Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:18
OnLine: 90, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Pamięć o zmarłych
Dodane: 12-04-2010 15:21
#olek_mi - user - max%
O zmarłych albo mówi się dobrze, albo nie mówi się wcale. Świetny przykład mamy teraz. Lech Kaczyński za życia przez wszystkich obywateli szykanowany, a po śmierci zaczął się jego kult, mają nawet stadion narodowy nazwać jego imieniem. Czy to nie jest hipokryzja z "naszej" strony? A wy jak mówicie o zmarłych, szukacie w nich tylko dobrych cech i wręcz demonizujecie ich?

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 12-04-2010 15:26
#Mattiz - user - 90%
Ja o zmarłych zazwyczaj nie mówię nic. Wolę milczeć, uważam że tak jest lepiej z mojej strony. A co do obecnej sytuacji to większość polaków jeździła po Lechu, wyklinała go itd a teraz prawie wszyscy płaczą, wspominają... To nie ma sensu, z jednej strony dobrze że już mało osób o nim nie mówi, ale z drugiej strony to przesada... Stadion narodowy jego imieniem? Bez przesady... A co on takiego dla kraju zrobił żeby stadion nosił jego imię? Głupota jak dla mnie.

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!
Dodane: 12-04-2010 15:27
Czy to nie jest hipokryzja z "naszej" strony?
Osobiście uważam że nie. Czy jest teraz czas aby mówić co złego Kaczyński zrobił jako prezydent? Nie sądzę. Czemu to miałoby służyć? Za jakiś czas gdy kraj się otrząśnie można będzie racjonalnie ocenić jego służbę. Jeżeli teraz mówi się o nim dobrze jest to jak najbardziej naturalne. Bo po co dobijać naród, bliskich, mówiąc że nasz prezydent był zły?

Sam jestem zdania że o zmarłych powinno się pamiętać przede wszystkim te dobre rzeczy. Przecież oni już odeszli i już nam krzywdy nie zrobią...

--------------------

Dodane: 12-04-2010 15:32
#Heliaze - user - 100%
O zmarłych powinno mówić się dobrze, no może z wyjątkami,denerwujący jest fakt że Lech Kaczyński zazwyczaj był uważany za tego złego, nie wiem dlaczego duża część Polski nie przepadała za nim, dopiero teraz po tak tragicznej katastrofie każdy wypowiada się o jego osobie w samych superlatywach.
Każdy może sobie powiedzieć jak ja bym był prezydentem to bym sprawował ten urząd zdecydowanie lepiej, ale prawda jest taka że państwa w kilka lat się nie zbuduje.
Jeżeli chodzi zwykłego przeciętnego człowieka to ludzie powinni starać się wymienić tylko jego dobre strony.
Co innego dla przykładu z np: seryjnymi mordercami jego znajomi mogą powiedzieć że kiedyś ten morderca był inny, ale to bez sensu.

Dodane: 12-04-2010 15:37
#Pepe - user - max%
Ja tam staram się szukać dobrych stron w człowieku który właśnie umarł . W sytuacji gdzie zmarł Lech Kaczyński,nie było jakiegoś nagłego polubienia go,ani nie byłem i nie jestem manipulowany przez media. Po prostu umarł człowiek ,dużo ludzi . O zmarłych jakoś wspominać nie muszę,bo z rodziny to na razie zmarł mi tylko ojciec,ale to inna sprawa,a innymi nie chce mi się przejmować.
Z reguły o bliskich powinno się pamiętać i raczej wybaczać błędy z przeszłości . Kto wie może temu komuś,gdzieś tam takie przebaczenie pomoże .

--------------------
iSayumi
Dodane: 12-04-2010 15:40
#by_black - systemadmin - max%
Ja mam inny pogląd, albo mówisz prawdę, albo nie mówisz wcale, bo dla mnie to absurd by mówić o kimś dobre rzeczy po śmierci, skoro kładłem na niego h zza życia. Czy to prezydent czy to mój jakiś kolega czy ktoś z rodziny, zawsze będę mówił co o nim myślę, nawet jak będę uważał że cieszę się że padł i nie powstanie, a powered mu nie pomoże.

--------------------
Dodane: 12-04-2010 17:46
#Cyrus - user - max%
O zmarłym nie powinno się na pewno mówić źle w obecności rodziny... chyba, że sama rodzina po nim jedzie to już nie ma co kryć się ze swoimi odczuciami :p

Sytuacja Lecha? Nie róbmy z niego bohatera, ale także nie jedźmy po nim jak po szmacie. Takie jest moje zdanie. Niektórzy na tym forum chyba odczuli, że ja próbuję zrobić z niego super mana... nie, ja chciałem żeby oddano mu należyty szacunek, bo nie na co dzień ginie nam prezydent. Również uważam, że żałoba po nim jest zdecydowanie za długa! 3 dni w zupełności by wystarczyły.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 12-04-2010 17:57 - Edytowane przez Chip00 dnia 12-04-2010 17:57
#Chip00 - user - 90%
O Lechu jak dotąd, od jego śmierci nic nie powiedziałem, bo nie widzę sensu. Nie był ani specjalnie wybitny, ani też jakiś straszny. Wole go od np. Wałęsy jako prezydenta. Czy mówię coś o zmarłych? Raczej wyrażam swoje zdanie, nie koloryzuję po śmierci, jak to niektórzy moi znajomi z Majkelem Dżeksonem (nagle mu się znalazło tyyyyyleeee fanów). Nie mam nic przeciwko stadionowi jego imienia, dzięki temu zapamiętamy tą tragedię.

Czy to nie jest hipokryzja z "naszej" strony

Niekoniecznie. Wiele z tych ludzi, którzy płakali za prezydentem, stali przy jego trumnie itd., naprawdę żałuje i robiła to jako "akt przeprosin". Bo Kaczyński złym człowiekiem nie był. Nie wszyscy od razu są dziećmi psychozy masmedii bądź osobami, którym nie zależało na prezydencie...

Niemniej żałoba nikogo nie wskrzesi. Trzy dni w zupełności by wystarczyły. Nie wspomnę już o psychozie w mediach, kulcie Lecha.

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 12-04-2010 18:14
#pacin - user - 90%
Z mojego małego doświadczenia wiem że żaden polityk nie był kochany. Zawsze znalazł się ktoś kto zmieszał go z błotem. Jeśli L. Kaczyński nadal by żył to w wyborach na prezydenta faworyzował bym go. Dlatego iż on jedyny wydawał się godny zaufania, jednak nikt nie jest idealny i ma swoje za uszami.
Tragedia nie dotyczy wyłącznie prezydenta, o którym jednak najwięcej się mówi, lecz wszystkich tych którzy zginęli w tej katastrofie. Prezydent w kraju znaczył najwięcej bo on był jej głową o najważniejszym przedstawicielem. Nie sądzę jednak że ludzie specjalnie zapominają o innych ofiarach.

--------------------
Dodane: 12-04-2010 18:19
#manfred - user - 60%
Ja także nic nie mówię. No a teraz powiem, robił wiele rzeczy źle, ale przecież, żeby był takiej wysokiej rangi obywatelem musiał na to napracować i tutaj powiem, że wniósł wiele dobrych zmian w państwie, jak i tych złych. Trwał w swoich przekonaniach. Jednakże nie podobały mi się jego rządy nie zaprzeczam.

Teraz pytanie do większej części naszych dorosłych obywateli Rzeczpospolitej Polskiej, głosowaliście najpierw na Lecha, a potem narzekacie?

--------------------

Dodane: 12-04-2010 18:24
#Lunatic - user - 40%
Akurat mowa o hipokryzji jest chyba największa w przypadku Katolików :p Taki może sobie pomyśleć, że dana osoba patrzy na niego z góry i dowiaduje się co o niej myśli ^^ Tak jest pewnie w wielu przypadkach, na pewno nie w każdym. Ale osobiście nie mam takiego zachowania, bo nie ma sensu nagle mówić o samych zaletach, w końcu nikt nie jest idealny i chociażby dlatego. W przypadku bliskich z rodziny (po ich stracie) podczas pogrążenia w żalu jest takie uczucie, że uświadamiamy sobie dlaczego i jak bardzo nam jej brakuje, z jakiego powodu była dla nas ważna, co i ile wnosiła do życia, więc pewnie dlatego umysł doszukuje się tych dobrych stron.
A co do Lecha Kaczyńskiego to Ci ludzie, którzy zachowują się rzeczywiście tak idiotycznie są jak chorągiew na wietrze, zmieniają swoje zdanie zależnie od sytuacji. Być może ludzie tak się zachowują na pokaz, "bo tak wypada", albo nie mają jakichś swoich zasad i niczym się nie kierują. To jest naprawdę dobry przykład, ludzie doceniają go dopiero po śmierci, okazują szacunek, a dzień przed wypadkiem są w stanie mu go życzyć.

Dodane: 12-04-2010 18:51
#Paw100 - user - 30%
Racja,Lech Kaczyński nie był super prezydentem ale nie był też takim okropnym.
Jemu też nie było łatwo być prezydentem, to też był człowiek jak my i może tego nie zauważamy, ale on naprawdę się starał.
Jedno jest pewne, Lech Kaczyński był dobrym człowiekiem, patrioto który kochał swój kraj i jak mógł to się starał bo przecież nie od razu Rzym zbudowano.
Straciliśmy nie tylko prezydenta, ale również dużo innych ważnych osób i Polska tak szybko się nie podniesie, więc powinniśmy wspominać sobie te ich dobre cechy.

Dodane: 12-04-2010 18:57
#manfred - user - 60%
Paw100 napisał/a:
Straciliśmy nie tylko prezydenta, ale również dużo innych ważnych osób i Polska tak szybko się nie podniesie, więc powinniśmy wspominać sobie te ich dobre cechy.

O właśnie zapomniałem o tym wspomnieć. Prezydent jest wielką stratą dla narodu, ale równie wielką stratą jest każdy inny człowiek, który tam zginął i przepraszam, że o nich nie wspomniałem.

--------------------

Dodane: 12-04-2010 19:02 - Edytowane przez kordos dnia 12-04-2010 19:04
#kordos - user - max%
Ja nie zgadzam się z tym powiedzeniem, że o zmarłych powinno mówić się dobrze lub wcale bo... to dla mnie głupota po prostu. Jeśli ktoś za życia był śmieciem (i nie mam na myśli prezydenta Lecha Kaczyńskiego, tylko przykładowych złoczyńców), to sama śmierć nie robi z niego bohatera, bo umrzeć potrafi każdy, za to nie każdy potrafi żyć i dać żyć innym. O zmarłych mówię tak, jak mówiłbym za ich życia - czyli nie koloryzuje i nie tuszuje prawdy, nie omijam niewygodnych faktów by wpasować kogoś we wzór cnót wszelakich, ponieważ jest to zwykłe kłamstwo to raz, ktoś kto nie był takim wzorem za życia na jego miano po śmierci nie zasługuje - to dwa i na koniec takie postępowanie uwłacza ludziom naprawdę wartościowym kiedy kogoś niegodnego stawia się w ich gronie... a poza tym przez robienie takiej otoczki tworzą się jakieś fanatyczne brednie - ze zwykłego człowieka ludzie boga kreują.. nie chcę do tego dopuścić.
To jak żyjemy nie ulegnie zmianie kiedy umrzemy.
Poza tym takie "mówienie dobrze" to taż w pewnym stopniu tuszowanie historii - pomyślcie, czego byśmy się uczyli jakby o każdym zmarłym przywódcy mówiono tylko dobrze... dlatego myślę, ze obiektywną i rzetelną ocenę L. Kaczyńskiego będą mogły wydać dopiero przyszłe pokolenia, a my nie powinniśmy im tego utrudniać poprzez zmienianie faktów.

Dodane: 12-04-2010 20:48
#Zuza - user - max%
Ja nie mówię źle o zmarłych, bo nie tak mnie wychowano. Jeżeli uważam, że nie zasługuje na wychwalanie z mojej strony to w ogóle się nie wypowiadam. Co innego za życia. To co polska teraz odwala jest totalną hipokryzją, zwłaszcza dzieci nk, które wstawiały po 4395793845 demotów dziennie na temat Kaczyńskiego, a teraz wielcy patrioci. Jednak wolę to przemilczeć, bo już się raz na ten temat wypowiedziałam i nie zamierzam się powtarzać.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 12-04-2010 20:55
#carlos22 - user - 20%
O zmarłych najczęściej nie mówię nic złego, chyba, że mam do czynienia z przypadkiem tak skrajnym i klarownym, że można go oceniać tylko jednoznacznie (Hitler, Stalin).

Co do prezydenta Kaczyńskiego, nie przepadałem za nim. Często nie zgadzałem się z jego decyzjami, nie rozumiałem czemu wchodził w czyjeś kompetencje. Mimo wszystko, czuję jakąś pustkę po nim, coś jakby się we mnie zmieniło. Gdy tylko spojrzę na czarno białe zdjęcie, na którym obejmuje swoją żonę, pierwszą damę, Marię, nie mogę wytrzymać. Głęboko się wzruszam, czasem nawet ronię kilka łez. Możecie mi wierzyć lub nie, ale po tym jak zmarł na prawdę patrze na niego inaczej.

Dodane: 13-04-2010 22:26
#Bociak - user - max%
Ja choćbym nie wiem jak kogoś nie lubił, zaraz po śmierci unikam szczerego wypowiedzenia się na temat zmarłej osoby. Otóż, żal mi jego bliskich i rodziny, jednak w tym wszystkim nie można posunąć się do przesady. Może i Lech nie był aż taki straszny (choć dobry też nie), to jednak ze względu na śmierć nie powinno się robić z niego bohatera. I wspomnę o jeszcze jednej ważnej sprawie, natomiast o śledztwie. Podobno jakiś człowiek, wypowiedział w telewizji zdanie podobne do damianero, w którym przypuszczał, że to na rozkaz Kaczyńskiego pilot wylądował w lesie. Tu jednak padły słowa "uszanuj zmarłych w tej katastrofie". A po pilotach już można jechać? Żal słów na ta sprawę...

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 13-04-2010 22:57
#Blade - user - max%
Mówi się, że nie wypada źle mówić o zmarłych, jednak ja wśród znajomych otwarcie mówię o tym co mi się w Lechu Kaczyńskim nie podobało, a za co go ceniłem bo ogólnie był człowiekiem poczciwym. Podobnie było o kumplu który popełnił samobójstwo, a co mam ukrywać skoro go nie lubiłem i potępiam to, co zrobił.

--------------------
Dodane: 13-04-2010 23:16
#enigma - user - max%
Dzisiaj na religii ten temat został poruszony.Nasz katecheta mówił, że w radiu też mówili, że Ci wszyscy którzy źle mówili o Lechu i naśmiewali się z niego, w tej chwili powinni milczeć. Ja popieram te słowa, bo teraz pod publikę każdy nagle zaczął lubić Kaczyńskiego. Ja tam nie przepadałem za nim, ale nie doszukiwałem się dziury w jego toku myślenia. Chociaż nie lubię w ogóle mówić o osobach zmarłych, dlatego też staram się nie mówić nic na jego temat.

Dodane: 14-04-2010 15:43
#Cyrus - user - max%
Teraz się też zrobiła taka sytuacja, ze Lecha chcą gdzieś chować, gdzie nie powinien spoczywać i będzie trudno go wychwalać. Bo ja na przykład nie widzę żadnego powodu by pochowali go na Wawelu więc muszę powiedzieć, że nie był aż tak wybitny. Czy to jest tak, że źle mówię o nim, może trochę, bo cała sytuacja mnie irytuje.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online