż było narzekanie na zarobki i że mało kasy i co widzę... nowy samochód sobie kupili. [oczy] WTF?

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online