Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:10
OnLine: 64, statystyki
index > Sport, Motoryzacja
Temat: Kulturystyka
Dodane: 13-03-2010 22:20 - Edytowane przez Kayleigh90 dnia 13-03-2010 22:33
#zabuza3 - user - 20%
Witam.Uprawiam ten sport od kilku lat i postanowiłem zamieścić ten temat właśnie tutaj,jak zostanie przyjęty nie wiem,myślę, że dobrze. Czy pamiętacie takie ikony jak Arnold Schwarzenegger,Franco Columbu?
Nawet Jean Claude Van Damme zwyciężył zawody kulturystyczne w Brukseli.
Mianowicie chodzi mi o to co myślicie o tym sporcie,zawsze są plusy i minusy,jak wszędzie. Przyznam,że moje zamiłowanie do tego sportu powstało także w wyniku zetknięcia się z Dragon Ballem,kiedy to miałem może z 8,9 lat. Pewnego dnia podczas oglądania tego anime zobaczyłem Vegitę i Piccolo (ich szczególnie lubię) powiedziałem sobie,że tak chcę wyglądać i mieć wielką siłę,poprosiłem więc ojca,żeby podszkolił mnie w tym sam kiedyś trenował na siłowni. Tak więc trenuję od 10 roku życia,a od 4 lat ostro i na poważnie,zaznaczam,że naturalnie,używam suplementów,zawsze ceniłem ciężką i uczciwą pracę. Jakie jest więc wasze zdanie ? Oto kilka filmów poświęconych kulturystyce: http://www.youtub...lPvids55Wc
http://www.youtub...L&index=18
http://www.youtub...7OpsW-35Yg
Pozdrawiam was wszystkich.

Dodane: 13-03-2010 23:13
Od razu zaznaczam że moje osobiste przypuszczenia mogą nie być do końca zgodne z prawdą. Osobiście nie podziwiam kulturystów, mało mnie ich życie i pasja interesuje. Sama sylwetka kulturysty skłania mnie do refleksji...czy ci ludzi aby nie przesadzają? Ich sylwetki niekiedy wyglądają gorzej niż tragicznie...I czy aby na pewno dysponują oni jakąś większą siłą? Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to bo nie mam żadnego znajomego co by tą dyscyplinę trenował.

I jeszcze na koniec chciałbym podkreślić rolę kobiet w tym sporcie. Nie wiem jak nazwać kobiety zajmujące się tym...wyglądają źle, fatalnie lub jeszcze gorzej...często przypominają facetów :(

--------------------

Dodane: 13-03-2010 23:19
#Macias - user - max%
Kulturystyka bardziej mi się kojarzy z hodowaniem ludzi, niż ze sportem. Idea jest niby fajna: świetne muskuły, piękny wygląd, dobra sprawność fizyczna... Jednak moim zdaniem faszerowanie się pigułkami i bieganie w obcisłych majtach pomalowany na złoto, to trochę chora sprawa..

--------------------
Dodane: 13-03-2010 23:37
#malpex - user - max%
Jakoś nigdy nie przepadałem za tym sportem. Dla mnie to jest juz przesada, wiem ze mozna dbać o sylwetkę i o mięśnie zeby były ładne, ale nie do aż takiego stopnia. Malowanie sie farbą, zakładania skąpych gatek i prężenie sie przed innymi jest dość dziwne.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 14-03-2010 09:27
#Cyrus - user - max%
#syngohana jakbyś obejrzał chociaż pierwszy filmik który on zapodał to byś zobaczył czy posiadają siłę ;P Koleś tam bez problemu, bez żadnej rozgrzewki podszedł i przestawił trochę samochód kolesiowi który nie mógł wyjechać xD
Co do samego sportu to podziwiam ich za ten upór... tyle czasu ile poświęcili na swoje zainteresowanie do tego sportu, tyle wyrzeczeń. To jest godne podziwu zapewne :d Dla mężczyzn ten sport, jeśli ktoś się interesuje, jest OK, ale kobiety odpadają... robią z siebie potwory, kobieta powinna być delikatna, a nie takim monstrum. Kobiety zdecydowanie NIE.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 14-03-2010 10:01
#zabuza3 - user - 20%
Właśnie,wielu ludzi uważa,że kulturystyka to hodowanie ludzi,zgodzę się z tym,że dzisiejsi kulturyści używają silnych środków(sterydów) takich jak metanabol,omandren itp. Niektórych właśnie takich można zaliczyć do hodowców własnego ciała,którzy nie mają zbyt wiele siły,ale my mówimy o ludziach którzy w życiu ciężko pracowali by osiągnąć wspaniałą sylwetkę i wielką siłę np. Franco Columbu,który bez problemu zrobił 10 a nawet 15 przysiadów z obciążeniem 220 kg. Ja nie nazwałbym tego brakiem siły, wręcz przeciwnie to wielka siła. A najważniejsza zasada o której wielu kulturystów zapomina jest prosta:
Trenując ćwiczysz umysłem,nie mięśniami,to umysł odpowiada za wszystko,on sprawia że podchodzisz pod ciężar i wykonujesz dokładne powtórzenia.

Wiadomość doklejona:
Aha może dla przykładu to jest zły sposób wykorzystywania środków(to już nawet nie są sterydy tylko olej wstrzykiwany domięśniowo zwany synthol jest on gorszy od sterydów.) http://www.youtub...BBWMRRWOrM
To najgorsze co może być.

Dodane: 14-03-2010 10:04 - Edytowane przez BialyTrufl dnia 14-03-2010 10:07
Wedlug mnie prawdziwa kulturystyka polega cwiczeniu bez pigulek.
Niby na poczatku masz lepszy efekt od kolegow, bo szybciej ci przybiera w lapie.
No ale wiaza sie z tym pewne konsekwencje, jak niewydolnosc serca na starosc.
10 lat to zbyt mlody wiek na uprawianie kulturystyki. Najlepszy to 16 kiedy jestes juz roche jestes wysportowany - twoje cialo przyzwyczailo sie do wysilku. Grales w noge, kosza, siatke, plywales, jezdziles rowerem itp.
W wieku 16 jestes przygotowany na przyjecie wstepnych cwiczen ogolnorozwojowych. Twoj ojciec gdyby o cibie dbal niepozwolilby abys trenowal od 10 roku zycia.
Najlepiej ogolnorozwojowe cwiczenia cwiczyc przez 2 lata. Po tym czasie bedziesz w stanie stwierdzic czy twoje cialo duzo odbiega od idealu. Moze nie masz predyspozycji do zostania kulturysta(nie potrafiles przez ostanie lata wytrwac przy sportowej diecie, stales sie chorowity itp).
W wieku 18, 19 lat to idealny moment zeby zaczac uprawiac kulturystyke na POWAZNIE. Twoje cialo ma pewne zarysy. Twoj kregoslup nie jest przeciazony, a co najwazniejsze twoje serce bedzie BIC JAK DZWON :d

ps. magnez trzeba uzupelniac xD
Czy Arnold nie zaczol cwiczyc w wieku 16 lat ??

Dodane: 14-03-2010 10:08
#Karolex - user - 90%
Ja podobnie jak poprzednicy nie jestem zwolennikiem kulturystyki. Ten sport kojarzy mi się z wielkimi facetami, jadącymi na sterydach wymalowanymi na biało. Wiem, że to jest stereotyp ale sam z niczego się nie wziął. Dobrze jest mieć ładną wyrzeźbioną sylwetkę, która będzie cieszyła oko. Ale to według mnie jest przesada. Kobieta mi tu już w ogóle nie pasuje.

Dodane: 14-03-2010 10:13 - Edytowane przez zabuza3 dnia 10-04-2010 21:36
#zabuza3 - user - 20%
Owszem pływałem,pływam do dziś,biegam,ćwiczyłem także sztuki walki takie jak kung fu,karate i nie narzekam na zdrowie wręcz przeciwnie czuję się świetnie,po za tym ja nigdy nie brałem sterydów pisałem powyżej,że używam suplementów takich jak gainery,białko,kreatyna.

Dodane: 14-03-2010 19:30
#enigma - user - max%
Nigdy nie fascynował mnie ten `sport`. Jedyne co ceniłem u tych ludzi, to podejście do sprawy, każdy tam tyle tyra (jeśli uczciwie pracuje na swoją sylwetkę), że to na prawdę jest godne podziwu. Strasznie dużo czasu muszą temu przeznaczyć, do tego diety nie diety, na prawdę dużo zachodu. No ale oglądając tych facetów wysmarowanych czymś i prężących się w gaciach, to odechciewa się nawet tej siłowni. :d

Dodane: 14-03-2010 19:50 - Edytowane przez kordos dnia 14-03-2010 19:53
#kordos - user - max%
Mnie także kulturystyka nie kręci, ale nie neguję tego (chociaż fakt - kulturystki mnie odrzucają samym wyglądem) - mam kolegę który nałogowo ćwiczy na siłowni, dosłownie nałogowo z tym, że stosuje tylko kreatynę i jedyny negatywny objaw jaki u niego widzę to to, że nie gada o niczym innym tylko o siłce.
Ćwiczenia są zdrowe, pożyteczne itp. jednak kulturyści często przesadzają i sami siebie szpecą, lepsze moim zdaniem jest ćwiczenie ogólnej sprawności fizycznej (jak choćby sztuki walki czy lekkoatletyka i gimnastyka) a nie rozwijanie jak największych mięśni - poza tym mam życiowy przykład, mój ojciec pracował od dziecka (wychowywał się na wsi itp.) i to tak bez taryfy ulgowej, teraz pracuje na budowie i często mi mówi, że przychodzą do nich tacy "pakerzy" a kilku godzin kopania rowów albo noszenia worków z cementem nie potrafią wytrzymać, a co dopiero tak kilka dni pod rząd, albo inny przykład - kolega, który ćwiczył na siłce (nie ten o którym mówiłem wcześniej, tylko inny) nie tak dawno poszedł na boks i... zrezygnował po drugim sparingu, był za wolny. ;)

Dodane: 14-03-2010 19:53
#Blade - user - max%
Powiem że lubię ćwiczyć no i spędzać czas na siłowni (jeśli mam ten czas i możliwości), lecz za kulturystykę bym się nie wziął, gdyż nie podobało mi się chodzenie jak napakowana rzeźba z każdym muskułem na wierzchu. Można poćwiczyć, by mieć w miarę zgrabną sylwetkę i utrzymać kondycję ale bez przesady. Do tego również jestem przeciwnikiem sterydów, ciężka praca daje satysfakcje no i zdrowie.

--------------------
Dodane: 14-03-2010 20:18
#Cyrus - user - max%
Fakt faktem gorzej wyglądają na tym ich "wybiegu" wysmarowani na błysk... i na dodatek w samych slipkach. Ale poza tą szopką, kiedy się nie napinają, mają bardzo fajne ciało i na pewno nie wstydziłbym się tak pokazać na plaży xD Albo w krótkim rękawku, kiedy to taki rękawek ledwo starcza na naszego bica :d

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 14-03-2010 20:38
#zabuza3 - user - 20%
To coś czym się smarują to specjalny olejek nadający połysk i przyciemniający kolor skóry,murzyni tego nie potrzebują oni to tylko połysk,ale fakt ja olejkiem bym się nie smarował,no ale światło lepiej pada wtedy.

Dodane: 15-03-2010 18:22
#songomat - user - 70%
Chodzę na siłownię i będę to robił ale zawodowym kulturystą nie chcę zostać. Chcę po prostu fajnie wyglądać i być silniejszy. Na razie jestem początkujący (1 rok stażu) ale mam dietę, trening i powoli odę do przodu, a za sterydy się nie zamierzam brać :d

--------------------
Dodane: 17-03-2010 18:44
#olek_mi - user - max%
Ostatnio w szkole byłem na "siłce" fajnie, że coś takiego nam udostępnili, bo zawsze to lepsze niż gra w unihokeja na wf-ie. Ale każdy dobrze wie że, aby miało to przynieść jakieś efekty to należy przestrzegać diety i ćwiczyć regularnie ;) .

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 17-03-2010 19:25
#Pepe - user - max%
Ja na siłowni byłem tylko kilka razy i to z bratem. On mnie namówił to poszedłem. Nie kręci mnie podnoszenie sztang czy wyciskanie. Wolę już sobie zagrać w nogę czy siatkę. Teraz co dzień mam wysiłek fizyczny,bo muszę śmigać po węgiel do piwnicy. Mało to daje ale zawsze coś. O wiele większe mięśnie mam na nogach,bo są one poddawane ćwiczeniom praktycznym. Dużo gram w piłkę,czasami nawet 4 razy w tygodniu nie licząc szkolnych wf'ów. Tam wybiegam się jak szalony. Do tego rower,na którym lubię jeździć . Jak napnę nogę to mięsień jak głaz ;p

--------------------
iSayumi
Dodane: 24-03-2010 20:05 - Edytowane przez luqas933 dnia 24-03-2010 20:06
#luqas933 - user - 0%
Według mnie od siłowni lepsze jest uprawianie jakiego kol wiek sport lub jakaś praca fizyczna, ćwiczenia na drążku, bieganie, jazda na rowerze lub po prostu uczciwy wysiłek na wf-ie pozwalają na osiągnięcie ładnej sylwetki bez żadnej dietyxD

Dodane: 25-03-2010 20:47
#songomat - user - 70%
Jest bardzo mało prawdopodobne że się zrobi fajną sylwetkę bez diety już nie mówiąc o treningu na siłowni.

--------------------
Dodane: 26-03-2010 00:12
#by_ikar - systemadmin - max%
luqas933 napisał/a:
Według mnie od siłowni lepsze jest uprawianie jakiego kol wiek sport lub jakaś praca fizyczna, ćwiczenia na drążku, bieganie, jazda na rowerze lub po prostu uczciwy wysiłek na wf-ie pozwalają na osiągnięcie ładnej sylwetki bez żadnej dietyxD

Podpisuje się rękoma i nogami. W życiu byłem 3 razy na siłowni, bo z klasą w szkole. W zasadzie to nie wiem czemu ludzie płacą za siłownie? Wystarczy iść na załadunek mebli, węgla, piasku, cegieł, pustaków - czego kolwiek ciężkiego, a efekty przyjdą same i jeszcze dostaniesz za to hajs :d

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online