Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 11:10
OnLine: 63, statystyki
index > Sport, Motoryzacja
Temat: Co psuje zdrową rywalizację?
Dodane: 11-03-2010 18:21
#olek_mi - user - max%
Co według was psuje ducha walki, całą sportową imprezę? Jak dla mnie jest to oszukiwanie zawodników, a zwłaszcza stosowanie dopingu. Do tematu skłoniła mnie najnowsza afera:
Próbka A Korneli Marek wzięta do badań w trakcie igrzysk olimpijskich wykazała wynik pozytywny. Polka miała stosować EPO. W Kanadzie Marek zajęła wraz z koleżankami szóste miejsce w sztafecie 4x5 km oraz niespodziewane 11. miejsce w biegu na 30 km.

Spośród paru tysięcy badanych sportowców trafiło na to, że tylko polka brała wspomagacze. Smutno się robi, bo kładzie to cień na sukces polskich sportowców na tegorocznych igrzyskach.

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 11-03-2010 19:04
#Tomson - user - 90%
Dla mnie również oszukiwanie jest najgorszym w rywalizacji. Coraz więcej słyszy się o stosowaniu dopingu na imprezach typu IO. Psuje mi to całą przyjemność z oglądania różnych sportów, bo co to za rywalizacja, gdzie niektórzy mają swoje ułatwienia. To samo tyczy się gier internetowych. Jak gram w cs'a i wyskoczy mi jakiś cziter to mnie normalnie krew zalewa, nawet jak jest zemną w drużynie.

--------------------

[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011
Dodane: 11-03-2010 22:46
Widziałem jej wypowiedź dzisiaj i zawodniczka zaprzeczała kategorycznie...ale jakiś profesor się wypowiadał że musiała o tym wiedzieć, bo to tylko w formie zastrzyków występuje :)

A co najbardziej niszczy zdrową rywalizację? Na pierwszym miejscu nie stawiałbym dopingu tylko UKŁADY. Wiele razy mogliśmy się przekonać że kto więcej da ten wygra...

--------------------

Dodane: 11-03-2010 23:17
#Blade - user - max%
W obecnych czasach sukces i chęć zdobycia sławy niestety jest ważniejsza dla niektórych niż zdrowa rywalizacja. Bynajmniej ja, czuł bym się nie za dobrze wiedząc, że mój sukces był budowany na oszustwie. Lecz coś gorszego niż doping są te układy o których Synek wspomniał. Do tego korupcja, kto ma więcej kasy to wygra.

--------------------
Dodane: 12-03-2010 18:46 - Edytowane przez Bociak dnia 12-03-2010 18:53
#Bociak - user - max%
Dzisiejszy świat jest głównie nastawiony na pieniądze i to w większości powoduje zażywanie środków doppingujących przez sportowców. Poza tym forsa powoduje również problem z machlojkami, przy których kto zainwestuje więcej, ten ma zwycięstwo w kieszeni. Obie te sprawy sprawiają że psuje się zdrowa rywalizacja.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 12-03-2010 23:04
#Plastus - user - max%
Z pewnością najbardziej doping oraz wszelkie machlojki związane z kupowaniem meczów. Szczególnie to drugie niszczy piłkę i sport ogólnie. Kibice nie będą chcieli przychodzić na mecze ponieważ będą mieli wrażenie wyreżyserowanego widowiska, którego scenariusz już został wcześniej napisany. Przykładem może być włoska Seria A, gdzie po odkryciu korupcji stosowanej przez największe kluby frekwencja widzów na stadionie znacznie się zmniejszyła.

Dodane: 13-03-2010 00:33
#Pepe - user - max%
Przede wszystkim są to układy i korupcja. Bardzo rujnuje to wizerunek sportu a także zakłóca tą zdrową rywalizację. Dla poszkodowanego sportowca jest to smutne,bo rujnowane są jego osiągnięcia i wysiłek. Do tego jest doping,który w ogóle powinien być karany dożywotnią dyskwalifikacją.Oczywiście w przypadkach,gdzie zostało potwierdzone celowe zażycie wspomagacza.

--------------------
iSayumi
Dodane: 13-03-2010 09:25
Dzisiaj kazdy chce wygrać za wszelką cenę.Najgorsze są układy gdy jeden jednego przekupuję i jeszcze dopingowanie się.Ludzie chcą wygrywać ale czasami to się nie udaje i przechodzą do takiego stopnia.Pozdrawiam

Dodane: 13-03-2010 09:28 - Edytowane przez Karolex dnia 13-03-2010 09:28
#Karolex - user - 90%
Jak dla mnie łapówki i doping szmacą cały sport. Nie ma rywalizacji, ani dobrej zabawy. Takie zachowania powinno się tępić, chociaż pewnie nie ma na to żadnego sposobu. Jak chcesz grać to graj uczciwie.

Dodane: 14-03-2010 19:54
#enigma - user - max%
Ogólnie rzecz biorącą to pieniądze psują rywalizacje. Kupowanie meczy, doping, i tego typu rzeczy to jak dla mnie głupota ludzka. Zero satysfakcji, tylko kasa. No ale nic na to nie poradzimy. :/

Dodane: 19-03-2010 16:42
#olek_mi - user - max%
No i się okazało po zbadaniu próbki B, że panna Kornelia stosowała EPO i to tuż przed startami na Igrzyskach. Najlepszą dla niej nauczką jest odebranie jej stypendium i wyrzucenie jej z kadry dożywotnie, czyli więcej ta sytuacja się nie powtórzy..przynajmniej z jej strony, bo nigdy nie wiadomo, czy inny polak nie zrobi nam wstydu na przyszłych Igrzyskach.

--------------------

Dodane: 19-03-2010 17:03
#Cyrus - user - max%
I bardzo dobrze... jak ktoś oszukuje to nie ma przebacz, że to nasz rodak/rodaczka. Bardzo nie lubię jak ktoś oszukuje.

Co do rywalizacji to psują je też czasem osoby z zewnątrz, które po prostu przeszkadzają w zmierzeniu się kto jest lepszy.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 20-03-2010 12:21
#Pepe - user - max%
Szkoda,że się okazało,ale muszą ją ukarać . Sprawiedliwość na pierwszym miejscu,bo jak nie to ten sport się zeszmaci :) Najgorsze były te kłamstwa do kamery,tylko zepsuła sobie wizerunek doszczętnie. Cóż wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd. Mam nadzieję,że to jedyny przypadek w Polskiej reprezentacji i w ogóle.

--------------------
iSayumi
Dodane: 20-03-2010 12:29
#Macias - user - max%
Ja także słyszałem o tej nieciekawej sprawie Korneli Marek... Jestem oburzony, że taka sytuacja miała miejsce.. Teraz przez nią cała Polska sztafeta została zdyskwalifikowana i odebrano im stypendia.. Teraz Kowalczyk i jej koleżanki mogą podziękować Kornelii za jej cziterstwo... Zresztą tą winowajczynię spotka zasłużona kara dwóch lat zakazu występów w zawodach... Moim zdaniem to konkretna kara, która dla sportowca może wiązać się nawet z zniszczeniem i zakończeniem kariery.

--------------------
Dodane: 20-03-2010 22:04
#Darknes - user - max%
Po samym tytule tematu chciałem napisać, ze oszukiwanie psuje rywalizację :p ale wszyscy to piszą więc wychodzi na to, ze tylko papuguje xD Nie ma nic do dodania, środki dopingujące, korupcja, ustawione mecze itp. chyba wszystko zostało już wymienione :p

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 20-03-2010 22:33
#JCD - user - max%
Jak jest dużo do zyskania to można być prawie pewnym, ze nam się rywalizacja popsuje i do gry wejdzie korupcja czy doping, a w niektórych przypadkach to nawet przestępczość zorganizowania. Więc najlepiej walczyć o wieniec laurowy a nie o 2 mln to wtedy nie będzie aż takiej presji zwycięstwa i oszustw.

--------------------

Dodane: 29-03-2010 20:43
#olek_mi - user - max%
Heh..w wiadomościach właśnie się dowiedziałem, że mamy lukę w prawie i tak faktycznie sportowiec nie podlega żadnej karze za stosowanie dopingu. Tym po pierwsze powinni się zająć nasi politycy, żeby drugi raz nie powtórzyło się takie zdarzenie.

--------------------

Dodane: 29-03-2010 20:50
#by_black - systemadmin - max%
Tak, sprawa Korneli Marek jest dobitnym przykładem, jak nie biorą nasze władze odpowiedzialności za takie czyny, po prostu napisali coś i tyle, a teraz nawet prawidłowo jej ukarać nie mogą, a nie wierzę w to, żeby oni oboje nie wiedzieli jak było naprawdę, ale po prostu sama Marek wzięła sobie za implikowała sama zastrzyk dodatkowy na jego konto, w co bym był w stanie uwierzyć, choćby dlatego że dlaczego miałby tylko jej podać, a reszcie już nie?

--------------------
Dodane: 29-03-2010 22:10
#Zuza - user - max%
Myślę, że to po prostu chora rywalizacja o zwycięstwo. Sport powinien integrować i uczyć systematycznej pracy, a niektórzy są takimi desperatami, że oszukują bez skrupułów. Na szczęście jest jeszcze rzesza porządnych sportowców, których ogląda się z przyjemnością.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 31-03-2010 20:41
#C@rL - user - 100%
Temat rzeka..

na początku trochę sprostowania:

chora rywalizacja o zwycięstwo

chora ale czysta - OK. IMO pasja z jaką niektórzy podchodzą do tego co robią przypomina chorą pasje ale wiem, iż jedynie to chcą zrobić to za wszelką cene wygrać, bez łamani zasad fair play itd.

Oczywiście zdrową rywalizacje psują zawodnicy nie przestrzegający zasad fair-play. W jakiś sposób oszukujący wszystkich (czyt. doping itd.). AAaaa i jest coś jeszcze co mnie boli xD Chodzi mi już o samą piłkę nożną... czasem widzimy grę w piłkę, a czasem grę piłką (tj. na czas, dla utrzymania wyniku).

--------------------
SIEMA FORUM.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online