Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:17
OnLine: 87, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Wikipedia vs Encyklopedia
Dodane: 03-04-2010 09:50
#olek_mi - user - max%
W dobie internetu ludzie coraz częściej korzystają z wikipedii, żeby znaleźć interesującą ich informację..zamiast tradycyjnie poszukać w domowej encyklopedii np. PWN. Każdy dobrze wie, że w tym pierwszym źródle tworzonym przez internautów można znaleźć takie bzdury, że to się w głowie nie mieści. Za to w drugim...jest za dużo szukania i wertowania kartek. Tak więc jak uważacie, które z nich jest lepsze, podajcie argumenty za i przeciw ;) ?

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 03-04-2010 11:05
#Cyrus - user - max%
Moim zdaniem najlepszym źródłem informacji jest interent (nie koniecznie wikipedia ;P) zamiast encyklopedii PWN. Po pierwsze, tak jak mówisz, za dużo wertowania :d Po drugi jak coś by było potrzebne do szkoły to trzeba przepisywać, a tak można wydrukować :d No i ostatni najważniejszy czynnik to najświeższe informacje. Encyklopedii nie kupuje się co roku :p Więc z czasem jest tam za mało informacji lub są one przestarzałe.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 03-04-2010 11:17
#Zuza - user - max%
Zależy czego się szuka. W internecie często można znaleźć okropne bzdury, a w encyklopedii jest to jednak zweryfikowane. Jeżeli chodzi o długość szukania to moim zdaniem kwestia wprawy. Na początku na pewno zajmie to dużo czasu, ale potem jak już się wprawi to jest coraz szybciej :p Jednak mimo wszystko ja jestem leniem i korzystam z internetu.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 03-04-2010 11:30
Jeśli potrzebuję jakiegoś hasła to moim głównym źródłem wiedzy jest wikipedia. Może i nie wszystkie informację tam zawarte są prawdziwe, lecz jeśli mam jakieś wątpliwości weryfikuję je na podstawie innych bardziej fachowych stron. Z takich papierowych encyklopedii to już nie korzystałem całe wieki...

--------------------

Dodane: 03-04-2010 17:04
#Bociak - user - max%
Obecnie częściej używam wikipedii, gdyż do prac domowych potrzeba szerszych informacji, niż te skrótowe, które mamy w encyklopediach. Do tego drugiego zaglądam wtedy, gdy nie mam neta, lub gdy mam wątpliwości co do wiarygodności internautów. A wiadomo że namacalnemu źródłu wiedzy można bardziej zaufać.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 03-04-2010 23:37
#malpex - user - max%
Oczywiście ze Wikipedia przeważa. Po pierwsze nie ma u siebie w akademiku zwykłej encyklopedi pwn ;p ale nawet jak bym miał to nie chciało by mi sie szukać wszystkiego czego potrzebuje. Wikipedia gwarantuje szybkość znalezienia informacji i wygode. Czasami naprawde zdarzają sie nie pewne info ale mozna poszukac także na innych stronach i wszystko sie wyjaśni. Nie powinniśmy do końca ufać Wikipedii, czasem warto sprawdzić dwa razy :)

--------------------

-------------------------------

Dodane: 03-04-2010 23:42
#Rademes - user - 30%
Jeśli szukamy czegoś w wikipedii albo w internecie to musimy uważać, bo jest tam pełno błędów chyba, że jest to stronka jakiegoś wydawnictwa itp. A w encyklopedii znajdujemy może nie tak szybko ale z ,, gwarancją jakości''.

Dodane: 04-04-2010 22:48
#kordos - user - max%
Jeśli szukam informacji, to pierwszy jest internet - w tym Wikipedia - jednak staram się sprawdzać informacje na jeszcze innych stronach, z ww powodu: w Wikipedii można znaleźć różne bzdury... jednak przeważnie wiadomo od razu, że coś jest nieprawdą (przykład http://pl.bleach....orra_Cifer ), poza tym Wikipedia jest zbiorem o wiele większej ilości informacji niż zwykła papierowa encyklopedia - tam jest wszystko, od ściśle powiązanych z nauka zagadnień, przez informacje na temat ulubionych zespołów, po opis bohaterów mangi (nawet taki jaki podałem u góry :p )

Dodane: 04-04-2010 22:56
Ja najpierw też szukam na internecie, niekoniecznie na wikipedii. Ale to nie znaczy, że nie cenię książek, chociaż encyklopedie nie są tak aktualizowane jak internet i nie mają tyle informacji, np. opisów filmów czy serii, czy poszczególnych książek nie znajdziesz. Warto zawsze patrzeć na wikipedii, czy podane są źródła, czy też nie, oraz jakim stylem to jest pisane.

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 04-04-2010 23:04 - Edytowane przez Macias dnia 04-04-2010 23:05
#Macias - user - max%
Dla mnie Wikipedia i internet wygrywają walkę z tradycjami. Encyklopedię ostatni raz w życiu trzymałem w rękach może kilka lat temu, a na wikipedię zdarza mi się zaglądać prawie codziennie, kiedy czegoś nie wiem lub kiedy muszę przygotować coś do szkoły. To samo tyczy się słowników online. Jakoś nigdy nie chce mi się wyciągać normalnego słownika i szukać. Wolę korzystać ze słowników internetowych.

--------------------
Dodane: 08-04-2010 17:48
#Karolex - user - 90%
W temacie akurat mogę się wypowiedzieć, bo wczoraj zawiodłem się na encyklopedii. Ja jestem za wikipedią i za internetem. Coby nie było w zwykłej encyklopedii popularnej nie znajdziemy wszystkiego. Trzeba ją wymieniać co kilka lat, a wiki jest aktualizowana codziennie. Internet jest poręczniejszy, bo można coś wydrukować czy klikając skrót klawiszowy szybko wyszukać potrzebną informację. Ale co zrobimy gdy zabiorą prąd?

--------------------
Dodane: 08-04-2010 18:04
#zadyma - user - 90%
Czy w zwykłej encyklopedii za długo się szuka? Wystarczy znać alfabet i jest git szukanie nie zajmuje mi nawet minuty.Prawda w necie szybciej znajdę świeższe info i generalnie to co mi jest potrzebne.W PWN znajdę tylko hasło Polska Dzielnicowa a w necie znajdę to co mi jest potrzebne np.zagrożenia zewnętrzne w Polsce dzielnicowej co jest dużym plusem dla neta.Ogólnie najpierw szukam w encyklopedii bo po drodze mogę znaleźć też inne ciekawe rzeczy, a jak nie ma tego w encyklopedii to szukam na necie.

Dodane: 08-04-2010 18:33 - Edytowane przez Chip00 dnia 08-04-2010 18:35
#Chip00 - user - 90%
Ja korzystam tylko z neta :p Nie mam chęci ani też cierpliwości do encyklopedii. W necie jest więcej informacji, które można szybko wyszukać. Bardzo rzadko się znajduję jakieś poważne błędy, a najczęściej są one do mało ważnych haseł. W razie wątpliwości można zweryfikować informacje na innych stronach. Nawet nie wiem czy mam w domu encyklopedie więc mówię stanowcze Internet>encyklopedia.

Jeśli szukam informacji, to pierwszy jest internet - w tym Wikipedia - jednak staram się sprawdzać informacje na jeszcze innych stronach, z ww powodu: w Wikipedii można znaleźć różne bzdury... jednak przeważnie wiadomo od razu, że coś jest nieprawdą (przykład http://pl.bleach.... ), poza tym Wikipedia jest zbiorem o wiele większej ilości informacji niż zwykła papierowa encyklopedia - tam jest wszystko, od ściśle powiązanych z nauka zagadnień, przez informacje na temat ulubionych zespołów, po opis bohaterów mangi (nawet taki jaki podałem u góry :p )

Po pierwsze Wikia to nie wikipedia. Po drugie nie wiem co Ci nie pasuje w tym artykule.

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 10-04-2010 13:24
#enigma - user - max%
Osobiście korzystam tylko i wyłącznie z internetu, ale nie koniecznie z wikipedii bo już było kilka razy tak, że nasza nauczycielka od historii krytykowała ten portal o niedokładne dane. :d Co do encyklopedii to wiadomo, że wygodniej poszukać w necie i głównie dlatego jej nie używam, no i do tego ograniczone zasoby informacji ma. :p Ja jednak jestem za internetem. :d

Dodane: 17-04-2010 13:20
#Darknes - user - max%
Oczywiście, że internet ja to nawet teraz lektury szkolne na necie czytam xD Prawie wszystko można znaleźć, z Wikipedii też korzystam ale na ślepo nie spisuje tego co tam piszą tylko jeszcze się upewniam czy to aby na pewno jest prawda xD Ogrom informacji jest spory tylko jeśli chodzi o przedmioty zawodowe to jest strasznie mało informacji więc trzeba sięgać po podręcznik.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 17-04-2010 14:39
#by_ikar - systemadmin - max%
Po pierwsze Wikia to nie wikipedia. Po drugie nie wiem co Ci nie pasuje w tym artykule.

Niestety wikia to wikipedia, jeden z projektów wikimedia. To tak dla uściślenia :)

Kto szuka w internecie? Sam szukam, ale potrafię szukać i w encyklopedii, ponieważ większość ma coś takiego jak skorowidz. Wyobraźcie sobie książkę o języku oprogramowania który ma przeszło 1000 stron, i szukasz jednego znaczenia, jak sobie poradzić z jednym znaczeniem? Osobiście wolę swoją książkę w tym wypadku, chociaż często muszę się wspomagać internetem i oficjalną dokumentacją, z prostej przyczyny, w jednej książce nie da się zmieścić wszystkiego, nie mniej jednak ludzie głupio kopiujący zadania domowe z internetu są słabi. Nie wiem jak w moich czasach kiedy chodziłem do gimnazjum, odrobilibyście zadanie czy mieli jakieś pojęcie o czymś. Używajcie wiedzy zawartej w internecie, ale z rozsądkiem i umiejętnie, a nie głupio drukować tylko wypracowania i nawet się przy tym nie spocić..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 31-05-2010 16:41 - Edytowane przez olek_mi dnia 31-05-2010 16:42
#olek_mi - user - max%
Mam dostępne obydwa źródła wiedzy i korzystam z nich zależnie od potrzeby i posiadanego czasu. Bez wątpienia najłatwiejszym i najszybszym źródłem informacji jest wikipedia. Ale co zrobić, gdy nie ma się dostępu do internetu, albo komputer jest wyłączony, a musisz niezwłocznie dowiedzieć się o jakiejś frazie? Pozostaje w tym wypadku Encyklopedia :) . Właśnie w taki sposób korzystam z obu zasobów informacji. Ciężko jest wybrać lepsze, bo Wikipedia jest uzależniona od internetu i bez niego wypada z gry, nie pomoże nam :p .

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 31-05-2010 19:45
#by_black - systemadmin - max%
Wikipedia jest dobra, ale tylko w tematach, gdzie pierwszy, lepszy idiota nie zna nawet jednego słowa z pierwszego zdania definicji, jednak jeżeli już są tematy, które są poruszane przez wszystkie warstwy społeczne to nawet niema co temu ufać. Druga sprawa, koloryzowanie biografii, nawet sami opisywani (politycy przykładowo) sami mogą o sobie pisać co im się żywnie podoba, dlatego zdecydowanie wolę stary, dobry PWN :p

--------------------
Dodane: 08-06-2010 09:42
#JCD - user - max%
Co do linku podanego przez Kordosa to sam kiedyś szukając tam wartościowych informacji trafiłem na artykuł żywcem z Nonsensopedii, ale widać że ktoś to zmienił i teraz wszystko jest ok.

Ja korzystam z wikipedii przeważnie, jak nie trzeba mi bardzo specjalistycznych pojęć. Jednak wiem, ze niektórym artykułom średnio można ufać, ale ich wiarygodność często podnoszą rożne odnośniki do wiarygodnych źródeł. Jak jest ich dużo to można być w sumie spokojnym :)

--------------------

Dodane: 17-06-2010 21:54
#Blade - user - max%
Korzystam z obu źródeł wiedzy. Ogólnie Wikipedia jest poręczniejsza, ogólnie internet to wielkie, wręcz nieskończone źródło wiedzy, choć można też podkreślić jak niektórzy pisali również źródło fałszu. Ogólnie odrabiając prace domowe czy też szukając jakiś informacji szukam najpierw w źródłach książkowych a gdy nie znajduję ich wystarczająco wiele, lub wcale to wtedy sięgam po te narzędzie znane internetem.

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online