Dodane: 28-03-2010 13:09
Szczerze mówiąc to nie wierzyłem w pomyślny scenariusz dzisiejszego wyścigu. Dla Kubicy najważniejszy okazał się pierwszy zakręt, gdzie nadrobił sporo pozycji. Dzięki temu, że przez cały wyścig nie zmieniał opon i jechał w równym tempie to utrzymał do końca drugą lokatę.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 28-03-2010 13:54
Świetny wyścig

Niestety, znów nie było mi dane obejrzeć całego wyścigu, jedynie początek który był świetny. Kraksa za kraksą no i Kubica który wykorzystał okazję i zajął 4 miejsce. Cieszę że że awansował na jeszcze 2 pozycje co daje nadzieje na to, że w tym sezonie będzie o niebo lepiej niż w poprzednim.
--------------------

Dodane: 28-03-2010 13:58
Przyznam szczerze, że nie widziałem tego wyścigu ale bardzo kibicuje Robertowi.
Oby w Renault mu się powiodło lepiej, bo BMW to była passa nieszczęść.
Ale widać że chłopak dostał porządny wóz i daje radę ;D
--------------------
Zapraszam na moje GFX
klik---> My GFX <---klik--------------------------------------------------------------------------------

Dodane: 28-03-2010 19:48
No i doczekał się do drugiego miejsca, widać że zmiana zespołu mu służy, ciekawie jak pójdzie mu dalej ten sezon, oby dobrze, no i Travolta mu wręczał nagrodę ;p

Dodane: 28-03-2010 20:56
drugie miejsce jest ale czy jest się z czego do końca cieszyć nie wiem. Miło było bo podium ale jak w porównaniu do Hamiltona to Kubicy wóz się wlecze był moment że różnica czasowa malała w tępie ponad 2 sek na okrążeniu ;/ mam nadzieję że coś zrobią z wozem Kubicy że będzie w stanie bez problemu uciekać albo choć spokojnie utrzymać miejsce zdobyte przez siebie... jak dla mnie ten wyścig był jednym z niewielu trzymających w napięciu aby tak dalej ;]

Dodane: 29-03-2010 22:47
irmax napisał/a:
drugie miejsce jest ale czy jest się z czego do końca cieszyć nie wiem. Miło było bo podium ale jak w porównaniu do Hamiltona to Kubicy wóz się wlecze był moment że różnica czasowa malała w tępie ponad 2 sek na okrążeniu ;/ mam nadzieję że coś zrobią z wozem Kubicy że będzie w stanie bez problemu uciekać albo choć spokojnie utrzymać miejsce zdobyte przez siebie... jak dla mnie ten wyścig był jednym z niewielu trzymających w napięciu aby tak dalej ;]
Ogólnie to bolid McLarena wygląda na najszybszy z całej stawki po tym wyścigu.. No jeszcze poza nimi to Red Bulle dominują. Nie zgodzę się, że bolid Kubicy się wlecze, bo Polakowi udawało się skutecznie bronić przed atakami Anglika a potem przed kierowcom Ferrari. To fakt, że Renault nie ma najszybszego bolidu, ale wygląda na to że nie będzie z nimi takiej kichy jak w przypadku pamiętnych bolidów BWM.
--------------------

Dodane: 03-04-2010 12:50 -
Dzisiaj odbyły się kwalifikacje w ciężkich warunkach, dzięki temu wypadło z rywalizacji kilku czołowych kierowców takich jak Hamilton, Massa, Alonso. Kubica w Q1 i Q2 pojechał znakomicie i zajął kolejno 1 i 2 miejsce. Niestety na koniec deszcz znowu pokrzyżował plany i przerwał w połowie ostatnią rundę kwalifikacji. Ostatecznie Robert zajął szóste miejsce...to chyba dobrze

.
--------------------

Dodane: 03-04-2010 13:32
Jak myślicie Kubica ma szanse na podium w jutrzejszym Grand Prix? Bo jeżeli zajął 6 miejsce to ma szanse już na początku wyścigu zająć 3 miejsce ,ale to też zależy od innych kierowców
--------------------

Dodane: 03-04-2010 13:36
Szóste miejsce Polaka nie jest faktycznie najgorsze. Ba, jestem nawet przekonany że jeśli nie będzie Robert miał jutro problemów na starcie, to może walczyć nawet o zwycięstwo w tym wyścigu

Tylko byle padało, bo dobrze wiemy że Kubica świetnie czuje się właśnie kiedy jest ślisko i kiedy są utrudnione warunki. Wielu kierowców tego nie lubi, bo zwyczajnie nie radzą sobie na mokrej nawierzchni. Doświadczeni kierowcy, którzy byliby zagrożeniem dla Kubicy będą jechać daleko z tyłu stawki xD Już widzę, że Hamilton będzie wściekle przebijał się przez tabun słabszych kierowców i na mokrej nawierzchni wywinie jakiegoś koziołka w bandę xD Przed Polakiem znaleźli się tacy kierowcy jak Hulkenberg czy Sutil, którzy nie powinni być nie wiadomo jak szybcy. Faworytami tego wyścigu będą z pewnością Vettel i Webber, którzy świetnie wypadli w kwalifikacjach. Szkoda, że to Q3 zostało przerwane niefortunnie dla Polaka, bo może dzięki sytuacji kiedy Polak był pierwszy na torze mógłby wykręcić świetne okrążenie.. No ale to już historia. I tak jest nie najgorzej. Szybkie bolidy Ferrari, czy Mclarena utknęły z tyłu. Ten wyścig będzie szansą dla Polaka na zdobycie sporej ilości punktów. Zapowiadają się genialne emocje.
--------------------

Dodane: 03-04-2010 13:40
Myślę, że jutro Robert może być na podium. Wystarczy dobra jazda i trochę szczęścia. Szkoda, że zatrzymali Q3 gdy Robert pierwszy wyjechał i był na szybkim okrążeniu, ale cóż. Zszokowała mnie trochę różnica między Webberem a resztą. Przecież ponad 1,3 sek różnicy to w F1 (w kwalifikacjach) przepaść. Ale może było to spowodowane tym, że Webber kończył kółko ostatni i mogli mu trochę "przeczyścić" tor. Ja oczywiście liczę na Kubicę jutro i myślę, że utrzyma dobrą formę z Australii. O której jest w ogóle jutro ten wyścig, bo nie wiem jaki jest oficjalny czas startu.

Dodane: 03-04-2010 13:41
No w kwalifikacjach dawno nie było takich emocji i niespodzianek. Juz w pierwszej serii Rober pojechał świetnie, w drugiej także pokazał na co go stać. To szóste miejsce w trzeciej serii kwalifikacyjnej nie jest złe, choć liczyłem na coś wiecej po tym co pokazał w pierwszych seriach kwalifikacji. Największe niespodzianki to oczywiście odległe miejsca Ferrari i McLarena. Według mnie dobrze bo przez to jeszcze lepiej zapowiada sie jutrzejszy (pewnie deszczowy) wyścig.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 04-04-2010 11:57
Właśnie zakończył się wyścig na torze Sepang w Malezji. Był to dobry i emocjonujący wyścig. Polak dobrze wystartował i z szóstego miejsca wskoczył na czwarte i na tej pozycji ukończył dzisiejsze zmagania. Kapitalnie spisały się bolidy teamu Redbull. Vettel zwyciężył wyścig, a drugie miejsce uzyskał jego kolega z teamu Webber. Trzeci do mety, tuż przed Polakiem, zajechał Rosberg. Dobry wynik zanotował też Sutil z Force India który wywalczył 5 miejsce nie pozwalając wyprzedzić się wściekle jadącemu Hamiltonowi, który startując z 20 pozycji ostatecznie wywalczył 6 miejsce. Siódmy był Massa, ósmy Button. Nieszczęście spotkało Fernando Alonso, który podczas próby wyprzedzania Buttona na ostatnim okrążeniu wyścigu uszkodził swój bolid i nie zdołał ukończyć wyścigu. Tor był w miarę szeroki. Rzadko kiedy kierowcy zderzali się ze sobą, jednak wielu bo chyba 8 kierowców nie ukończyło wyścigu, najczęściej z powodu defektów bolidów. WYścig był fajny i co najważniejsze dobry w wykonaniu Roberta. Oddaję wam głos.
--------------------

Dodane: 04-04-2010 12:22 -
Dobry wyścig w wykonaniu Roberta. Świetny start i równa jazda dała Kubicy miejsce tuż za podium. Oczywiście mogło być lepiej, ale ważne, że Robert zdobywał sporo punktów do generalnej. Szkoda, że znów sporo zawodników nie dojechało. Po raz kolejny mieliśmy dublet jednego teamu, po Ferrari w Bahrajnie, Red Bull odwalił kawał dobrej roboty i uplasował się na dwóch pierwszych miejscach. Podsumowując było sporo emocji i walki, więc wyścig można uznać za interesujący. Teraz czekamy na kolejne dobre występy Roberta a może i Pertrova

Dodane: 04-04-2010 12:24 -
Dzięki Maćku za głos

. Lecz moim zdaniem wyścig był trochę nudny..poza wyśmienitym startem Roberta, gdzie przesunął się na czwartą lokatę nic się tak faktycznie do końca wyścigu nie działo. Trochę szkoda, że nie padał deszcz, bo może byłoby więcej ciekawych zdarzeń na torze

.
PS głos przekazuję dalej xD
--------------------

Dodane: 04-04-2010 12:48
To ja zabieram głos! Olek jak to sie nic nie działo na torze? Co prawda Robert nie miał za dużo roboty bo i nie gonił ani nie uciekał za duzo to i tak wyścig był emocjonujący, duzo rozegrało sie też w boksach, gdzie liczyły sie najmniejsze ułamki sekund. Hamilton od samego początku dawał do przodu jak rakieta xD Walka z Petrovem była świetna jak młody kierowca nie dawał sie przez pewien okres byłemu mistrzowi swiata, tak samo walka Buttona i Massy trzymała w napięciu. Jak by padało to wyścig byłby trudniejszy zdecydowanie i mogło być wiele nie oczekiwanych wydarzeń. Ja ciesze sie z 4 miejsca Roberta bo chyba więcej nie pozwalało mu jego auto.
--------------------

Dodane: 05-04-2010 23:53 -
Ale fajnie, że jacyś inni ludzie oprócz mnie interesują się F1 tutaj ^^ W takim razie cieszę się, że temat aktywnie się rozwija. Jakby ktoś chciał dorzucić do tematu swój komentarz o wyścigu to bardzo proszę, a ja tymczasem chciałbym przytoczyć kilka ciekawostek z padoku F1.
Zaciekawiły mnie najbardziej chyba plotki związane z ewentualnym powrotem do F1 systemu KERS i tankowań podczas wyścigu. Podobno część osób próbuje wdrożyć zmiany już do tego sezonu, żeby powrócił KERS i tankowania, jak było to w poprzednim sezonie. Moim zdaniem taki pomysł nie dość że ma małe szanse na wejście w życie, to jeszcze jest niezbyt trafny. Moim skromnym zdaniem KERS w zeszłym sezonie znacznie zawiódł, dlatego nie chciałbym go z powrotem w F1. Natomiast jeśli chodzi o tankowania, to już przyzwyczaiłem się że ich już nie ma i jak dla mnie tak jest dobrze xD A wy co o tym sądzicie?
Inną plotką jest to, że Ferrari zainteresowało się bliżej Robertem Kubicą i planują ściągnąć go w przyszłym sezonie do siebie. Miałby zastąpić w ich szeregach Massę i jeździć u boku Fernando Alonso. Osobiście uważam, że coś takiego byłoby fajne.

Zresztą Kubica i Alonso są dobrymi przyjaciółmi i dobrze się dogadują, a dodatkowo ja personalnie bardzo cenię Alonso i zawsze mu kibicuję. A wy co o tym sądzicie? waszym zdaniem taka plotka ma jakieś realne szanse na realizacje i czy według was byłoby to dobre dla Polaka?
--------------------

Dodane: 06-04-2010 00:01
Jeżeli chodzi o Kubice w Ferrari to chyba byla prima aprilisowa plotka ;p wiec ja to traktuje z przymrużeniem oka. Zresztą tyle juz było spekulacji przed sezonem, teraz nie warto sie tym nawet przejmować bo to i tak sa tylko plotki.
Nie wiem czy KERS powinien wrócić, bo w niektórych samochodach ten system sie wprawdzał, na przykład u mclarena. Dobrze zrobili samochód i KERS czasami pomagał w utrzymaniu pozycji czy wyprzedzeniu. To jest dobra inicjatywa ale potrzeba troche więcej czasu na badania i rozwiniecie tego do takiego stopnia aby mógł pomóc w wyścigu a nie przeszkadzał.
Co do tankowań to według mnie lepiej jest jak ich nie ma. Wyścig wydaje sie być bardziej równy, a w boksach jest walka pomiędzy teamami który szybciej zmienia opony

I tak też jest bezpieczniej dla tych co leją benzyne, ile razy słyszeliśmy o problemach z tymi wężami do nalewania...
Tak dla mnie jest lepiej
--------------------

Dodane: 06-04-2010 15:32
Kubica w ferrari? Taa..chyba za 10 lat

. Po tym jak rozwiązano zespół BMW Sauber to już spekulowano na temat przejścia Roberta do włoskiej stacji. Polacy lubią czasem pomarzyć, a dziennikarze wietrzą sensacje. Dobrze jest jak jest..przynajmniej tutaj nikt Kubicę w żaden sposób nie dyskryminuje, ani dyskredytuje, a bolid daje szansę na walkę. Bądźmy optymistami, ale bez przesady

.
--------------------

Dodane: 17-04-2010 09:25 -
Nie wiem czy KERS powinien wrócić, bo w niektórych samochodach ten system sie wprawdzał, na przykład u mclarena.
właśnie w tym rzecz, że układ KERS przeszkadzał kierowcom o dużej wadze, bo ten system też sporo ważył, a bolidy muszą ważyć zawsze po równo. Robert miał z tym problem, bo on właśnie poprzez swój wzrost był jednym z najcięższych kierowców w stawce, więc miejmy nadzieję, że KERS zostanie jedynie przykrą legendą...
Kubica w ferrari? Taa..chyba za 10 lat

. Po tym jak rozwiązano zespół BMW Sauber to już spekulowano na temat przejścia Roberta do włoskiej stacji. Polacy lubią czasem pomarzyć, a dziennikarze wietrzą sensacje. Dobrze jest jak jest..przynajmniej tutaj nikt Kubicę w żaden sposób nie dyskryminuje, ani dyskredytuje, a bolid daje szansę na walkę. Bądźmy optymistami, ale bez przesady

.
Plotki, spekulacje zawsze będą. Od tego właśnie jest dziennikarstwo. Jeśli już mówimy o tych przeszłych plotkach, kiedy to rzekomo Kubica miał się pojawić w Ferrari, ale się nie pojawił to już powiem o co tam dokładnie chodziło. Jeśli pamiętacie, to Massa uległ wypadkowi i trzeba było znaleźć szybko kierowcę który go zastąpi dosłownie w paru ostatnich wyścigach. Ferrari miało wtedy duży problem, ponieważ ich kierowca testowy Badoer zupełnie sobie nie radził, a próba ściągnięcia Schumachera zakończyła się niepowodzeniem, bo Michael uległ wtedy jakiemuś wypadkowi który uniemożliwił mu w tamtym okresie powrót do F1. Dlatego Ferrari dalej rozpaczliwie poszukiwało kierowcy i padło na Polaka. Ale Robert ze swoim menadżerem przekalkulowali sobie, że to się im nie opłaca i odmówili Ferrari. Ostatecznie Ferreri przyjęło na to miejsce Fisichellę z dobrze prezentującego się wówczas Force India. Fishichella przystał na tą opcję, bo chciał pojeździć trochę w ojczystym teamie. Obecnie utknął jako kierowca testowy, dlatego uważam że Polak dobrze zrobił że nie podpisał kontraktu z ferrari wtedy, bo być może miałby problemy w okienku transferowym pod koniec sezonu. Jednak teraz to jest zupełnie inna sprawa. osobiście chętnie widziałbym Roberta w Ferrari xD
Wiadomość doklejona:Przed chwilą skończyły się sesje kwalifikacyjne do wyścigu GP Chin. Zawody rozgrywane są na torze w Shanghaiu, który osobiście bardzo lubię gdyż przejeździłem na nim dziesiątki godzin w symulatorze F1 challenge 2007. Nasz rodak zaprezentował się tam z dobrej strony. Nie błyszczał jakoś specjalnie, ale konkurencja była ostra i ostatecznie zajął ósmą lokatę. I w treningach i w kwalifikacjach dominował McLaren, mimo iż w ostatniej sesji jednogłośnie zatriumfował Red Bull. Vettel i Webber zajęli kolejno pierwsze i drugie miejsce. A jakie wy macie odczucia po tych kwalifikacjach?
--------------------

Dodane: 17-04-2010 10:06
Jakie mam odczucia? Po pierwsze wyścig odbył się o zbyt wczesnej porze

. Robert za bardzo nie przepada za tym torem, ale ósma lokata daje szansę na walkę o punkty w wyścigu. Zobaczymy jak mu pójdzie jutro, chciałbym, żeby tylko dojechał do mety

.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.