Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 22:26
OnLine: 76, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: 7 grzechów głównych...
Dodane: 03-04-2010 20:21
#olek_mi - user - max%
Pycha, Chciwość, Nieczystość, Zazdrość, Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, Gniew, Lenistwo. Który z tych grzechów jest najbardziej adekwatny do Ciebie? Jak wiemy nikt nie jest idealny i ma swoje słabości..a może właśnie uważasz, że nie popełniasz takich grzechów w takim bądź razie ciebie tez zapraszam do dyskusji, możesz nam powiedzieć jak się powstrzymujesz? ;)

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 03-04-2010 21:28
Lenistwo
Zdecydowanie to :d Jestem leniem patentowym :) Jest to straszna wada...ale ja sobie z nią radzę. Nie do końca jest tak że nie chce mi się czegoś robić. Czasem bywa tak że bym to zrobił, ale akurat ktoś mi każe coś zrobić i moje chęci uciekają :( Nie na widzę jak ktoś mi rozkazuje :(

--------------------

Dodane: 03-04-2010 23:32
#malpex - user - max%
Tak zdecydowanie Lenistwo, bardzo na to cierpie :p ale jak juz musze to robie i rzadko zdarza mi sie zrobić coś wcześniej niz na ostatnią chwile. Zawsze sobie powtarzam ze to ostatni raz i nastepnym razem zabiore sie za moje obowiązki wcześniej ale potem mi sie nie chce :p

--------------------

-------------------------------

Dodane: 03-04-2010 23:43 - Edytowane przez kordos dnia 03-04-2010 23:44
#kordos - user - max%
Lenistwo, Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, Nieczystość (chyba tylko ja się przyznam :p ) i czasem Pycha - to są moje słabości, jednak nie przejmuję się tym, bo nikomu tym krzywdy nie robię, nie to co Zazdrość, Gniew czy Chciwość... ale i tak ja grzeszny będę się smażyć w ogniu piekielnym [placze] :d

Dodane: 04-04-2010 00:00
#Zuza - user - max%
Do mnie także najbardziej pasuje lenistwo. Nie raz mi się tak wszystkiego nie chce, że mogłabym siedzieć przed kompem i nic nie robić, albo łazić gdzieś ze znajomymi, a pomagać nic. Jednak nie jestem w 100% leniem, bo często coś robię pożytecznego sama z siebie. Poza tym to czasem nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu xD

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 04-04-2010 00:09
#JCD - user - max%
1.Pycha? - to jest grzech? Pfff jakaś miernota to wymyśliła
2.Chciwość? - tak, chce mięć ciągle więcej i 99% ludzi, którzy o chciwości mówi nie jest inna. Więc to chyba normalna kolej rzeczy.
3.Nieczystość? - WTF? Ja się myje :| w dzisiejszych czasach o higienę trzeba dbać, może kiedyś to było adekwatne.
4.Zazdrość? - Niee, a dlaczego? Patrz pkt 1 :p
5.Obżarstwo? - no to na pewno, jak tylko się do USA przeprowadzę
6.Gniew? - a to moja wina, że wszyscy mnie wk*rwiają?
7.Lenistwo? - to po prostu niechęć do podejmowania zbędnego wysiłku (można to podciągnąć pod roztropność), czasem się wyrywa spod kontroli ale to wyjątki :p

Super, jestem praktycznie bez grzechu :d A jak ktoś się uprze to po prostu czepia się i naciąga na siłę fakty przeciwko mnie [yyy] xD

--------------------

Dodane: 04-04-2010 16:59
#by_ikar - systemadmin - max%
No nieźle #JCD sam bym tego lepiej nie napisał xD A jeżeli ktoś nie wierzy w te grzechy? Morderstwo jest grzechem, gwałt jest grzechem. Ale żeby zazdrość, pycha, chciwość, gniew? Nie dość że kościół reguluje naszą seksualność to i jeszcze nasze uczucia :| emocje są jak pogoda, zmienne i nie jesteśmy w stanie nad nimi zapanować.

Jeżeli by przyjąć że wierzę w te brednie, to zdecydowanie lenistwo i obżarstwo. Ale chyba każdy lubi dobrze zjeść, no może nie każdy, są tępe laski i tępi faceci co się lansują na najchudszych ludzi, żeby być w centrum uwagi podczas omawiania anatomii, głównie szkieletu, ludzi na biologii.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 06-04-2010 11:07
#malpex - user - max%
No to prawda ze można uważać to za łagodne grzechy czy przewinienia w porównaniu do gwałtu czy morderstwa. Ale trzeba zauważyć ze 10 przykazań jest chyba ważniejszych niż 7 grzechów a tam jest powiedziane Nie zabijaj, nie cudzołóż.
Ja nie mowie ze trzeba przestrzegać wszystkich 7 grzechów głównych, ale jednak nawet nie patrzeć na to co mówi kościół to człowiek wie ze nie powinno sie zachowywać pysznie, czy zazdrościć wszystkiego co mają inni, a zazdrość bardzo często moze prowadzić dalej do kradzieży czy gniewu bo on ma coś czego ja nie mam a chce miec. Można nie traktować tego w kategorii grzechu ale jednak sa jakieś zasady etyki jak powinno sie postępować a jak nie.
Według mnie takie cechy jak pycha, zazdrość czy gniew to nie świadczą najlepiej o człowieku.

--------------------

Dodane: 07-04-2010 23:51
#Macias - user - max%
Ogólnie większość grzechów głównych popełniam, bo jestem normalnym człowiekiem, grzesznikiem.. xD Jako że nie jestem perfidną i zołzowatą osobą, to gniew bym odrzucił jako pierwszy. Zadko kiedy się z kimś kłócę, jestem zrównoważony xD Chciwość, chciwość.. Przyznam że ten grzech mnie lubi, bo naprawdę lubię posiadać i kupować masę rzeczy xD Co do nieczystości, to przynajmniej raz na kwartał się myję, także względnie czysty jestem xD Zazdrosny jestem, ale do pewnego stopnia nie uważam tego za grzech jakiś wielki.. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu to ja :d A mój jakże boski wywód skończymy na lenistwie, a jako że jestem leniwy to nie chce mi się więcej pisać więc na tym zakończę posta xD

--------------------
Dodane: 08-04-2010 23:42
#Chip00 - user - 90%
Ale chyba każdy lubi dobrze zjeść, no może nie każdy, są tępe laski i tępi faceci co się lansują na najchudszych ludzi, żeby być w centrum uwagi podczas omawiania anatomii, głównie szkieletu, ludzi na biologii.

Oj, nie generalizuj, każdy jest inny. Ja wgl. nie przepadam za jedzeniem, bo po prostu większość rzeczy mi nie smakuję. Oczywiście lubię czasem zjeść kawał mięsa, ciasta itd., ale ogólnie nie jest to dla mnie specjalna przyjemność. Najczęściej jem, gdy jestem mocno głodny. Gdyby mógł nie jeść bez żadnych konsekwencji to bym nie jadł.

Właśnie, nie powiedziałbym, że te wszystkie grzechy to nie grzechy. Grzech jest pojęciem bardziej religijnym, więc trudno to tak nazwać. Bardziej bym to określił jako siedem słabości ludzkich. Bo jakby nie patrzeć każdy z nich przedstawia jakby "nadmiar czegoś". Pycha - to nadmiar dumy. Sama duma jest czymś dobrym, ale po przekroczeniu pewnej granicy robi się czymś złym. Chciwość - chęć rozwoju jest dobra, ale to jej przekroczenie. Zazdrość, obżarstwo itd. - to samo. Problem pojawia się tu, że każdy sam sobie wystawia odpowiednią "granice". Nikt mi nie wmówi, że tłusta, pyszna, zarozumiała, chciwa, zboczona, gniewna, leniwa osoba jest odbierana pozytywnie. A więc są to, może nie grzechy (jak kto woli), ale na pewno słabości ludzkie. Ustalił je Kościół, ale moim zdaniem są dość trafne - prawie wszystkie zła ludzkie biorą się właśnie z tych siedmiu cech. Jeśli chodzi o mnie, mam wszystkie te słabości po trochu, poza nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu.

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

AIZEN-SAMA-CHAN! <3
Dodane: 09-04-2010 23:33
#Darknes - user - max%
Każdy mi się chyba zdarzył ale najbardziej pasuje do mnie Lenistwo xD Niestety ale straszny leń ze mnie, dosłownie nic mi sie nie chce xD
A i powiem taką ciekawostkę, że w FMA homunkulusy miały imiona grzechów głównych :p

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 09-04-2010 23:55
#Cyrus - user - max%
No do mnie pasuje lenistwo i gniew :d Lenistwo bo jestem strasznym leniem... uczę się dosc dobrze więc mama ode mnie więcej nie wymaga... przez co praktycznie swój czas poświęcam na przyjemności, jakiś trening w koza, no i kompa oczywiście.
A gniew dlatego, że ostatnio często się denerwuje. Siostra podrosła do takiego wieku, że jak czegoś nie dostanie to płacze przez godzinę, a mnie kur*ica bierze. I co tego, że mogę się zamknąć w pokoju jak i tak te wrzaski i płace słychać :/ I jak tu się uczyć albo odprężyć? Oczywiście nie jestem zły na siostrę bo nie mogę jej winić za jej wiek... ale po takim godzinnym płaczu jestem nabuzowany tak, że jak ktoś mnie wkurzy to jest ostro :p

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 10-04-2010 00:13
#Blade - user - max%
Uważam raczej to za cechy które są w każdym z nas, nikt się ich nie pozbędzie, taka ludzka natura. Co prawda, w niektórych przeważa jedna, w niektórych druga, jedni są z natury leniwi, inni chciwi. Ja natomiast mam po trochu chyba z każdego, gdy jestem zmęczony raczej robię się leniwy, jak na czymś mi zależy, robię się zazdrosny i chciwy, gdy się zezłoszczę naturalnie że wstępuje we mnie gniew, jestem okropnie głody to nie powstydzę się obżarstwem, nieczystość-kto o czymś takim nie myślał, niech pierwszy żuci we mnie kamieniem, pycha-też się czasem przydaje.

--------------------
Dodane: 10-04-2010 12:53
#Bociak - user - max%
Oczywiście że pierwsze co nasuwa mi się na myśl to lenistwo. Często mnie dopada, np. dziś. Potem gniew... i tutaj muszę wytknąć pewną nieścisłość. Wielu "bogobojnych" ludzi w piśmie, jak i sam Jezus (przykładem sytuacja w świątyni gdzie powywracał stoły) wykazywało ten "grzech" i jakoś potępieni nie zostali. Z resztą Bóg również był nie raz wściekły na Izraelitów, więc jaki dawał przykład? Kolejny dowód że Biblia to bzdura.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 10-04-2010 13:02
#pacin - user - 90%
Aż wstyd się przyznać ale oczywiście lenistwo. No niestety szkoła tak na mnie działa że wszystkiego mi się odechciewa. Na drugim miejscu jest zazdrość, która czasami mnie dopada, ale szybko przechodzi. No cóż, staram się naprawiać błędy i ulepszać swoją osobowość. :d

--------------------
Dodane: 10-04-2010 13:21
Znaczy to jest tak, że te grzechy po prostu prowadzą do innych, jak wymieniliście, np. gwałt, czy morderstwo. Nierzadko przecież słyszy się o morderstwie z zazdrości o coś, zazdrość może prowadzić np. do kradzieży, a nieczystość (lub bardziej podoba mi się angielskie określenie, czyli lust, co może też znaczyć pożądanie) prowadzi do gwałtu. Lista też nie jest bez znaczenia, bo jedno prowadzi do drugiego, a zaczyna wszystko się od pychy, czyli od myślenia, że "jestem lepszy niż inni", a pamiętać należy, że tak samo myślał Lucyfer i to doprowadziło do jego upadku. Ale nie jestem taka bezkrytyczna, osobiście wyrzuciłabym z tej listy gniew, bo są w Biblii cytaty potwierdzające, że gniew to tylko uczucie i lepiej jest je wyzwolić, niż trzymać je w sobie, chyba, że chodzi o taki gniew bez powodu, bez opamiętania. A mój grzech? Walczę z zazdrością.

Częsty temat w sztuce, nawet w FMA przecież było 7 grzechów głównych. :p

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 10-04-2010 13:23
#manfred - user - 60%
3.Nieczystość? - WTF? Ja się myje :| w dzisiejszych czasach o higienę trzeba dbać, może kiedyś to było adekwatne.

Nie chodzi tutaj o higienę, a bardziej o nieczyste myśli i poczynania ;p.

Ja sam mam 2: Nieczystość i Lenistwo ;p

--------------------

Dodane: 10-04-2010 14:28
#enigma - user - max%
Pycha - z tym raczej problemów nie mam, jestem dosyć skromnym chłopkiem. :p , Chciwość - tu raczej też bez problemów, chciwy nigdy nie byłem, no chyba, że kogoś na prawdę bardzo nie lubie, Nieczystość - jo tam, to to już w ogóle jakiś żart :d , Zazdrość - moim zdaniem czasami nawet jest potrzebna, więc tego nie przestrzegam :d , Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu - jem umiarkowanie, żeby się najeść, czyli raczej nie grzeszę nie ? :d , Gniew - co do tego to raczej mamy mało do gadania, bo to ktoś nas do gniewu `prowokuje` przeważnie :) , Lenistwo - ojoj to grzesznikiem jestem cholernym, już wiem czemu nie chcę chodzić do kościoła. :(

--------------------
Dodane: 11-04-2010 01:22
#by_ikar - systemadmin - max%
manfred napisał/a:

Nie jesteśmy naszymi myślami, w przeciwnym wypadku większość z nas byłaby psychopatami.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 11-04-2010 09:58
#malpex - user - max%
manfred napisał/a:

No ale w nieczystości na pewno nie chodzi o higiene, tylko tak jak Kasia napisała o pożądanie. Tu niestety język polski nas trosze oszukuje.

--------------------

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online