Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:17
OnLine: 87, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Wikipedia vs Encyklopedia
Dodane: 29-06-2010 17:18
#Cheon - user - 90%
Ja na odwrót. Najpierw szukam na internecie, sporadycznie w książkach. Wikipedia vs Encyklopedia hmmm.. wikipedia nie zawsze prawdę ci powie, ale jest wygodniejsza. Ją wybieram.

--------------------

Dodane: 29-06-2010 17:42
#Sango - user - 100%
Ja lubię korzystać z Encyklopedii ale jest strasznie duuuuużo szukania,ale to nie zmienia faktu że i tak lubie,oczywiście korzystam też w Wikipedii,ale to tylko jak się spiesze w ciężkich sytuacjach

--------------------

Dodane: 22-07-2010 16:11
#Rothen - user - 10%
Moim zdaniem encyklopedia jest pewniejszym źródłem wiedzy niż wikipedia. Wiki tworzą tysiące wikipedystów a zdarzają sie i tacy, którzy psują czyjąś pracę i wtedy hasło jest błędnie sformułowane. Internet i Wikipedia wygrywają jednak w pojedynku ze zwykłą encyklopedią szybkością wyszukiwania informacji, mnóstwo linków w każdym z haseł itd. Często używam wikipedii, jestem nawet wikipedystą, jednak jeżeli piszę jakąś poważną pracę to sięgam do encyklopedii (Poza tym jestem molem książkowym, więc wolę szukac w książce niż w Internecie. ;) ).

--------------------
Dodane: 25-07-2010 20:32
#owerfull - user - max%
Cóż do encyklopedii często nie zaglądam bo mam internet no i tam jest Wikipedia(z której najczęściej korzystam).Jeśli chodzi o poręczność i szybkość dostępu to na pewno będzie to Wikipedia, a w encyklopedii jest rzeczywiście dużo szukania i lepiej nie warto tracić czasu i skorzystać z Internetu(np.z Wikipedii).
Ale wiadomo że na Wikipedii zdarzają się błędy i to czasem nie małe, ale wszystko raczej jest potem edytowane ;)

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 25-07-2010 20:36
#Rocky - user - 90%
Często korzystam z Wiki, ale jak szukam tam czegoś ważnego to sprawdzam też Encyklopedii bądź na innych stronach internetowych bo jak wiadomo na wiki można sie mocno przejechać przez co niektórych :p

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 27-03-2011 16:39
#Aero - user - 90%
Trudno mi powiedzieć gdyż korzystam z obu źródeł i zawsze wszystko się zgadza, a pożądana informacja jest prawdziwa, np coś do szkoły. Ale jeśli już mam wybierać to postawię na Wikipedię, bo wszystko jest łatwiutko znaleźć.

--------------------
Dodane: 27-03-2011 18:34
#Senae - user - 30%
Raczej jeśli już bym miała wybierać to wybrałabym Wikipedię bo po pierwsze wyszukiwanie informacji jest szybsze a wiadomości odświeżane na bieżąco. A w encyklopedii to wszystko zależy od wydania.

Dodane: 04-12-2011 00:54
#Ahalian - user - 80%
Ja również wybrałbym ciocię Wiki, ponieważ jest tam więcej informacji na dany temat, szybsze wyszukiwanie, i nie trzeba "przelatywać" całej książki by znaleźć hasło, którego szukamy. Ale są także minusy Wikipedii, a mianowicie są tam czasami dodawane nieprawdziwe wiadomości.

--------------------
Dodane: 14-12-2011 15:19
#Kyuubi - user - 70%
Wikipedia jest darmowa a za encyklopedię trzeba zapłacić.

Dodane: 24-01-2012 09:49
#DeaDMen - user - 90%
Ja wole wikipediie jest w niej wiele informacji których nie można znaleźć w Encyklopedii poza tym jest wygodniejsza nie muszę szukać 10 min jednej definicji no i Encyklopedie raz na kilka lat trzeba wymienić,a z Wikipedią takich problemów nie mam.Jedyny minus Wikipedii to jak dla mnie czasami dodawane nieprawdziwe wiadomości,ale jest to raczej rzadko.Wikipediia wygrawa pod prawie każdym względem.

Dodane: 07-05-2012 10:26 - Edytowane przez Byczusia dnia 07-05-2012 10:27
#Byczusia - user - 80%
Bez wahania muszę stwierdzić,że encyklopedia.Tam są suche fakty, w wikipedii kilkakrotnie trafiłam na to,że tam ktoś w artykułach na wiki pisał m.in. własne opinie.Przykładów nie pamiętam,bo są chyba już usunięte,ale były. Z resztą artykuł w wikipedii stworzyć może każdy i tam też znajdują się często głupoty. Encyklopedia jest napisana przez ludzi,którzy znają się na swej dziedzinie(cóż, na maturze z polaka miałam czytanie ze zrozumieniem nt. wiki). Encyklopedia jest bardziej wiarygodnym źródłem informacji. Aczkolwiek, często z wiki korzystam.

--------------------
Dodane: 21-05-2012 23:27
Wybieram ciocię wiki. C: Szukanie w encyklopedii zabiera zbyt wiele czasu, poza tym niestety nie ma w niej takiego zasobu informacji, co w wikipedii. A jak jakiś artykuł wprawia mnie w wątpliwości to patrzę na linki źródłowe i weryfikuję sobie. (:

Dodane: 22-05-2012 09:11
#JAROMIR - user - 80%
Jak większość tak i ja wybieram wiki jest lepsza ma więcej informacji , mniej szukania chociaż zdarzają się i tam błędy to jednak nie na tyle często żeby z wiki zrezygnować.

--------------------
"Czy postawiłbyś na jednej szali
życie Sasuke a na drugiej Konohę?
Naruto, wciąż żyjesz złudzeniami i marzeniami.
Są takie chwilę, gdy ninja musi podjąć bolesne decyzje..."

Itachi Uchicha
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online